Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ladataan…

Kuka on Mikko Moilanen ja mihin jutun tiedot perustuvat?

Mikko Moilanen on eläköitynyt muhoslainen harrastajahistorioitsija. Työuransa hän teki tutkijana Metlassa (nyk. Luke).

Moilanen on tutkinut suku- ja kotiseutuhistoriaa harrastuksenaan 1980-luvulta alkaen. Kiinnostus Suomen kuolemanrangaistuksia kohtaan virisi omasta suvusta 1700-luvulta löytyneestä mestaustapauksesta. Alunperin Pohjanmaan ja Oulun läänit kattanut tutkimus laajeni nelivuotiseksi projektiksi. Se kattaa kaikki silloiset läänit sekä Käkisalmen läänin ja Inkerinmaan.

Kuolemanrangaistusten historiaa tutkiessaan Moilanen on hyödyntänyt Kansanrunousarkiston ja Kansalliskirjaston kokoelmia. Päälähteitä ovat olleet lääninhallinnon, oikeuslaitoksen ja seurakuntien arkistot, ennen kaikkea ali- ja hovioikeuksien päätöstaltiot ja lääninhallinnon virkamiesten välinen kirjeenvaihto. Lääninkonttorin tilitositteista ja maksumääräyksistä hän on löytänyt pyöveleille maksettuja palkkoja ja matkalaskuista näkyy, millaisia matkoja pyövelit ovat tehneet. Seurakuntien asiakirjat ovat auttaneet piirtämään kuvaa ihmisten suhteista ja sosiaalisesta asemasta.

Tutkimus kattaa vuodet 1625–1825. Sitä varhaisemmalta ajalta tietoa on saatavilla hyvin vähän. Vuoden 1825 jälkeen kuolemanrangaistuksia ei ole pantu rauhan aikana Suomessa täytäntöön, mikä tekee maasta edelläkävijän.

Mikko Moilanen on päätynyt arvioon, jonka mukaan 200 vuoden aikana mestauslavalle tai hirtettäväksi päätyi vähintään 2 000 ihmistä. Määrä kasvaa, sillä etenkin tutkimusjakson alkuvaiheesta tulee yhä esiin uusia tapauksia.

Moilanen on kuronut tähän mennessä kasaan eri lähteistä yli 1 300 tapauksen kuvaukset. Yksityiskohtaiset tutkintapöytäkirjat on 800 tapauksesta. Moilanen pitääkin aineistoa riittävän laajana yleistysten tekemiseen ja ammattitutkijoiden jatkotutkimukseen.

Hän on myös tutkinut Suomessa sijainneita mestauspaikkoja ja jäljittänyt vähintään suuntaa-antavasti noin 200 paikan sijainnin. Lisäksi työ sisältää sukelluksen pyövelien ammattikuntaan. Moilanen on selvittänyt kaikkiaan 83 lääninpyövelin elämänvaiheet.

Julkaistu 3.12.2017
Toimittaja Sari Vähäsarja
Graafinen suunnittelu Eetu Pietarinen
Tekninen toteutus Teemo Tebest
Kuvat Juha Kemppainen (Lohtajan dramatisoidut kuvat), Markku Lähdetluoma (Asikkala), Tuomo Björksten (Helsinki), Jussi Mansikka (Hämeenkyrö), Juha Korhonen (Iitti), Anna Wikman (Ilmajoki, Vähäkyrö ja Vöyri), Heikki Haapalainen (Ilomantsi), Kalle Niskala (Kokkola), Antti-Petteri Karhunen (Leppävirta), Kalle Mäkelä (Marttila ja Turku), Niklas Gabrielsson (Mikkeli ja Pieksämäki), Marko Siekkilä (Oulu), Isto Janhunen (Saarijärvi)