Hyppää sisältöön

Uutissuomalainen: Suomessa kirkon johdossa on vähän naisia muihin Pohjoismaihin verrattuna

Itä-Suomen yliopistosta arvioidaan, että yksi syy voi olla naispappeuden tulo Suomeen myöhemmin kuin muihin Pohjoismaihin.

Helsingin uusi piispa Teemu Laajasalo saarnasi vihkimysmessussaan Helsingin tuomiokirkossa 12. marraskuuta 2017.
Helsingin uusi piispa Teemu Laajasalo saarnasi vihkimysmessussaan Helsingin tuomiokirkossa 12. marraskuuta 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Saara Hirvonen

Suomessa naiset puuttuvat evankelis-luterilaisen kirkon johdosta lähes täysin, kirjoittaa Uutissuomalainen. Sukupuolten välinen tasa-arvo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johdossa on edennyt eri tahtia kuin muissa Pohjoismaissa.

Kirkkoherroina naisia on vain 14 prosenttia, vaikka papeista noin 45 prosenttia on naisia ja monet heistä ovat suorittaneet kirkkoherran virkaan vaadittavan seurakuntatyön johtamisen tutkinnon.

Uutissuomalainen on selvittänyt kirkon johtoa ja piispan paikkojen jakautumista Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Islannissa sekä Virossa.

Norjassa ja Tanskassa piispojen paikat jakautuvat tasan miesten ja naisten kesken. Norjassa ei ole arkkipiispaa, mutta niin sanottu johtava piispa on siellä nainen.

Ruotsissa 14 piispasta viisi on naisia, joista Antje Jackelén on ensimmäinen arkkipiispaksi valittu nainen vuonna 2013. Pienen Islannin ainoa piispa on nainen.

Viron tilanne muistuttaa Suomea. Arkkipiispa että kaikki neljä piispaa ovat miehiä.

Kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio Itä-Suomen yliopistosta pitää yhtenä syynä erilaiseen tasa-arvokehitykseen sitä, että naapurimaissa myös naispappeus avattiin naisille kymmeniä vuosia aikaisemmin kuin Suomessa.

Linkki Uutissuomalaisen juttuun (siirryt toiseen palveluun), mutta lukeminen vaatii kirjautumista.

Suosittelemme sinulle