Hyppää sisältöön

Arkkipiispa: "Tämä todellisuus on olemassa Jumalan tahdosta" – luonnontieteet täydentävät kuvaa elämän synnystä

Arkkipiispa Kari Mäkinen ei näe ristiriitaa tieteen ja uskonnon välillä. Hänen mukaansa ympäristötutkijoiden viestit maapallon tilasta on syytä ottaa vakavasti.

Uutisvideot: Mäkinen
Uutisvideot: Mäkinen
Markku Sandell

Yhdysvalloista levinnyt kreationismi ei arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan ole saanut suurta jalansijaa Suomessa.

Evankelisluterilaisessa kirkossa Raamattua tulkitaan eri tavoin kuin kreationismissa, jonka mukaan esimerkiksi evoluutioteoria voidaan kiistää, koska Jumala on luonut kaiken.

Tieteellinen tieto ei ole arkkipiispan mukaan ristiriidassa uskon kanssa vaan tutkii todellisuutta omista lähtökohdistaan. Tieteen väheksymiseen ei näinä aikoina ole syytä.

Ensi keväänä eläköityvä Kari Mäkinen vertaa esimerkiksi ilmasto- ja muita ympäristötutkijoita Vanhan testamentin profeettoihin, joiden sanoma oli, että nyt edetään väärään suuntaan.

Raamatun luomiskertomusta pitäisi arkkipiispan mukaan lukea niin, että se ei ole luonnontieteellinen kertomus tai historiakertomus, vaan kuvaa ihmisen olemassaoloa luonnon osana, ei sen valtiaana.

– Kyltymätön, ahne halu hyväksikäyttää näyttää dominoineen liiaksi. Se viesti, joka tällä hetkellä tulee luonnontieteilijöitten taholta, on vähän niin kuin diagnoosi tästä maapallosta. Se sanoo, että tämä on sairas. Mutta se on diagnoosi, joka ei vielä anna lääkettä, arkkipiispa Kari Mäkinen pohtii.

Sen ymmärryksen, mitä meillä tällä hetkellä on, niin sen välittäminen on minusta koulun tehtävä.

Kari Mäkinen, arkkipiispa

Koulun tehtävä on antaa ihmisille eväitä ymmärtää monimutkaista maailmaa parhaan saatavilla olevan tiedon mukaan. Arkkipiispan mukaan koulun pitää antaa samalla ymmärrys tieteellisen tiedon luonteesta.

– Tiede ei anna tällaisia lopullisia uskomuksia, vaan on sellainen, jossa ihminen käyttää järkeään ja pyrkii mahdollisimman hyvin ymmärtämään tätä todellisuutta. Sen ymmärryksen, mitä meillä tällä hetkellä on, niin sen välittäminen on minusta koulun tehtävä, linjaa arkkipiispa.

Tiede ei kuitenkaan voi antaa lopullisia selityksiä sille, miksi me olemme olemassa. Tähän vastaa Kari Mäkisen mukaan uskonto.

Tutkijoiden uusia havaintoja maailman synnystä arkkipiispa kertoo seuraavansa mielenkiinnolla.

– Tämä todellisuus on olemassa Jumalan tahdosta.

– Uteliaana ja kiinnostuneena seuraan, mitä kaikkea sen tapahtumista tiede kertoo. Mutta kenen tahdosta tämä kaikki on olemassa - siinä ihminen on aika pieni ja Jumala on aika merkittävä.

Suosittelemme sinulle