Hyppää sisältöön

Digijäärä Maijaliisa Dieckmann vaatii palveluita ilman digipakkoa – “Ikäihmisiä syrjäytetään”

Onko sähköisiin palveluihin pakko suostua? Kirjailija Maijaliisa Dieckmann tivaa vastauksia valtiovarainministeriön digitalisaatioyksikön päälliköltä Maria Nikkilältä A-studion Kuplat-sarjan neljännessä osassa. Voit katsoa videon tästä.

Kuplat: Palvelut siirtyvät verkkoon - syrjäytyykö ikäihminen?
Kuplat: Palvelut siirtyvät verkkoon - syrjäytyykö ikäihminen?
Oili Orispää

Porvoolainen kirjailija ja eläkkeellä oleva opettaja Maijaliisa Dieckmann ei halua, että koneet ja tietotekniikka hallitsevat häntä.

– Ymmärrän lihamyllyn ja sauvasekoittimen, mutta en ymmärrä tietotekniikkaa, hän toteaa yllä olevalla videolla.

– Sanotaan, että katso selaimesta. Minä en tiedä, mikä on selain.

Dieckmann on huolissaan palveluiden siirtymisestä verkkoon. Hänen mielestään nykyiset sähköiset palvelut on tehty vain nuorille ja näppärille.

– Näkö, sorminäppäryys ja muisti. Ne kaikki heikkenevät, kun ihminen ikääntyy, hän korostaa.

– Minä haluan, että minua palvelee neiti, rouva tai vaikka mies, hän vaatii.

"Ei syrjäseudulla kipaista asioilla ruokatunnilla"

Dieckmann kohtaa A-studion Kuplat-sarjassa valtiovarainministeriön digitalisaatioyksikön päällikön Maria Nikkilän. Nikkilälle sähköinen palvelu on aina ensisijainen valinta.

– Jos sähköinen palvelu tehdään hyvin, se helpottaa ihmisen elämää. Ei Lapissa tai Pohjois-Karjalan syrjäseuduilla kipaista asioilla ruokatunnilla 15 minuutissa, Nikkilä toteaa.

Nikkilän johtama yksikkö ohjaa julkisen hallinnon palvelujen digitalisointia.

– Olemme nyt uudistaneet suomi.fi (siirryt toiseen palveluun) -nimisen verkkosivuston. jonka kautta löytyvät keskitetysti kaikki julkisen hallinnon palvelut riippumatta siitä, ovatko ne kunnan, valtion vai tulevan maakunna palveluja, hän kertoo.

Nikkilän mukaan ihmiset ovat tottuneet yritysten tarjoamiin hyviin sähköisiin palveluihin. Nyt laadukkaita ja helppoja palveluja osataan vaatia myös viranomaisilta.

Lastenlapset auttavat

Maijaliisa Dieckmann myöntää olevansa digijäärä.

– Kyllä minä kaiken kehityksen hyväksyn, mutta tässä digiloikassa pitäisi ottaa huomioon, että kaikki eivät pysy siinä mukana, hän sanoo.

Itse hän kertoo pärjäävänsä lastenlastensa avustamana.

– Mutta miten pärjäävät ne, joilla ei ole tällaista lastenlasten armeijaa apuna, hän ihmettelee.

Maria Nikkilää ajatus digijäärästä hymyilyttää.

– Kyllä minä uskon, että digijäärällekin löytyisi sieltä sähköisestä maailmasta mahdollisuuksia. jos hän olisi hetken aikaa vähemmän jäärä ja kokeilisi, hän hymyilee.

Digijäärä kohtaa digipomon

A-studion Kuplat-sarjan neljännessä osassa Nikkilä ja Dieckmann tapaavat Porvoon vanhassa kaupungissa.

Dieckmann tivaa Nikkilältä vastauksia muun muassa verkkopalvelujen turvallisuudesta. Hän haluaa myös tietää, onko ikäihmisiä lainkaan kuultu, kun palveluja suunnitellaan.

Lopulta hän saa mieluisan vastauksen kysymykseen, onko tulevaisuudessa pakko hoitaa viranomaisasioita sähköisesti.

– Viranomaisen tehtävä on huolehtia kaikista kansalaisista. Kaikkien on saatava se palvelu tavalla tai toisella. Ei ole suunnitteilla, että tarjolla olisi vain sähköinen palvelu, Maria Nikkilä vastaa.

– Onpa lohdullista kuulla, Dieckmann huokaa.

– Me kunnioitamme teitä kaikkia viranomaisia kovasti ja yritämme sopeutua. Mummomaailma tekee kaikkensa sopeutuakseen nykypalveluun, hän vakuuttaa.

– Toivon, että se menee nimenomaan toisin päin, Nikkilä vastaa.

Kuplat-sarjan neljäs osa esitetään TV1:n A-studiossa maanantaina 27.11. klo 21. Voit katsoa myös sarjan muut osat Yle Areenasta täältä.

Suosittelemme sinulle