Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Merkel suomii maatalousministeriään glyfosaatista – mutkistuvatko Saksan hallituskuviot taas?

Saksan maatalousministeri asettui tukemaan rikkaruohomyrkyn jatkoaikaa, vaikka hallituksessa oli sovittu toisin.

Saksan maatalousministeri Christian Schmidt ja liittokansleri Angela Merkel keskustelivat Berliinissä järjestetyssä diesel ajoneuvojen päästöjä koskevassa kokouksessa 28.11.2017.
Saksan maatalousministeri Christian Schmidt ja liittokansleri Angela Merkel keskustelivat Berliinissä järjestetyssä diesel ajoneuvojen päästöjä koskevassa kokouksessa 28.11.2017. Kuva: Felipe Trueba / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan hallitusta repii nyt kiista rikkaruohomyrkystä. Liittokansleri Angela Merkel moittii tiukasti Saksan maatalousministeriä Christian Schmidtiä tämän äänestettyä torjunta-aine glyfosaatin jatkoajan puolesta.

EU:n jäsenmaiden edustajat päättivät kokouksessaan maanantaina, että kiisteltyä glyfosaattia saa myydä EU:n alueella ainakin vuoden 2022 lopulle saakka.

Schmidtin päätös asettua tukemaan jatkoaikaa närästää paitsi Merkeliä myös konservatiivien nykyistä ja mahdollista tulevaa hallituskumppania sosiaalidemokraatteja.

Merkel: Saksan olisi pitänyt äänestää tyhjää

Merkelin mukaan Schmidtin kanta ei vastannut hallituksessa sovittua. Merkel sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että Saksan olisi pitänyt pidättäytyä äänestämästä kuten aiemmillakin kerroilla. Liittokanslerin mukaan "tällainen ei saa toistua".

Maatalousministeri Schmidt edustaa Merkelin johtaman CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. Ympäristöministeri Barbara Hendricks puolestaan tulee sosiaalidemokraattisesta SPD:stä, ja hän puolueineen on vastustanut glyfosaatin jatkoaikaa.

Maatalousministeri Schmidt kertoi tiistaina Saksan yleisradion ARD:n aamuohjelmassa tehneensä päätöksen itse "täysin asiaperustein". Ympäristöministeri Hendrick puolestaan kertoi toimittajille sanoneensa kollegalleen, että "noin tyhmä ei voi olla".

Kantautuuko glyfosaattikauna hallitusneuvotteluihin?

Glyfosaattirailo repesi hankalaan ajankohtaan. CDU:n, CSU:n ja SPD:n on määrä aloittaa torstaina neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sai viime viikolla taivuteltua SPD:n johdon pohtimaan hallitukseen lähtemistä. Puolue oli aiemmin torjunut jyrkästi hallitukseen osallistumisen huonon vaalituloksensa takia.

Merkelin johtamien konservatiivien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n neuvottelut niin sanotusta Jamaika-koalitiosta kaatuivat toissa viikolla. Puolueiden tunnusväreistä nimensä saaneelta koalitiolta putosi pohja, kun FDP vetäytyi luottamuspulaan vedoten.

Lue lisää:

Kiistelty torjunta-aine glyfosaatti sai viiden vuoden jatkoajan

Analyysi: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen

Suosittelemme