Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Paha ryppy palestiinalaisjärjestöjen tuoreessa yhteistyössä: Hamas kieltäytyy riisumasta aseita

Palestiinalaisten ääri-islamilainen Hamas-järjestö kieltäytyy riisumasta taistelijoitaan aseista huolimatta siitä, että järjestö on luovuttanut Gazan alueen hallinnon Fatah-järjestölle.

Hamasin aseellisen siiven, Qassamin prikaatien sotilaita
Hamasin aseellisen siiven, Qassamin prikaatien sotilaita. Kuva: Mohammed Saber / Epa
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Gazan alueen hallinnon siirrosta saattaa tullaa mutkikkaampi kuin mitä vielä runsas kuukausi sitten toivottiin.

Hamas ja maltillisemman Fatah-järjestön johtama palesiinalaishallinto solmivat yhteistyösopimuksen 1,5 kuukautta sitten. Sopimuksen mukaan palestiinalaishallinto ottaa haltuunsa Gazan alueen siviilihallinnan sekä alueelle elintärkeän Rafahin rajanylityspaikan Egyptin rajalla.

Fatahille tärkeää olisi saada myös Hamasin aseelliset joukot riisuttua, ettei se jäisi alueen todelliseksi – ja arvaamattomaksi – vallankäyttäjäksi. Fatah haluaa Hamasin luopuvan raketinheittimistään, rynnäkkökivääreistään ja salakuljetustunneleistaan. Asiasta ei sovittu 12. lokakuuta allekirjoitetussa sopimuksessa, vaan se jäi jatkoneuvotteluiden järjestettäväksi.

Tänään Hamasin varajohtaja Gazassa, Khalil al-Hayya julisti, että järjestön aseellisen siiven eli Qassamin prikaatien aseistusta "ei voi jakaa, eikä siitä neuvotella missään neuvotteluprosessissa". Prikaateissa on eri arvioiden mukaan noin 30 000–50 000 miestä.

Hamasin varajohtaja Khalil al-Hayya
Hamasin varajohtaja Khalil al-Hayya Gazan saarron vastaisessa mielenosoituksessa huhtikuussa. Kuva: Mohamme Saber / Epa

Hamasin pitäisi perjantaihin mennessä luovuttaa Gazan alueen valvonta Fatahille, mutta sen sijaan järjestö uhkaa tehdä Israelia vastaan iskuja myös Fatahin valvomalla Länsirannalla.

– Aseet siirretään Länsirannalle, miehityksen vastaista taistelua varten. Oikeutemme on vastustaa miehitystä kunnes se päättyy, julisti Khalil al-Hayya.

Vuonna 2007 Hamas ja Fatah taistelivat Gazan kaistaleen hallinnasta ja Fatah joutui vetäytymään Länsirannalle. Siitä lähtien, lokakuun sopimukseen saakka palestiinalaisalueet olivat kahdessa komennossa: Gaza Hamasin ja Länsiranta Fatahin hallinnossa.

Länsirannalla asuu noin kolme miljoonaa palestiinalaista ja noin 400 000 israelilaista siirtokuntalaista. YK ja esimerkiksi EU pitävät siirtokuntia laittomina.

Lue lisää: Analyysi: Nyt nähdään, helpottaako palestiinalaisjärjestöjen sovittelusopimus Gazan ahdinkoa

Palestiinalaisjärjestöt pääsivät sopuun – Hamas luovuttaa Gazan hallinnan

Myönteinen uutinen Lähi-idästä: palestiinalaisten sopu etenee vihdoinkin 

Palestiinalaiset kiistakumppanit, Hamas ja Fatah yrittävät jälleen hieroa sopua

Suosittelemme sinulle