Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Homokulttuuri on Venäjällä undergroundia, mutta Pietarin klubimaailmassa näkyvää: "Ei minua hävetä sanoa, että olen lesbo"

Pietarissa on kymmenkunta homobaaria ja -klubia, joista yksi on tiuhaan drag-esityksiä tarjoava Tsentralnaja stantsija.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Džonjat Tsirkus
Džonjat Tsirkus Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tunnelma Pietarin keskustassa sijaitsevalla Tsentralnaja stantsija -klubilla on perjantai-iltana katossa. Lavalle vyöryy joukko vaaleahiuksisia, korsetteihin pukeutuneita drag queeneja ja kaiuttimista raikaa Christina Aguileran estoton Lady Marmalade:

“Voulez vous coucher avec moi ce soir

Voulez vous coucher avec moi”

Mutta tämä on vasta alkusoittoa. Yleisö riehaantuu täysin, kun Venäjän tunnetuimpiin drag-hahmoihin kuuluva Zaza Napoli astuu esiin. Karpalonpunaisessa iltapukuluomuksessa kimalteleva Napoli tanssahtelee nopeaiskuisen Venäjä-iskelmän tahdissa ja valtava vaalea kiharapehko uhmaa painovoimaa.

Napoli on näyttelijä Vladimir Kazantsevin skandaalinkäryinen alter ego, joka on osaltaan tehnyt drag-kulttuuria tunnetuksi Venäjällä. Monelle hän on myös tärkeä esikuva. Nyt Zaza Napoli on saapunut Moskovasta Pietariin ja vastaanotto ei voisi olla innostuneempi.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Zaza Napoli
Zaza Napoli sai Pietarissa innostuneen vastaanoton. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Housea ja elektroa

Seksuaalivähemmistöille suunnattu, vuonna 2005 perustettu Tsentralnaja stantsija eli Keskusasema on yökerho, joka voisi yhtä hyvin sijaita Lontoossa, Pariisissa tai New Yorkissa. Tai Helsingissä. Se tarjoaa viihdettä pop-konserteista drag-esityksiin ja karaokeen. Valaistukseen, sisustukseen ja äänentoistoon on selvästikin panostettu.

Klubilla on useita baareja, ravintola sekä kaksi tanssilattiaa. Ensimmäisessä kerroksessa tanssitaan venäläisen ja eurooppalaisen pop-musiikin tahtiin, toisessa soitetaan etupäässä housea ja elektronista musiikkia. Rockia tai raskaampaa musiikkia paikassa ei kuulla.

– Rock-musiikkia soitetaan joskus drag-esitysten aikana, mutta silloinkin se on osa show’ta, klubin taiteellinen johtaja Aleksander Kaldyba tarkentaa.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, taiteellinen johtaja Aleksander Kaldyba
Aleksander Kaldyba Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hänen mukaansa Tsentralnaja stantsijan tarjonta on varsin samankaltaista kuin vastaavissa länsimaisissa paikoissa.

– Kaikki homot ovat maailmassa samanlaisia, enkä usko, että meidän vapaa-ajan viettotyylimme Venäjällä eroaa homojen vapaa-ajan viettotavoista muissa maissa.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Yksi Tsentralnaja stantsijan salskeista esitanssijoista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kaldyban mukaan Tsentralnaja stantsijalla ei pitkän toimintahistoriansa aikana ole ollut ongelmia viranomaisten tai muiden tahojen kanssa.

– Kuluneiden kahdentoista vuoden aikana meitä tai klubia kohtaan ei ole ollut hyökkäyksiä tai iskuja, eikä myöskään yrityksiä pahoinpidellä tai vahingoittaa meitä millään tavalla.

Tsentralnaja stansija on niin sanottu heteroystävällinen homoklubi – siellä järjestetään aamubileitä, jolloin sinne päätyvät myös heterot. Klubiin mahtuu yli 500 asiakasta ja sinne on usein jonoja.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Tsentralnaja stantsijan esiintyjiä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Drag-kulttuuria ei ymmärretä

Yksi Tsentralnaja stantsijan vakioesiintyjistä (tai “meidän tytöistämme”, kuten Kaldyba heitä kutsuu) on noitamaisen vihreäsilmäinen Elvira Orbakas, jonka drag-hahmo edustaa perinteistä vamppia. Orbakas on käynyt klubilla kymmenen vuotta asiakkaana ja työskennellyt siellä nyt viisi vuotta.

