Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee yhden hopeavesiyrityksen tuotteen lääkkeeksi.
Viranomaiset ryhtyivät suitsimaan hopeaveden markkinointia Ylen Spotlight-ohjelman kerrottua, että moni suomalainen nauttii hopeananopartikkeleita sisältävää hopeavettä. Käyttäjät uskovat sen tepsivän bakteereihin ja viruksiin. Fimea korostaa, ettei hopeavettä pidä nauttia sisäisesti.
Ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Fimeasta kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa Fimean olleen yhteydessä viiteen yritykseen, jotka ovat myyneet hopeavettä.
– Ohjeistimme, että heidän on korjattava markkinointinsa lain mukaiseksi, Ruokoniemi kuvailee.
Hänen mukaansa neljä teki näin, mutta yksi ei kohentanut markkinointiaan odotetusti.
– Fimea on aloittanut luokittelun lääkkeeksi tästä yhdestä, Ruokoniemi sanoo.
Lääkkeeksi luokittelu on hallinnollinen prosessi, joka antaa Fimean keinovalikoimaan mahdollisuuden kieltää tuotteen myynnin.
Jääkö laki uskomushoidoista sote-uudistuksen varjoon?
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki näkee hopeaveden osana uskomushoitojen jatkumoa.
– Aina on joku uusi ihmeaine. Nämä ovat muotivirtauksia, välillä seleeni, välillä antioksidantit, misteliuute, koivun tuhka, hän luetteli Ylen aamu-tv:ssä.
Myllymäki on erityisen huolissaan lapsista, joille annetaan aineita, jotka eivät ole tutkitusti turvallisia. Vaarallista on myös se, että esimerkiksi syöpä- ja diabetespotilaita on kehotettu jättämään apteekin lääkkeet ja sairaalahoidot.
– On tapauksia, että lapsi on kuollut hoitamattoman diabeteksen takia, Myllymäki muistuttaa.
Ruotsissa uskomushoitoja suitsiva lainsäädäntö on ollut voimassa vuodesta 1960 lähtien. Suomessa asiasta on keskusteltu jo pitkään niin sanottuna puoskarilakina, mutta vielä asia ei ole edennyt.
– Se on ollut monen ministerin pöydällä sosiaali- ja terveysministeriössä. Se on tunnepitoinen kysymys. Saa nähdä, jääkö se sote-uudistuksen jalkoihin, Myllymäki pohtii.
Lue myös:
THL varoittaa hopeaveden käytöstä – Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen