Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kiistelty torjunta-aine glyfosaatti sai viiden vuoden jatkoajan

Maailman suosituimman torjunta-aineen eurooppalainen myyntilupa joutui vaakalaudalle, koska se oli joutunut epäsuosioon epäiltyjen terveysvaikutusten takia.

Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia.
Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Rikkakasvien torjunta-aine glyfosaattia saa EU:n alueella myydä ainakin vuoden 2022 lopulle saakka. Asiasta päättivät jäsenmaiden edustajat kokouksessaan maanantaina iltapäivällä.

Glyfosaatti on Euroopan eniten käytetty kasvinsuojeluaine, joka on tehoaineena mm. Roundup-nimisessä torjunta-aineessa. Myyntiluvan jatkosta päätettiin viime hetkellä, sillä aineen nykyinen lupa oli umpeutumassa joulukuun puolivälissä.

Ylen kokouslähteiden mukaan äänestyksessä luvan jatkamisen kannalla oli 18 maata, jotka edustavat yli 65 prosenttia EU:n väestöstä, eli kokoonpano riitti määräenemmistöön. Suomi on koko ajan kannattanut luvan jatkamista.

Päätös tehtiin äärimmäisen niukalla marginaalilla, sillä jatkon puolesta äänestäneiden maiden yhteenlaskettu väestö ylitti määräenemmistön vähimmäisrajan vain 0,7 prosentilla. Vastaan äänesti yhdeksän maata ja yksi äänesti tyhjää.

Komissio ehdotti alunperin 15 vuoden jatkoaikaa, mutta joutui lyhentämään ehdotustaan viiteen vuoteen glyfosaatin kasvavan epäsuosion takia.

Saksa kääntyi jatkon kannalle

Jäsenmaat ovat äänestäneet asiasta useita kertoja, mutta määräenemmistöä jatkon kannalle ei ollut löytynyt ennen kuin loppumetreillä. Esimerkiksi Ranska ilmoitti eilen sunnuntaina aikovansa äänestää komission esitystä vastaan.

Verkkosivusto Euractivin mukaan Saksa äänesti tällä kertaa jatkon puolesta, kun se oli viimeksi pidättäytynyt äänestämästä. Viime äänestys pidettiin kun Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvotteli hallituksen kokoamisesta glyfosaattiin kriittisesti suhtautuvien vihreiden kanssa. Neuvottelut kariutuivat toissa viikolla.

– Äänestys osoittaa, että kun haluamme, pystymme yhdessä ottamaan vastuun päätöksenteosta, terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis sanoi Twitterissä.

Parlamentti haluaa glyfosaatista eroon

Glyfosaatin epäsuosio johtuu aineen epäillyistä terveysvaikutuksista. Euroopan elintarvikeviraston ja kemikaaliviraston mukaan ei ole näyttöä siitä, että glyfosaatilla olisi haitallisia vaikutuksia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen tutkimuslaitos on kuitenkin todennut, että glyfosaatti on karsinogeeninen aine, joka voi altistaa syövälle.

Suomi on tukenut pitkää jatkolupaa, koska sen mukaan tieteellinen näyttö kallistuu glyfosaatin vaarattomuuden puolelle.

Lokakuussa Euroopan parlamentti hyväksyi kannanoton, jonka mukaan glyfosaatin käytöstä pitäisi luopua vuoden 2022 loppuun mennessä. Parlamentilla ei kuitenkaan ole päätösvaltaa myyntilupaan.

Glyfosaatin kieltämiseksi on myös kerätty yli miljoonan nimen kansalaisvetoomus.

Suosittelemme