– Drag-kulttuuri on kasvanut ja kehittynyt Venäjällä viime aikoina, mutta olemme vielä kaukana länsimaisesta tasosta. Täällä dragia ei vielä ymmärretä kovin hyvin. Meillä siis on tavoitteita, mihin pyrkiä.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Elvira Orbakas
Elvira Orbakas nappasi toimittajan mikrofonin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Yökerhossa on useita esitanssijoita, joista yksi on varsin avantgardistisen näköinen Džonjat Tsirkus. Hän on suunnitellut ja valmistanut pukunsa ja asusteensa alusta loppuun saakka itse.

– Taide inspiroi minua, etenkin teatteritaide, koska olen kasvanut teatterin parissa. Olen viettänyt koko lapsuuteni oopperan ja teatterin kulisseissa, joten tämä on hyvin lähellä sydäntäni. Tällaisen tyylin kautta toteutan myös kaikki ideani.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Džonjat Tsirkus on suunnitellut ja tehnyt asunsa alusta loppuun asti itse. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Homo-kysymys on Venäjällä vaikea

Homojen tilanteesta Venäjällä on kantautunut Suomeenkin huonoja uutisia. Esimerksi Pietarissa on kymmenkunta homobaaria ja -klubia, ja maan kaupallisella homokulttuurilla menee varsin hyvin, mutta haaveet vaikkapa sukupuolineutraalista avioliittolaista tuntuvat kaukaisilta.

Itseään Pietarissa saa toteuttaa vapaasti, kunhan ei tee sitä liian julkisesti. Sateenkaarilipun heiluttelua ja homojen oikeuksien vaatimista Nevski Prospektilla ei katsottaisi hyvällä. Toisaalta Pietarissa näkee esimerkiksi lesbopariskuntia, jotka kävelevät vuorokaudenajasta riippumatta kaupungin keskustassa käsi kädessä.

– Mitäkö ajattelen homojen oikeuksista Venäjällä? Rehellisesti sanottuna, se on erittäin vaikea kysymys, koska ihmiset suhtautuvat eri tavalla. Mutta valitettavasti negatiivinen suhtautuminen on yleisintä, Tsentralnaja stantsijan asiakas Tanja kertoo.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Tanja
Tanja haluaa puolustaa homojen ja lesbojen oikeuksia. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pietarin yöelämässä liikkuvalla Tanjalla on paljon homo- ja lesboystäviä, ja hän tukee itse avoimesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

– Ei minua hävetä sanoa, että olen lesbo. Voitte suhtautua siihen miten haluatte. Voitte sanoa, että en halua tuollaista ystävätärtä. Tai voitte hyväksyä minut sellaisena kuin olen. Jokaisella ihmisellä kuitenkin on oma mielipiteensä.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Drag-show'ta Tsentralnaja stantsijalla. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Homokulttuuri on undergroundia

Homoille suunnatun klubielämän lisäksi Pietarissa järjestetään jatkuvasti myös LGBT-kulttuuriin liittyviä tapahtumia. Äskettäin kaupungissa juhli kymmenvuotista taivaltaan Бок о Бок - eli Vieri vieressä- elokuvafestivaali, jonka kunniavieraana oli euroviisuvoittaja Conchita Wurst.

Kaupungissa järjestetään vuosittain myös Queerfestiä, lähes kahden viikon mittaista tapahtumaa, jonka tarjonta liittyy ihmisoikeuksiin, identiteettiin, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen.

Valtamediassa homokulttuuria ei juuri huomioida. Siinä missä länsimaissa homokulttuuri on jo hyvinkin valtavirtaistunutta, Venäjällä se on pikemminkin undergroundia.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari, Zaza Napoli
Zaza Napoli on Venäjän tunnetuimpia drag-artisteja. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Homopropagandalain toisenlainen tulkinta

Länsimaisten homoaktivistien mukaan homojen asema Venäjällä on huonontunut etenkin niin sanotun homopropagandalain myötä. Tsentralnaja stantsija-klubin taiteellisella johtajalla Aleksander Kaldyballa on asiaan toisenlainen näkökulma.

– Laki ei puhu homopropagandasta, vaan pyytää että gay-kulttuuria ei tyrkytettäisi alaikäisille. Se ei ole homofobiaa. Koska kaikkien seksuaalisten ideoiden mainostaminen alaikäisille on kielletty, en näe tässä mitään ongelmaa. Tässä on erittäin paljon savua ilman tulta, paljon turhaa meteliä. Oikeasti maassa ei tapahdu mitään pelottavaa.

Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Tsentralnaja stantsija -klubin drag-kuningattaria. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hänen mielestään homojen asemaan Venäjällä liittyy länsimaissa paljon väärää uutisointia.

– Katso vain ympärillesi, hän osoittaa juhlivaa ihmisjoukkoa, jota arkihuolet eivät tunnu painavan.

Lue myös:

Toimittajalta: Pietarilaiselta homoklubilta on pitkä matka Tšetšenian kidutuskammioon

Suosittelemme sinulle