RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitusta painamaan jarrua terveydenhuollon uudistuksessa. Yle TV1:n Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Henrikssonin mielestä nykyiset sairaaloiden keskittämissuunnitelmat pitäisi hylätä.
Uuden terveydenhuoltolain myötä tiettyjä leikkauksia ollaan keskittämässä maakuntien keskussairaaloihin. Esimerkiksi Vaasan keskussairaalassa ei olisi jatkossa niin kutsuttua laajaa päivystystä, joten tehtäviä siirrettäisiin Seinäjoen keskussairaalaan.
– Keskittämislaki tulee voimaan vuodenvaihteessa, ellei hallitus tule järkiinsä ja keskeytä tätä. Se pitäisi tehdä yhdessä soten kanssa, Henriksson sanoi Ykkösaamussa.
Henrikssonin mukaan hallitus on sulkenut korvansa asiantuntijoiden arvostelulta vuoden 2015 lopulta lähtien, jolloin nykyiset suunnitelmat tehtiin. Silti hän kertoi uskovansa, että päivystyksen keskittämiseen liittyvän ongelman voi edelleen ratkaista – jos vain tahtoa löytyy.
– Ollaan koko ajan sanottu, että pitäisi olla parlamentaarinen ryhmä, joka tämän ratkaisisi. Jos nyt ei vihelletä peliä poikki, meillä on syntymässä suurempi kaaos maahan kuin kukaan ansaitsee. Siinä potilas on se joka kärsii.
Henriksson: Sote saattaa kaataa hallituksen
Henriksson arvioi Ykkösaamussa, että hallitus saattaa vielä kaatua näkemyseroihin soten valinnanvapaudesta.
– Se riippuu siitä mitä tapahtuu (valinnanvapautta koskevan) lausuntokierroksen jälkeen. Minulla on sellainen käsitys, että se (hallituksen kaatuminen) riippuu paljolti siitä, kuinka laajan valinnanvapauden kokoomus saa.
– Jos se ei ole riittävän laaja, niin miksi kokoomus lähtisi hyväksymään maakuntahallintoa? Tämä on se hallituksen kipukohta, arvioi Henriksson Ykkösaamussa.
Hän ei sulje pois myöskään ennenaikaisia eduskuntavaaleja sote-väännön vuoksi. Mahdollisessa uudessa hallituskriisissä RKP ei ole enää valmis hallitusneuvotteluihin, sanoo Henriksson.
– Ainakin meidän osalta tilanne on se, että uusien vaalien kautta sitten mennään kohti seuraavaa hallitusta. Meitä ei tällä hetkellä kiinnosta sellainen tilanne, että tässä nyt neuvoteltaisiin jotain uusiksi.
"Lapselta ei voi edellyttää väkivallan vastustamista"
Henriksson otti Ykkösaamussa myös kantaa viime päivinä paljon puhuttaneeseen Turun hovioikeuden päätökseen, jossa 23-vuotias mies tuomittiin 10-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta ei raiskauksesta. Henrikssonin mukaan lainsäädäntö kaipaa tarkistusta, jos lapsen edellytetään vastustavan väkivallantekoa.
– Kyllähän se pisti ajattelemaan, että jos on niin, että lainsäädäntö tänä päivänä ei tunnista sitä, että 10-vuotias lapsi on aina avuttomassa tilanteessa, niin silloin meillä on ongelma, johon pitää jollain tavalla, vaikka sitten lainsäädännöllä vaikuttaa.
– Minun käsitykseni on, että 10-vuotiaalta lapselta ei pitäisi edellyttää muuta kuin että hän on lapsi. Lähtökohta pitäisi olla se, että häntä suojellaan kaikissa olosuhteissa.