Hyppää sisältöön

Suomessa on varsinainen prinssien kokoontumisajo: Williamin lisäksi Helsingissä nähdään Ruotsin Daniel ja Hollannin Constantijn

Kruununprinsessa Victorian suosittu puoliso pyrkii edistämään yrittäjyyskulttuuria, jossa riskinotto ja epäonnistuminen on sallittua.

Prinssi Daniel
Kuva: Pelle T Nilsson / AOP
Riikka Uosukainen

Ruotsin suosittu prinssi Daniel on Slushin hämärillä käytävillä kuin kotonaan, juuri niiden asioiden ja ihmisten parissa, joista hän on erityisen innostunut.

Kruununprinsessa Victorian puoliso saapuu jo toista kertaa vierailemaan Suomen startup-tapahtumassa, tänä vuonna yhdessä tukemiensa nuorten yrittäjien kanssa.

Vuonna 2015 Daniel nähtiin muun muassa satojen yrittäjien aamiaistapahtumassa ja nuorten ruotsalaisyrittäjien lounaalla. Tänäkään vuonna ujonoloinen Daniel ei nouse itse lavalle, kuten esimerkiksi Norjan prinssi Haakon viime vuonna, vaan kulkee, keskustelee ja verkottuu.

Uutiskuvaajat odottavat ehkä eniten hetkeä, jossa yhteiskuvaan saataisiin kolme Slushissa vierailevaa prinssiä, Britannian William, Ruotsin Daniel ja Hollannin Constantijn.

.

Prinssi Daniel Slush 2015 -tapahtumassa.
Prinssi Daniel Slush 2015 -tapahtumassa. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

"Ensisuudelma ei muuttanut prinssiksi"

Danielille yrittäjyys ja nimenomaan nuorten startupit ovat läheinen asia. Hänen sitoutumisensa yrittäjyyteen pohjautuu omiin kokemuksiin Tukholman keskustassa sijaitsevan kuntosali Balancen osakkaana.

Silloin nykyinen prinssi ja Länsi-Göötanmaan herttua Daniel oli vielä tavallinen Daniel Westling.

Keskiluokkaiseen perheeseen Keski-Ruotsissa Ockelbossa 1973 syntynyt Daniel ei tehnyt uraansa “med pappas pengar”, isän rahoilla, vaan opiskeli sosiaalialaa ja kunto-ohjaajaksi. Ammatinvalintaan vaikutti rakkaus liikuntaan.

Nuori yrittäjä ja kunto-ohjaaja kohtasi vuonna 2002 salilla prinsessan, rakastui ja loppu on kaikkien tuntemaa romanttista tarinaa.

Vaatimaton Daniel on vähitellen noussut hovin kultapojaksi, viimeistään pidettyään prinsessa Victorialle häissä koskettavan puheen, jossa hän korosti tavallisuuttaan.

– Olipa kerran nuori mies, joka ehkä ei ollut sammakko, kuten Grimmin veljesten sadussa, mutta ei todellakaan mikään prinssi. Ensisuudelma ei muuttanut tätä asiaa, Daniel sanoi ja hääseurue kuunteli liikuttuneena.

Kruununprinsessa Victorian ja Prinssi Danielin häitä vietettiin vuonna 2010.
Kruununprinsessa Victorian ja Prinssi Danielin häitä vietettiin vuonna 2010. Kuva: AOP

"On ihan ok epäonnistua"

Prinssinä Daniel on jatkanut yrittäjyyden tukemista vuonna 2013 perustetun kumppanuus- ja yrittäjäohjelmansa, Prins Daniels Fellowshipin kautta.

Sen tarkoituksena on edistää myönteistä yrittäjyyskulttuuria ja sallivampaa asennetta riskinottoon ja epäonnistumiseen. Nämä ovat asioita, joista Daniel puhuu mielellään eri tilaisuuksissa – kuten omaa nimeään kantavilla yrittäjäpäivillä, jotka järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa Tukholmassa.

– On ihan ok epäonnistua, Daniel kannusti puheessaan, ja neuvoi startup-yrittäjiä myös pitämään huolta kunnostaan.

Prinssi Daniel
Kuva: Karin Törnblom / AOP

Tunti liikuntaa päivässä, kuului Danielin lääke nuorten yrittäjien kokemaan stressiin. Prinssi oli perehtynyt 50 ruotsalaiselle startup-perustajalle tehtyyn kyselyyn, jossa neljä kymmenestä vastaajasta kertoi terveytensä heikentyneen yrittäjäksi lähtemisen jälkeen.

Politiikkaan ja yrittäjyyden edellytyksiin Ruotsissa hän ei puutu, sillä se ei ole soveliasta kuningashuoneen jäsenille.

Ruotsin kuninkaallisten puheet ovat harvoin hyvin henkilökohtaisia, mutta prinssi Danielissa, entisessä kuntosaliyrittäjässä, on nuorten silmissä katu-uskottavuutta. Daniel käy myös kouluissa puhumassa jaksamisesta, uskalluksesta ja itsestään huolehtimisesta.

Ruotsissa sanotaankin, että prinsseistä Bertil oli moottoriprinssi, Carl Filip on designprinssi – ja Daniel yrittäjäprinssi.

_Juttua on korjattu klo 10.45 Norjan prinssi Haakon osallistui Slushiin viime vuonna ja täydennetty 10.55: tapahtumaan osallistuu myös Hollannin prinssi _Constantijn.

Suosittelemme sinulle