Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saudi-Arabia vapautti pidätetyn prinssin puhdistusaallon jälkeen

Marraskuun alussa Saudi-Arabiassa tapahtuneessa pidätysaallossa otettiin kiinni useita kuningasperheen jäseniä ja muuta maan valtaeliittiä. Joukossa oli nykyisen kruununprinssin haastajana pidetty prinssi Mutaib.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman.
Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammad bin Salmanin on arvioitu vahvistavan valtaansa maassa. Kuva: Alexei Druzhinin / AOP
Raisa Pöllänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabiassa on vapautettu pidätettyjä kuningasperheen jäseniä, kertoo nimettömänä pysyttelevä saudiviranomainen.

Nykyisen kruununprinssin Mohammed bin Salmanin haastajana pidetty prinssi Mutaib bin Abdullah sekä kolme muuta pidätettyä on vapautettu.

Viranomaislähteen mukaan prinssi päästettiin vapaaksi sen jälkeen, kun hän oli myöntänyt korruption ja tehnyt sopimuksen maan hallituksen kanssa. Sopimus maksoi prinssille miljardi dollaria.

Myös kolme muuta korruptiosta epäiltyä henkilöä vapautettiin samankaltaisten sopimusten jälkeen.

Saudiviranomaisen mukaan myös syyttäjä on ilmoittanut, että useita henkilöitä pääsee vapaaksi. Kuitenkin ainakin viittä henkilöä vastan nostetaan syytteet.

Toistaiseksi ei ole tietoa, ketkä Saudi-Arabian eliitistä joutuvat syytetyiksi.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman pidätytti marraskuun alussa toistakymmentä kuninkaallisen perheen jäsentä ja myös muita maan eliitin edustajia.

Pidätettyjen joukossa oli kruununprinssin viimeinen todellinen haastaja, prinssi Mutaib bin Abdullah, joka on maan edellisen kuninkaan Abdullahin poika. Prinssi Mutaib johti sisäministeriön joukkoja, eli yhtä kolmesta maan sotilasvoimista.

Pidätysten syyksi kerrottiin korruption vastainen taistelu, mutta tosiasiallisena syynä on pidetty 32-vuotiaan kruununprinssin vallanhalua. 

81-vuotiaan kuningas Salmanin odotetaan luovuttavan vallan lähiaikoina pojalleen.

Lue myös:

Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

Saudi-Arabian kruununprinssi vahvisti asemaansa – Mihin hän pyrkii?

Suomalaisprofessori Saudi-Arabian pidätyksistä: Voimakas varoitus maan eliitille

Suosittelemme sinulle