Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Oho äiti, oot ostanut aika paljon joulukalentereita!" – 1300 lasta saa lahjaksi joulun odotusta

Sairaat ja vähävaraiset lapset saavat tänä vuonna Kokkolan seudulla ennätysmäärän joulukalentereita. Kokkolalaisäidit ovat keränneet yhteistyökumppanien avulla lähes 1300 kalenteria, jotka viedään muun muassa keskussairaalaan ja lastensuojeluun.

Kuvassa osastonhoitaja Anna-Leena Hohenthal antaa joulukalenterin äitinsä sylissä istuvalle pikkupojalle.
Lastensairaalan osastonhoitaja Anna-Leena Hohenthal antoi joulukalenterin lääkärivuoroa odottavalle pikkupojalle. Kuva: Petra Haavisto / Yle
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lasten ja nuorten osastolla on 14 pussia täynnä joulukalentereita. Loput ovat Salla Kronbäckin kotona.

– Minulla on huone täynnä joulukalentereita. Tosin minulla on myös kaksi pientä lasta, jotka ihailevat niitä. Poika sanoikin, että oho, äiti oot ostanut aika paljon joulukalentereita!

Keskustelun jälkeen poika ymmärsi, ettei äiti ole ostanut ihan kaikkia. Ja että on paljon sairaita ja vähävaraisia lapsia, joille joulukalenterit lahjoitetaan.

– Hän totesi, että onpa ihana asia, kun viette heille, kun mulla on jo kaksi, mammojen puuhanainen nauraa.

Kuvassa joulukalentereita muovipussissa ja Anna-Leena Hohenthal, Nico Jäväjä, Salla Kronbäck ja Merja Valkeapää.
Salla Kronbäck ja Merja Valkeapää luovuttivat 350 joulukalenteria lastensairaalaan. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Facebookin mammaryhmästä alkunsa saanut lahjoituskampanja jatkuu jo neljättä vuotta. Viime vuonna mammat keräsivät reilut 900 joulukalenteria. Tänä vuonna kalentereita on lähes 1300. Lahjoitukset ovat tulleet tavallisilta ihmisiltä ja yrityksiltä. Yksi lahjoittajista on 9-vuotias Adrian-poika.

– Hän oli  innoissaan mukana hyvän asian puolesta ja osti omilla säästöillään ryhmä Hau -suklaakalenterin. Hän myös auttoi minua laittamaan kalentereihin lappuja, jossa kerrottiin lahjoituksesta. Tosin siinä vaiheessa kun 400 kalenteria oli laputettu, alkoi jo vähän väsyttää, kertoo Merja Valkeapää, Adrianin äiti ja yksi keräyksen toteuttamiseen osallistuneista mammoista.

Joulukalenterit lahjoitetaan lapsille Soiten, Ensi- ja turvakodin ja Hopen kautta. Keskussairaalaan mammat toivat 350 kalenteria. Saman verran saa lastensuojelu. Kalenterit vaihtelevat kuvakalentereista suklaakalentereihin ja lelukalentereihin.

– Diabeteshoitajalle menevät kuvakalenterit. Muut jaetaan osastolle, päivystykseen, poliklinikalle, kotisairaalaan, mahdollisesti jopa maitokeittiöön. Hoitajat ja lääkärit antavat ne sitten lapsille, lastensairaalan osastonhoitaja Anna-Leena Hohenthal kertoo hymyillen.

Pieni tyttö ilahtui

Keskussairaalassa kalentereita jaetaan jouluun asti. Ensimmäiset on jo annettu.

– Varsinkin lastenpäivystyksen vuoksi potilasmäärät ovat kasvaneet paljon, joten niitä menee useampi päivässä, apulaisosastonhoitaja Nico Jäväjä tietää.

Salla Kronbäck todisti viime vuonna, kun kuvakalenteri löysi omistajansa.

– Kyllä hoitajilla ja minulla tuli tippa linssiin, kun pitkään hoidossa ollut alle vuoden ikäinen tyttölapsi sai oman kalenterinsa ja avasi sieltä luukun. Siitä sai potkua tähän hommaan, että haluaa olla mukana jatkossakin.  Kun näki konkreettisesti, kuinka suuri ilo siitä kalenterista voi pienelle lapselle olla.

Suosittelemme