Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Venäläishiihtäjät saavat toistaiseksi kilpailla – kolme starttiviivalla jo perjantaina

Dopingpannan saaneet kuusi venäläishiihtäjää saavat kilpailla Rukan maailmancupissa.

Alexander Legkov
Aleksander Legkov. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Dopingin takia elinikäiseen kilpailukieltoon asetetut kuusi venäläishiihtäjää saavat toistaiseksi kilpailla maailmancupissa, joka alkaa huomenna Kuusamon Rukalla. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) odottaa Kansainväliseltä olympiakomitealta (KOK) lisätietoja ennen ryhtymistä toimenpiteisiin.

KOK on asettanut Aleksander Legkovin, Jevgeni Belovin, Maksim Vilegzhaninin, Aleksei Petuhovin, Julia Ivanovan ja Jevgenia Shapovalovan elinikäiseen kilpailukieltoon olympialaisissa. Syynä ovat Sotshin talviolympilaisten 2014 testihuijaukset.

Vilegzhanin, Belov ja Shapovalova ovat starttiviivalla jo perjantaina hiihdettävissä maailmancupin sprinttikilpailuissa.

FIS asetti kuusikon väliaikaiseen kilpailukieltoon joulukuussa 2016, kun Wadan Richard McLarenin tutkimuskomitean raportti oli kertonut Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Venäläishiihtäjät valittivat päätöksestä Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CASiin, joka piti kilpailukiellon voimassa, mutta rajoitti sen päättymään lokakuun lopussa.

FIS kertoo tehneensä omia tutkimuksiaan joulukuusta 2016 lähtien. Ne eivät kuitenkaan ole tuottaneet sellaista todistusaineistoa, joka riittäisi näytöksi dopingrikkomuksesta.

- Vastauksena muiden urheilijoiden huoleen siitä, että he joutuvat kilpailemaan mahdollisesti doupattuja urheilijoita vastaan, FIS vahvistaa, että Venäjän maastohiihtoliitto on pannut toimeen riippumattoman testausohjelman. Siihen kuuluvat kaikki Venäjän kansainvälisen tason urheilijat ja kesäkuusta 2017 lähtien myös FIS:n testauspoolin ulkopuoliset hiihtäjät, FIS ilmoitti tiedotteessaan.

Lue lisää:

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen - "Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Hiihdon maailmanmestari Alex Harvey venäläisten doping-sotkusta: "Surullista, ettei urheilijoilla ole valinnanvapautta"

Suosittelemme