Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uusi EU:n asetus: Ranskanperunat eivät saa enää olla liian tummia – syynä huoli terveysvaikutuksista

Ravintoloiden ja nakkikioskien on vastedes pidettävä huoli, että ranskanperunat ovat kullankeltaisia. Taustalla on EU:n komission huoli ihmisten terveydestä. 

ranskalaisia paperin päällä
Kuva: AOP
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskanperunoita ympäri Eurooppaa vaalentava asetus on seurausta akryyliamidista, jota muodostuu ranskalaisiin kuumennuksen aikana. Akryyliamidi saattaa lisätä riskiä sairastua syöpään.

Uusi asetus ei koske pelkästään uppopaistettuja ranskanperunoita, vaan myös esimerkiksi perunalastuja, leipää, muroja, myslejä, keksejä, pullia ja kakkuja sekä myös kahvia. Akryyliamidia esiintyy monissa elintarvikkeissa.

Kuluttajille joulukuun 11. päivä voimaan astuva asetus näkyy todennäisesti kaikkein selvimmin ranskanperunoita sisältävien ravintolaruokien yhteydessä. Ranskalaiset ovat paiston jäljiltä vastedes vaaleampia myös niissä ruokapaikoissa, missä ne eivät vielä tänään sitä ole.

Lainsäädännöllä EU asettaa elintarvikkeiden raaka-ainevalmistajille tarkkoja ehtoja, miten ranskalaisina käytettävät perunat pitää valmistaa. Harva ravintola pilkkoo enää itse ranskalaisensa tuoreista perunoista.

Ravintoloilla on huhtikuun 11. päivään saakka aikaa päästä eroon liian tummiksi paistuneista ranskanperunoista, mutta kotona jokainen saa sen jälkeenkin paistaa omat perunansa niin tummiksi kuin haluaa.

Ranskanperunan väri katsotaan suoraan värikartasta

Ranskanperunoita valmistavien teollisuusyritysten on EU-maissa testattava perunat ennen käyttöä.

Käytettävissä perunoissa olisi oltava mahdollisimman vähän akryyliamidin esiasteita, kuten pelkistäviä sokereita eli fruktoosia ja glukoosia sekä asparagiinia.

Ranskanperunavalmistajien on tehtävä paistovärikokeiluja, joissa perunasuikaleiden sopivaa värisävyä verrataan esimerkiksi Munsell –värikarttaan.

Raaka-aineiden valmistajat joutuvat myös kiehauttamaan perunansuikaleita, jotta pelkistävien sokereiden määrä ranskanperunasuikaleen ulkopinnassa jäisi mahdollisimman alhaiseksi.

Ravintoloille valmistajien on ilmoitettava tarkasti miten kauan ja missä lämpötilassa ranskalaiset tulee kypsentää.

Anteeksi tarjoilija, ranskikseni ovat liian tummia

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että Suomessa valmistellaan parhaillaan isoa tiedotuskampanjaa, jolla ravintoloille pyritään kertomaan uuden lainsäädännön vaatimuksista. Lisäksi elintarvikevalvojat opastavat ja valvovat, huhtikuun jälkeen että viesti menee myös perille.

Käytännössä ravintolat saavat ohjeita ja voivat hankkia värioppaan. Halutessaan ravintolat voivat hankkia värikarttoja toimintaansa helpottamaan ja näyttämään, minkä värisiltä valmiiden ranskanperunoiden on näytettävä. Esimerkiksi McDonald's ilmoittaa ottavansa värikartan käyttöönsä Suomen ravintoloissa ennen kuin uusi asetus astuu voimaan.

Uusi lainsäädäntö johtaa tilanteeseen, jossa myös asiakkaat luovat ravintoloille painetta vaatimalla ranskanperunansa oikean värisinä.

Ainakin teoriassa ravintolan työntekijä ja asiakas saattaisivat vertailla lautasella olevia ranskalaisia värikarttaan tai valokuviin ja asiakas voisi vaatia paistamaan toiset perunat, jos väri ei täsmää.

Päivitetty 25.11. klo 17.05: lisätty otsikkoon, että asetuksen taustalla on huoli terveysvaikutuksista.

_Uutista korjattu 26.11. klo 14.40. Alkuperäinen lause: '...ravintolat saavat ohjeita ja hankkivat värioppaan'  on muutettu muotoon '...ravintolat saavat ohjeita ja voivat hankkia värioppaan' _

Alkuperäinen lause:  'Vähimmäisvaatimus on, että ravintolasta on löydyttävä selkeitä valokuvia, minkä värisiltä valmiiden ranskanperunoiden on näytettävä' , on muutettu muotoon: 'Halutessaan ravintolat voivat hankkia värikarttoja toimintaansa helpottamaan ja näyttämään, minkä värisiltä valmiiden ranskanperunoiden on näytettävä.'

_Korjaus 26.11. klo 15.45 : Ilmaisu valvonta alkaa 'talven aikana', muutettu muotoon valvonta alkaa 'huhtikuun jälkeen.' _

Suosittelemme