Hyppää sisältöön

Tutkija: Pitkäjänteinen lohitutkimus välttämätöntä

Tornionjoen lohien pitkäaikaisseuranta on todistanut Itämeren pyyntirajoitusten yhteyden lohimäärien merkittävään kasvuun Tornionjoen vesistössä.

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimusprofessori, lohitutkija Jaakko Erkinaro Kuva: Timo Sipola / Yle

Lohien poikastiheyksien kartoitus ja vaelluspoikasten seuranta Tornionjoella ovat jatkuneet vuosikymmenet. Luonnonvarakeskuksen professori Jaakko Erkinaron mukaan pitkäaikaisseurannalla on kyetty osoittamaan Itämeren pyyntirajoitusten vaikutukset.

Tutkimuksissa ovat näkyneet Tornionjoen lohimäärien muutoksina vuorollaan Itämeren 90-luvun alun pyyntikiintiöt, 90-luvun puolivälin rannikkopyynnin rajoitus ja 2000-luvulla tehdyt ajoverkko- ja ajosiimarajoitukset.   

Vuosikymmeniä jatkunut Tornionjoen lohen tutkimus on paljastanut vesistön poikastuotantokyvyn paljon suuremmaksi kuin alun perin arvioitiin.

– Joskus 90-luvuilla arvioitiin, että Tornionjoki voi tuottaa 500 000 vaelluspoikasta mereen. Nyt tällä hetkellä ollaan moninkertaisessa määrässä, arvioidaan että Tornionjoki pystyy tuottamaan jopa 2 miljoonaa poikasta tai enemmän. Tämäkin kuvaa sen pitkäaikaisen tiedon tärkeyttä sillä tavalla, että kun tieto kertyy, myös ymmärrys kertyy tämmöisestä muuttuvasta ja monimutkaisesta systeemistä, sanoo professori Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskuksesta.

Professori Erkinaron mukaan vuosittaisen seurannan jatkaminen on tärkeää, jotta mahdollisten muutosten syyt pystytään selvittämään. Erkinaro esitelmöi lohitutkimuksesta Suomen Kalakirjaston juhlaseminaarissa Muoniossa torstaina.

Kalatutkija Ari Savikolle luovutettiin juhlaseminaarissa Kalatalouden Keskusliiton kultainen ansiomerkki suomalaisen kalakirjallisuuden tallentamisen eteen tekemästä työstä. Savikon perustama Suomen Kalakirjasto on Muoniossa Jerisjärven rantamilla.

Suosittelemme sinulle