Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Dronella salakuljetetettiin tupakkaa Venäjältä Suomeen – metsästä löytyi savukekartonkeja

Tapaus on ainutlaatuinen Suomessa.

Drone
Rajavartiolaitos takavarikoi savukkeiden salakuljetukseen käytetyn dronen. Kuva: Rajavartiolaitos
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rajavartiolaitos ja tulli tutkivat erikoisesti toteutettua savukkeiden salakuljetusta itärajalla. Miehittämättömällä ilma-aluksella eli dronella on tutkinnan perusteella lennätetty savukkeita Venäjältä Suomeen.

Tapauksen selvittely alkoi heinäkuun puolivälissä, kun yksityishenkilö ilmoitti rajavartiolaitokselle nähneensä Venäjältä Suomeen lennätettävän dronen. Drone lensi Lappeenrannan Penttilän alueella.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto alkoi tutkia tapausta valtionrajarikoksena ja ilmailurikkomuksena.

Metsästä löytyi 45 kartonkia savukkeita

Myöhemmin Kaakkois-Suomen rajavartiosto löysi Lappeenrannan Penttilän alueelta metsään pudonneen dronen, johon oli kiinnitetty savukepaketti.

Alueelta löytyi etsinnöissä kaksi muutakin savukepakettia. Yhdessä savukepaketissa oli 15 kartonkia tupakkaa eli kaikkiaan kartonkeja oli 45.

Rajavartiolaitos takavarikoi dronen ja savukekartongit.

Viranomaiset epäilevät, että dronea on käytetty savukkeiden salakuljettamiseen Venäjältä Suomeen. Tupakan salakuljetuksen osalta asiaa tutkii Tulli.

Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä ei ole vielä saatu selvitettyä.

Ainutlaatuinen tapaus Suomessa

Tapaus on viranomaisten tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun itärajan yli on lennätetty salakuljetustarkoituksessa miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia. Muualla Euroopassa on paljastunut vastaavanlaisia tapauksia jo aikaisemmin.

Rajavartiolaitos huomauttaa, että kaikki itärajan läheisyydessä olevalla rajoitusalueella tapahtuva ilmailu on luvanvaraista.

Rajavartiolaitos pyytää myös ilmoittamaan havainnoista, jotka voivat liittyä lennätystoimintaan raja-alueella. Havaintoja voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen rajavartiostolle crime.ksr@raja.fi tai puhelimitse rajavartioston johtokeskukseen numeroon 0295 422 010.

Suosittelemme sinulle