Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Parmesan-juuston maito tulee rääkätyistä lehmistä – Italian tuottajajärjestö myöntää ongelman

Maidontuottajien mielestä eläinten hyvinvoinnilla ei ole merkitystä juustojen laadulle.

Parmesaanijuustoja
Parmesaanijuustoja Kuva: EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eläintensuojelujärjestö Compassion in World Farming on julkaissut Italiassa kuvattua videomateriaalia, josta nähdään, että lypsylehmiä kohdellaan erittäin huonosti.

Videot on kuvattu yhdeksällä maatilalla Po-joen laaksossa. Tiloilla tuotettu maito käytetään kuuluisien Parmesan- ja Grana Padano -juustojen valmistukseen. Näitä juustoja käytetään yleisesti pastaruokien lisukkeina.

Lehmät ovat nälkiintyneitä. Osa lehmistä on rampoja, eivätkä ne pääse koskaan ulkotiloihin. Nääntyneet eläimet rypevät omissa ulosteissaan, sillä navettoja ei siivota.

– Tutkijamme paljastivat surkean tilanteen tehtaiden maatiloilla. Eläimet olivat äärimmäisen alipainoisia ja ylirasitettuja. Niitä kohdeltiin kuin maitokoneita. Eläimet kärsivät vain jotta me saisimme lisuketta pastaamme, sanoi järjestön kampanjapäällikkö Emma Slavinski.

– Parmesan- ja Grana Padano -juustoja markkinoidaan "korkealaatuisina", mutta mikään ei voisi olla kauempana totuudesta, hän jatkoi.

Parmigiano Reggianon alueen maataloustuottajien edustaja myöntää, ettei tuotteen markkinoinnissa oteta huomioon eläinten hyvinvointia. Edustajan mukaan eläinten hyvinvoinnilla "ei ole lainkaan, tai korkeintaan marginaalisesti, vaikutusta tuotteen laatuun".

Edustaja vakuuttaa kuitenkin, että tuottajat välittävät eläinten hyvinvoinnista. Tuottajajärjestö valmistelee parhaillaan sertifiointijärjestelmää, joka takaisi, että lehmien olosuhteita valvottaisiin.

Eläinsuojelijat ovat aloittaneet kampanjan #notonmypasta-kampanjan, jossa vaaditaan kyseisten juustojen tuottajia ottamaan käyttöön tuotantoeläinten hyvinvointia koskevat linjaukset, joita maatiloilta edellytettäisiin.

Noin puoli miljoonaa lehmää tuottaa maitoa Parmesan- ja Grana Padano -juustoja varten. Juustoja myydään vuosittain noin viiden miljardin euron arvosta.

Parmesaanijuustolla on EU:n alkuperänimisuoja. Sitä saa valmistaa vain tietyissä Italian maakunnissa.

_26.11.2017 klo 10.11 lisätty myös otsikkoon jutussa oleva tieto, että kyseessä on Italian tuottajajärjestö. _

Suosittelemme sinulle