Hyppää sisältöön

Hermot voivat välillä kiristyä pitkässä avioliitossa, mutta muistia se hyödyttää

Yksineläjillä on selvästi enemmän dementiaa kuin puolisoilla pitkässä parisuhteessa.

Vanha pariskunta katsoo hellästi toisiaan syksyisessä puutarhassa
Kuva: Pixabay / CC0
Anniina Wallius

Pitkään avio- tai avoliitossa eläneillä on selvästi vähemmän Alzheimerin tautia ja muita muistisairauksia kuin ikänsä yksin eläneillä ikätovereillaan, kertoo brittiläisen UCL-yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimus. Ero on peräti 42 prosenttia.

Tutkimusta johtanut Andrew Sommerlad sanoo, että parisuhteen monenlaisista terveyshyödyistä on ennestään näyttöä, mutta tuoreiden tulosten selvyys oli silti yllättävä. Ero muistisairauksissa on jopa suurempi kuin ennenaikaisessa kuolleisuudessa.

Meta-analyysissä selvitettiin parisuhde- ja muistisairaustietoja 15 aiemmasta tutkimuksesta. Niihin oli osallistunut yli 812 000 ihmistä 12 maassa. Eurooppalaisten maiden ja Yhdysvaltain lisäksi tuloksia oli muun muassa Kiinasta ja Brasiliasta.  Selvästi suurin joukko olivat ruotsalaiset.

Maiden ja kulttuurien väliset erot osoittautuivat varsin pieniksi. Aika sen sijaan on muuttanut kuviota: 1900-luvun alkuneljänneksellä syntyneillä yksineläjillä oli  huomattavasti suurempi ero muihin kuin äskettäin ikääntyneillä.

Syitä lienee useita

Luvut ovat selviä, mutta selityksiä niistä ei ole suoraan luettavissa.

– Emme usko, että liitto sinänsä pienentää sairastumisriskiä, vaan taustalla ovat muut tekijät kumppanin kanssa vietetyssä elämässä, Sommerlad sanoo.

Niitä eivät hänen mukaansa ole pelkästään ruokavalio tai liikunta, vaan myös kumppanuuden sosiaalinen hyöty – suomeksi se, että voi jutella jonkun kanssa. Pariskuntien tapa seurustella toisten pariskuntien kanssa voi myös olla osaselitys.

Leskeys näkyy riskinä, avioero ei

Päähavainnon lisäksi tuloksista selvisi, että pitkästä liitosta leskeksi jääminen lisää muistisairauden todennäköisyyttä viidenneksellä.

Selitys saattaa olla se stressi, joka elinkumppanin menettämisen jälkeen on nähtävissä aivojen hippokampuksen toiminnassa. Hippokampuksella on päärooli muistin toiminnassa.

Vanhalla iällä otetulla avioerolla ei näytä olevan vastaavaa vaikutusta muistisairauden puhkeamiseen. Se tosin saattaa johtua siitä, että eronneita oli otannoissa varsin vähän.

Tutkimus on julkaistu Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. 

Suosittelemme sinulle