Hyppää sisältöön

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Libyasta on tullut vaarallinen umpikuja monille Eurooppaan pyrkiville pakolaisille ja siirtolaisille.

Pariisissa osoitettiin mieltään orjuutta vastaan.
Pariisissa osoitettiin mieltä Libyassa paljastunutta orjakauppaa vastaan 18. marraskuuta. Kuva: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP
Heikki Heiskanen

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n kuvamateriaali Libyan orjahuutokaupoista (siirryt toiseen palveluun) on kiinnittänyt kansainvälistä huomiota Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ahdinkoon Pohjois-Afrikassa.

CNN:lle toimitettiin ilmeisesti tämän vuoden elokuussa kuvattua materiaalia, jossa afrikkalaisia siirtolaisia myytiin huutokaupassa pakkotyöhön.

CNN:n toimittajat onnistuivat kuvaamaan salaa huutokauppaa Libyan pääkaupungin Tripolin ulkopuolella.

– Tarvitseeko kukaan kaivajaa. Tämä on kaivaja, iso vahva mies, hän kaivaa, maastopukuun pukeutunut kauppias kauppasi huutokaupassa CNN:n mukaan.

– Mitä minulle tarjotaan? Mitä minulle tarjotaan?

Ostajat nostivat käsiään ja miehet vaihtoivat omistajaa, halvimmillaan 400 dollarilla.

CNN:n juttu on herättänyt laajaa tyrmistystä. Libyan YK:n tukema hallitus on luvannut selvittää tiedot orjakaupasta ja saattaa syylliset oikeuden eteen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut orjakauppaa rikokseksi ihmisyyttä vastaan ja vaatinut koolle YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta.

"Kaikki tiesivät"

Avustustyöntekijät, ihmisoikeusjärjestöt ja analyytikot ovat varoittaneet ongelmasta jo kuukausia sitten.

– Tavallisia ihmisiä lukuunottamatta kaikki tiesivät tästä – hallitukset, kansainväliset organisaatiot, poliittiset johtajat, senegalilainen analyytikko Hamidou Anne L'Afrique des Idees -ajatuspajasta sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM raportoi jo viime huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun), että Pohjois-Afrikkaan on muodostunut orjamarkkinoita, joilla siirtolaisia myydään kuin hyödykkeitä.

Järjestö kertoi, että muun muassa Nigeriasta, Senegalista ja Gambiasta Välimeren rannikolle ja Italiaan pyrkiviä siirtolaisia siepataan kauppatavaraksi.

– Siirtolaisia myydään markkinoilla hyödykkeenä, IOM:n Libyan operaation johtaja Othman Belbeisi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Huhtikuun tietojen mukaan ihmisestä maksettiin näillä markkinoilla 200–500 dollaria.

– Ihmisten myymisestä on tullut trendi salakuljettajien keskuudessa, kun Libyan salakuljetusverkoista tulee yhä vahvempia.

Siirtolainen pelastuliiveissä Välimerellä.
Siirtolainen pelastettiin saksalaisen kansalaisjärjestön Sea-Watchin alukseen Välimerellä 6. marraskuuta. Haverissa kuoli viisi ihmistä. Sea-Watch syytti Libyan rannikkovartioston suhtautuneen ihmishenkiin välinpitämättömästi. Kuva: Alessio Paduano / AFP

Libyasta tuli monille umpikuja

Libyasta tuli keskeinen solmukohta Saharan eteläpuolisesta Afrikasta Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille, kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton tuella vuoden 2011 sisällissodassa ja maa ajautui sekasortoon.

Sekasorto loi otolliset olot ihmissalakuljetukselle Libyan kautta.

EU on sittemmin pyrkinyt patoamaan siirtolaisten ja pakolaisten tuloa Libyasta. EU:n tuella Italia on kouluttanut Libyan rannikkovartiostoa pysäyttämään Välimeren yli pyrkiviä veneitä.

YK:n mukaan Libyasta Italiaan Välimeren ylittävien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä onkin vähentynyt sitten heinäkuun.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan kolmen viime kuukauden aikana 21 666 pakolaista ja siirtolaista on ylittänyt meren Italiaan.

Määrä on pienin neljään vuoteen.

Ongelma on, että monet siirtolaiset ja pakolaiset jäävät ihmissalakuljettajien verkostojen armoille.

YK on arvostellut kovasanaisesti käytäntöä, koska Libyaan palautettuja siirtolaisia uhkaavat kidutus, raiskaukset, pakkotyö ja kiristys omaisilta saatavien lunnaiden toivossa.

– Libyassa pidätettyjen siirtolaisten kärsimys on häväistys ihmiskunnan omalletunnolle, YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein sanoi.

Analyytikko Hamidou Anne sanoi, että osasyyllisiä katastrofiin ovat myös Afrikan johtajien passiivinen reagointi kriisiin ja Pohjois-Afrikan maiden systemaattinen rasismi.

Kymmeniä miehiä istuu maassa, yksi mies seisoo mustissa vaatteisia ase kädessä.
Siirtolaisia libyalaisessa vastaanottoleirissä vuonna 2016. Kuva: EPA

YK arvostelee pidätyskeskusten oloja

Libyan viranomaisten mukaan sen pidätyskeskuksissa oli 19 900 ihmistä marraskuun alussa.

Syyskuun puolivälissä pidätyskeskuksissa oli noin 7 000 ihmistä, mutta sitten viranomaiset ottivat kiinni tuhansia ihmisiä, joita salakuljettajat pitivät hallussaan Sabrathassa länteen pääkaupungista Tripolista.

YK:n edustajat vierailivat pidätyskeskuksissa ja törmäsivät nälkiintyneisiin ja traumatisoituneisiin miehiin, naisiin ja lapsiin lukittuina suojiin.

Monet kertoivat kärsineensä pahoinpitelyä ja raiskauksia vartijoiden ja salakuljettajien käsissä.

– Euroopan unionin politiikka, jossa se tukee Libyan rannikkovartiostoa siirtolaisten pysäyttämiseksi ja palauttamiseksi Välimerellä, on epäinhimillinen, ihmisoikeuskomissaari al-Hussein sanoo.

EU sanoo, että sen rannikkovartiostokoulutus pelastaa henkiä. EU on luvannut kohentaa Libyan rannikkovartioston ihmisoikeuskoulutusta.

Välimerta voi kutsua maailman vaarallisimmaksi rajaksi siirtolaisille. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n arvion mukaan vuodesta 2000 viime kesäkuun loppuun yli 33 000 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Välimerellä.

Uutista täydennetty 25.11. klo 19.46 "Gaddafi syrjäytettiin Naton tuella".

Aiheesta aiemmin:

Uusi arvio: Yli 40 miljoonaa työskentelee orjuuden kaltaisissa oloissa

Ensin raiskausleiri Libyassa, sitten seksiorjaksi Eurooppaan – Mercy, 14, joutui ihmiskaupan uhriksi kuten yhä useampi nigerialaisnainen

YK:n ihmisoikeuskomissaari: Eurooppa kääntää selkänsä siirtolaisten kidutukselle Libyassa

Ihmissalakuljettajat lupaavat viedä afrikkalaisia Eurooppan – myyvätkin orjiksi Libyassa

Suosittelemme sinulle