PÖYTYÄ Pieneen Kumilan kylään Pöytyälle nousee 700 neliöinen monitoimihalli. Erikoiseksi rakennusprojektin tekee se, että halli rakentuu valmiiksi pääosin talkoovoimin.
– Talkootyötä on tehty yli 4 000 tuntia. Tammikuussa, kun täällä pelataan ensimmäiset pelit, talkootyötä on silloin tehty yli 4 500 tuntia, sanoo Loukonkulman Lukon puheenjohtaja Paavo Kallio.
Reilun seitsemän metrin korkeudessa Simo ja Antti Vähätalo sekä Aleksi Hörkkö asentavat hallin sisäkattoa. Hallia on rakennettu yli puoli vuotta, ja valmista pitäisi olla tammikuussa. Halli tulee tarpeeseen, sillä jo nyt suurin osa illoista on varattu.
– Kaksi iltaa on varattu pesäpallolle, yksi salibandylle ja yksi jalkapallolle. Tämän lisäksi yksi ilta tullaan varaamaan harrasteliikunnalle.
Halliin tulee monitoimilattia, jossa voi harrastaa erilaisia liikuntalajeja. Lisäksi hallissa voi järjestää erilaisia tapahtumia.
Hallin hinta pieni talkootyön ansiosta
Kyläyhdistys Loukonkulman Lukossa syntyi ajatus monitoimihallista noin vuosi sitten. Kun paikallinen Leader-ryhmä Jokivarsikumppanit näytti vihreää valoa hankkeelle, laitettiin tuumasta toimeen. Huhtikuussa monitoimihallin rakentaminen kylätalon viereen alkoi.
Halli kustantaa talkootyön ansiosta vajaat 400 000 euroa. Tästä rahasta puolet, noin 180 000 euroa, on saatu EU:n maaseuturahastosta. Rahoittajana toimii paikallinen Leader-yhdistys Jokivarsikumppanit.
Talkootyön ansiosta halli saadaan aikaiseksi puolet halvemmalla kuin normaalisti.
– Jos tämä tehtäisiin urakkatyönä, hintalappu olisi noin 800 000 euroa, sanoo rakentamisesta vastaava Vesa Rantanen.
Loukonkulman Lukko rakentaa monitoimihallia myös lainarahalla ja yhteistyökumppaneilta saadulla tuella. Jokainen talkootunti merkataan tarkasti ylös ja kirjanpitoa tarkastaa muun muassa paikallinen ELY-keskus.
– Talkootyön arvoksi arvioitiin 60 000 euroa, mutta sen me ylitämme, koska porukka on ollut niin aktiivista, sanoo Loukonkulman Lukon puheenjohtaja Paavo Kallio.
Leader-hankkeilla maaseutu eläväksi
Suomessa Leader-rahaa on jaettu jo 20 vuotta. Sen turvin ylläpidetään eri alueita elinvoimaisina. Suomessa on 54 Leader-ryhmää, jotka jakavat rahaa hyvin perustelluille hankkeille.
– Loukonkulman Lukon saama 180 000 euron tuki on iso, mutta ei ainutlaatuinen. Leader-hankkeita on kuluvalla ohjelmakaudella rahoitettu yhteensä noin 3 000 kappaletta ja niistä muutaman kymmenen rahoitus on yli 140 000 euroa, sanoo maa- ja metsätalousministeriön maaseutuylitarkastaja Laura Jänis.
Esimerkiksi Etelä-Siilinjärvelle on rakennettu asukastalo suurella 180 000 Leader-tuella. Raudanmaan kylälle saatiin myös 180 000 euron Leader-rahoitus, kun kylän sähköt maakapeloitiin ja kylälle saatiin valokuitu.
Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämishankkeeseen, investointihankkeeseen tai yrityshankkeeseen. Tukea voi saada hankkeesta riippuen 20–90 prosenttia kustannuksista.
Leader-rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, pienet yritykset, kunnat ja säätiöt. Rahoitettavien hankkeiden tulee osua paikallisen kehittämisohjelman raameihin.
Kyläyhdistyksen seuraava hanke mietinnässä
Entä sitten kun kyläyhdistys Loukonkulman Lukon monitoimihalli on valmis?
– Tarkoitus on, että kaikki vuorot saadaan myytyä, jotta halli tuottaa itse itsensä takaisin. Bisnestä ei tehdä, vaan vuorot ovat kohtuuhintaisia. Hallin ylläpitokustannukset tulevat pelkästään vuokratuloista, sanoo Loukonkulman Lukon puheenjohtaja Paavo Kallio.
Kallion mukaan hallista tehdään kustannustehokas, jotta sen ylläpito on kyläyhdistykselle mahdollista.
– Halliin tulee maalämpö, ledvalaistus, kunnon eristeet ja ilmastointi.
Kyläyhdistys suunnittelee jo seuraavaa projektia. Uudessa hallissa kiinni oleva vanha kylätalo on tarkoitus remontoida kuntoon. Sinne sijoittuvat pukuhuoneet ja sosiaalitilat.
– Uusi hanke laitetaan vetämään, kun halli on valmis. Siihen haetaan myös Leader-rahoitusta. Kylätaloon olisi tarkoitus tehdä uusi katto, uudet pukuhuoneet, saunatilat ja keittiö, sanoo Kallio.