Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Katso video: Sudet tulivat vain muutamien metrien päähän työmiehestä

Sudet eivät pelkää Jarno Rajalan kovaäänistä kaivinkonetta, vaan tulevat aivan sen lähelle. Jarno tallensi susien vierailun videolle Ruokolahdella.

Katso Jarno Rajalan kaivinkoneensa kopista Ruokolahdella kuvaama susivideo.
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaiaamuna Ruokolahden metsässä on rauhallista. Vain kaivinkoneen jyrinä kumuaa metsässä. Koneen kopissa on lappeenrantalainen Jarno Rajala, joka  on viime aikoina tehnyt kaivinkoneellaan töitä Ruokolahden Oritsuolla, aivan Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajalla.

Äkkiä metsän siimeksestä tulee yksi susi ja kohta sen perässä kaksi lisää.

Sudet peuhaavat noin 400 metrin päässä. Tällä kertaa sudet ovat tavallista kauempana.

– Nyt niitä on viime päivinä näkynyt, kun on lunta. Erottuvat paremmin maastosta, kertoo Jarno Rajala työkoneensa äärellä.

Susien jälkiä on lähiteillä runsaasti; osa isoja, osa pienempiä jälkiä. 

– Ainakin viisi kappaletta niitä susia tässä pyöriskelee. Nämä kolme taitavat olla pentuja, pohtii Rajala.

Viime päivien aikana Rajala on tavannut susia hyvinkin läheltä. Parhaimmillaan ne ovat tulleet jopa alle 20 metrin päähän työkoneesta. Rajalan mielestä vaikuttaa siltä, että sudet eivät työkonetta pelkää ollenkaan.

– Välillä tuntuu, että niillä on herännyt uteliaisuus konetta kohtaan. Ja kun kaivinkone täällä jatkuvasti pyörii, niin ne ovat tottuneet tähän, pohtii Jarno Rajala. 

Ei pelota, mutta varuillaan pitää olla

Viime tiistaiaamuna Jarno Rajala oli tavalliseen tapaansa töissä kaivinkoneellaan. Sudet olivat tuolloin erityisen uteliaalla tuulella ja tulivat ihan käynnissä olevan kaivinkoneen viereen. Kun sudet olivat noin 20 metrin päässä, alkoi Jarno ottaa videota.

– Sudet tulivat 15 metrin päähän, karjaisin kovaa ja ajattelin, että siitä ne lähtevät karkuun. Niin ei käynyt, vaan sudet jäivät katselemaan, kunnes vähän ajan kuluttua lähtivät pois.

Jarno Rajala kertoo, että hän on aina pitänyt sutta erämaan arkana, ihmistä väistävänä eläimenä. Käsitys sudesta on nyt muuttunut, kun sudet tulevat näinkin lähelle ihmistä.

Jarno ei ainakaan tunnusta, että häntä kovin paljon pelottaisi työskentely susien kanssa. Tosin muutama päivä sitten hänen piti vaihtaa työpistettä ja edessä olisi ollut kolmen kilometrin kävely. Silloin hän soitti työkaverin kyydittämään hänet autolla. Varuillaan Jarno haluaa susien kanssa olla.

Katso Yle Areenasta Jarno Rajalan tiistaiaamuna kuvaama video. Alkupuolella kuuluu, kun Jarno karjaisee, mutta sudet eivät lähde mihinkään. Kamera vain vähän heilahtaa.

Eivät pelkää

Videon on katsonut myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen. Hän vahvistaa, että videolla näkyvät eläimet todella ovat susia.

Oulussa työskentelevän Heikkisen mukaan ei ole tavatonta, että sudet tulevat näin lähelle työkoneita. Hän on kuullut myös Pohjois-Suomessa turvesoilla työskenteleviltä turvetraktoreiden kuljettajilta, että sudet ovat tulleet koneiden lähelle seuraamaan työntekoa.

– Turvetraktoreiden kuljettajat kertovat, että sudet eivät koneita pelkää. Sudet saattavat tulla hyvin lähelle ja olla hyvin uteliaita. Toki ne ovat varuillaan, mutta niin kuin tuossa videossakin näkyy, sudet eivät ole peloissaan, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen.

Suosittelemme sinulle