Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Music Tech Fest -ryhmälle musiikki on sosiaalista liimaa: "Me emme ennusta tulevaisuutta, vaan luomme sitä"

Music Tech Fest -organisaatio vierailee Suomessa nyt ensimmäistä kertaa Slush-tapahtumissa.

Jasmine Isdrake, Music Tech Fest, Slush
Jasmine Isdrake Music Tech Fest -ryhmästä Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Laulaja Riikka Hännisen päätä ympäröi ohut kiiltävänmusta panta. Viereisestä kannettavasta tietokoneesta kuuluu pianon pimputusta, joka välillä kiihtyy kirkkaaksi kilinäksi, välillä madaltuu harvaksi tapailuksi.

– Aivoistani mitataan keskittymiskykyäni. Mitä keskittyneempi olen, sitä ylempänä tuo asteikko liikkuu sekä visuaalisesti että auditiivisesti. Nyt olen superkeskittynyt, koska selitän sinulle tätä asiaa….

Ja todellakin, pimputus kuuluu nyt hyvin korkealta ja kovaa.

– ...ja jos yritän rentoutua ja keskittymiskykyni herpaantuu, menee asteikko samantien alas.

Kun Hännisen (joka on sokea) vastaus toimittajalle päättyy, visuaalinen asteikko rojahtaa alas kuten äänikin, joka jää poukkoilemaan matalammalla taajuudella. Jos tapahtunut yksinkertaistetaan, aivokäyrä liikutti tietokonesovellusta ajatuksen voimalla.

Riikka Hänninen, Music Tech Fest, Slush
Riikka Hännisen päähän asennetaan mittauslaitetta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Taidetta ja teknologiaa

Helsingin Kaapelitehtaan Turbiinisalista on muodostunut usean päivän ajaksi Music Tech Fest -ryhmän laboratorio, jossa testataan ja kokeillaan taiteen ja tieteen raja-alueita.

Music Tech Festin eli MTF:n toiminta alkoi Lontoossa viisi vuotta sitten, ja tuolloin kyseessä oli kolmipäiväinen festivaali. Sittemmin kroatialaistaustaisen Michela Magasin perustama vapaamuotoinen organisaatio on järjestänyt erilaisia ja eri kokoisia tapahtumia ympäri maailmaa. Toiminnassa on ollut mukana ihmisiä taiteilijoista neurotieteilijöihin. Suomessa ryhmä on nyt ensimmäistä kertaa.

– Me emme ennusta tulevaisuutta vaan luomme sitä, Magas kiteyttää MTF:n toimintafilosofiaa.

Michela Magas, Music Tech Fest, Slush
Michela Magas on useaan otteeseen palkittu innovaattori. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Magas itse on nivonut toisiinsa tiedettä, taidetta, teknologiaa, tutkimusta ja designia jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän on esimerkiksi ollut perustamassa Stromatolite Design Innovation Labia, joka on luonut konsepteja muun muassa Nokialle, Applelle ja Nikelle. Tänä vuonna Magas valittiin Vuoden naispuoliseksi eurooppalaiseksi innovaattoriksi.

Hänen mukaansa MTF:n kaltaisten poikkitieteellisten ryhmien luovuudelle on rajana enää ihmisen mielikuvitus.

– Niin sanotussa esineiden internetissä yhdistyvät nykyisin sekä digitaalinen että fyysinen, ja olemme tehneet näiden asioiden parissa töitä jo viisi vuotta. Tästä kaikesta on tullut niin helppoa ja halpaa, että erilaisten prototyyppien tekeminen on nopeaa.

Music Tech Fest, Slush
Music Tech Fest -ryhmää työn touhussa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kun kyborgin implantit viestivät

Digitaalinen ja fyysinen yhdistyvät myös taiteilija-kyborgi Jasmine Isdrakessa, joka toimii MTF:n tämänkertaisen projektin luovana johtajana. Hänen kehoonsa on upotettu useita implantteja, jotka liittyvät vaihtoehtoiseen kommunikointiin tähtäävään kokeiluun.

Käsissä olevilla implanteilla voi esimerkiksi soittaa musiikkia. Rintakehässä olevan implantin avulla taas saadaan suoraa röntgenkuvavideota Isdraken sydämestä.

– Kaikki ihmiset eivät pysty kommunikoimaan verbaalisesti, eivätkä kaikki pysty näkemään. On hyvin kiinnostavaa, kuinka nykytekniikka voi auttaa meitä tällaisissa asioissa, Isdrake pohtii.

Music Tech Fest, Slush
Keskittymiskykyä visualivoiva sovellus. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Music Tech Fest -ryhmän tämänkertaisen projektin yksi osa-alue liittyykin siihen, kuinka kaksi varsin erilaista ihmistä kohtaavat.

– Riikka ei näe, ja minä taas en laula tai huuda enkä kommuikoi paljoakaan verbaalisesti. Nyt kokeilemme, pystymmekö viestimään kyborgi-implanttieni avulla ja yhdistämään niitä Riikan kehossaan kantamiin sensoreihin.

Riikka Hänninen odottaa koetta innolla.

– Ongelmani on se, että joskus minusta tuntuu esiintymislavalla varsin yksinäiseltä. Koska olen sokea, olisi kiva tietää, mitä ne muut esiintyjät siellä lavalla oikein tekevät. Ja nyt siis kokeilemme sitä, kuinka toinen ihminen lähettää kehooni tuntopalautetta siitä, missä hän on milloinkin menossa.

Riikka Hänninen, Music Tech Fest, Slush
Riikka Hänninen ja keskittymistä mittaava koe. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Musiikki kiinnostaa tiedemiehiä

Kuten nimestäkin voi päätellä, Music Tech Festin koko toiminta kietoutuu musiikin ympärille. Mutta miksi ihmessä juuri musiikin?

Michele Magasin mukaan Music Tech Fest -organisaatiossa on huomattu ainakin yksi asia.

– En haluaisi älyllistää tätä liikaa, mutta voin kertoa esimerkin omasta kokemuksestani. Jos tiedemiehelle sanoo, että lähdetkö taidetapahtumaan, vastaus on, ettei se ole minun juttuni. Kun heitä taas kutsuu musiikkitapahtumaan, selviää, että he joko soittavat jotakin instrumenttia tai ainakin kuuntelevat musiikkia. Jollakin tavalla musiikki auttaa ihmisiä kommunikoimaan vapaammin ja yhdistää heitä toisiinsa helpommin kuin muut taide- tai ilmaisumuodot.

Music Tech Festiin musiikki houkuttelee ihmisiä luokseen niin tekoälyn kuin neurotieteidenkin parista.

– Musiikki, se on sosiaalista liimaa, Michele Magas hymyilee salaperäisesti.

Music Tech Fest, Slush
Rakennusaineita Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suosittelemme