Hyppää sisältöön

Punatulkut eivät ole tottuneet kaupunkeihin: törmäilevät siksi ikkunoihin

Asutuksen läheisyydessä ympäri vuoden oleilevat talitiaiset ovat tottuneita rakennuksiin, mutta maalaisserkku punatulkulle esimerkiksi ikkunat aiheuttavat huolta.

Höyheniä ikkunassa
Kuva: Sari Jormanainen / Yle
Sari Jormanainen

KONTIOLAHTI Useana aamuna Kontiolahdella sijaitsevan taloni ikkunaan on kolahtanut lintu. Ikkunaan on jäänyt punamustia höyheniä ja liiskaantuneita pihlajanmarjoja. Selkeästi ikkunaan on osunut pihapihlajassa ruokaillut punatulkku. Höyheniä on sekä koiras- että naaraspunatulkuilta. Mistä on kyse, Janne Leppänen Pohjois-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä?

– Yksi yleinen syy on se, että ikkunasta heijastuu puiden ja pensaiden kuva ja lintu luulee lentävänsä puuhun, mutta törmääkin lasiin. Tästä syystä ikkunaan voi törmätä monia muitakin lintuja kuin punatulkkuna.

Punatulkut eivät ole oppineet mikä ikkuna on.

Janne Leppänen, Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys

Pihallani ikkunan läheisyydessä on myös lintulauta, jossa käy runsaasti talitiaisia ja sinitiaisia, mutta ainoastaan punatulkut ovat lentäneet päin ikkunaa. Leppänen kertoo, että enemmän metsässä viihtyvät punatulkut eivät ole tottuneet rakennuksiin.

– Tiaiset kun ovat ympäri vuoden pihalintuja ja monestihan ne hyppivät ihan ikkunalaudoillakin ja tutkivat kaikki mahdolliset paikat, niin ne oppivat varomaan ikkunoita paljon paremmin. Punatulkut puolestaan eivät ole oppineet mikä ikkuna on.

Kyse ei ole päihtyneiden lintujen törttöilystä

Monesti kuulee sanottavan, että pihlajanmarjoja syövät linnut lentelevät päihtyneenä ja sen vuoksi törmäilevät myös ikkunoihin. Tämä on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan myytti (siirryt toiseen palveluun).

– Pihlajanmarja voi olla lievästi käynyt ja alkoholipitoinen, mutta esimerkiksi punatulkku, joka syö vain marjan siemenet ei voi humaltua marjasta.

– Lajit, jotka oikeasti syövät marjat kuten tilhet ja rastaat, ovat kehittyneet sellaisiksi, että alkoholin ongelmia ei tule. Eihän luonnonvarainen lintu halua sotkea päätään, kertoo Janne Leppänen Pohjois-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Leppäsen mukaan esimerkiksi tilhen maksa on linnun kokoon nähden erittäin iso ja tehokas, eikä se pysty syömään marjoja niin paljon, että se humaltuisi.

Punatulkku puussa.
Kuva: Minna Heikura / Yle

Pää pyörällä törmäyksestä

Linnun kohtalo ikkunaan törmäämisen jälkeen on paljon kiinni tuurista. Yksi merkittävä tekijä törmäyksessä on luonnollisesti linnun nopeus lennossa.

– Punatulkku on aika hidas lentäjä. Jos se lähtee lentoon läheltä ikkunaa, niin se ei välttämättä ehdi päästä niin kovaan vauhtiin, että törmäys olisi kuolettava, Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen Janne Leppänen pohtii.

Leppänen vinkkaakin, että esimerkiksi lintulauta kannattaa sijoittaa joko hyvin lähelle taloa tai sitten selkeästi kauemmaksi, jotta vakavimmilta törmäyksiltä voidaan välttyä.

Lintulauta kannattaa sijoittaa joko hyvin lähelle taloa tai sitten selkeästi kauemmaksi.

Janne Leppänen

– Lähellä taloa vaaratilanteessa panikoiva lintu ei ehdi saada tappavan kovaa vauhtia. Kauempaa lintu ehtii väistää tämän esteen. Jotkut ovat myös askarrelleet ikkunaan haukan muotoisen silhuettikuvan. Se ei ainakaan haitaksi olisi, Leppänen pohtii.

Jos lintu menee törmäyksen voimasta tajuttomaksi, niin se on helppo saalis kissalle tai jopa harakalle. Tajuttoman linnun löytävä ihminen voi nostaa linnun virkoamaan pahvilaatikkoon.

– Karkeasti arvioiden tunnin tai parin sisällä pitäisi lähteä lentoon, jos lintu on toipuakseen, Leppänen sanoo.

Juttua muokattu 5.12.2017. Otsikko vaihdettu.

Suosittelemme sinulle