Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vastarintaliikkeen lakkauttamisesta päätös käräjiltä – natsit marssivat joka tapauksessa itsenäisyyspäivänä

Oikeus antaa ratkaisunsa äärioikeistolaisen ja rasistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lopettamisesta tänään. Liikkeen kieltäminen johtaisi mm. PVL:n omien mielenosoitusten loppumiseen.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue Hakaniemessä tiistaina myöhään iltapäivällä.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue itsenäisyyspäivänä Hakaniemessä Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa ratkaisunsa siitä, kielletäänkö uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintarintaliikkeen toiminta Suomessa. Jos oikeus kieltää järjestön, ei se saisi enää järjestää mielenosoituksia tai pyörittää nettisivuja.

Tällöin myös PVL:n ruotsalaisten jäsenien toiminta Suomessa kiellettäisiin, sanoo yhdistyslain asiantuntija, ministeri Lauri Tarasti.

Uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mahdollinen lakkauttaminen on harvinainen, muttei vallan ainutkertainen järjestön toiminnan torppaus Suomessa. Edellisen kerran yhdistyksiä on lakkautettu 1970-luvulla, jolloin kiellettiin neljä kansallissosialisti Pekka Siitoimen perustamaan järjestöä.

Tuolloin päätös yhdistysten lakkauttamisesta perustui Pariisin rauhansopimukseen: rauhansopimus kielsi demokraattiset oikeudet eväävät yhdistykset.

Poliisihallitus: PVL:n tavoitteena mm. valtiosäännön väkivaltainen muuttaminen

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston lakkauttamista on hakenut poliisihallitus. Poliisihallitus perustaa lakkautushakemuksensa siihen, että järjestö toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Vastarintaliikkeen lisäksi poliisi haluaa lakkauttaa myös Vastarintaliikkeeseen linkittyvän Pohjoinen Perinne -järjestön.

Poliisin mukaan Vastarintaliike ajaa kansallissosialistista valtiota Pohjoismaihin.

– Väkivaltaisen ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, perusteli poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kanteen noston yhteydessä.

Pohjoismainen Vastarintaliike ei ole rekisteröitynyt yhdistykseksi, mutta poliisihallitus katsoo, että PVL on aatteellisesti toimiva, rekisteröimätön yhdistys. Yhdistyksen rekisteröimättä jättäminen ei saa olla takaportti yhdistyslain velvoitteiden kiertämiselle.

Poliisihallituksen mukaan PVL:n levittämästä aineistosta löytyy hyvän tavan vastaiseksi epäiltävää "väestöryhmiä ja yksittäisiä henkilöitä leimaavaa, virheellistä ja räikeää sisältöä sekä rikolliseksi leimaamista sekä valtiosäännön väkivaltaisen muuttamisen näkökulmasta kumouksellista aineistoa."

Poliisihallituksen mukaan lainvastaisuuden osalta ovat keskeisiä järjestön tilaisuuksissa ilmenneet väkivaltaisuudet. Näistä vahvimpana perusteena tuotiin oikeudessa esiin PVL:n mielenilmaus Helsingin asema-aukiolla. Sen seurauksena yksi ihminen kuoli: 

Asema-aukion hyppypotku: 2 vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä

Kävi miten kävi, kansallissosialistit aikovat marssille itsenäisyyspäivänä

Pohjoismainen Vastarintaliike vastustaa yhdistyksen lakkauttamista sekä kiistää lakien ja hyvien tapojen vastaisen toiminnan.

Pohjoismainen Vastarintaliike vetoaa mm. siihen, ettei sen johtavia aktivisteja ole tuomittu kunnianloukkauksesta, rikokseen yllyttämisestä tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Vastarintaliike käyttää myös perustuslain suojaamaa yhdistysmisvapautta perusteenaan, kun se vastustaa PVL:n kieltämistä.

Uusnatsien Vastarintaliike on myös ilmoittanut internetissä, että järjestön mahdollisesti kieltävä oikeuden päätös ei vaikuta itsenäisyyspäivänä järjestettävään kansallissosialistien marssiin. Marssin järjestävät suomalaiset kansallisosialistit yleisesti, ei Pohjoismainen Vastarintaliike, kertovat uusnatsien nettisivut.

Lue myös:

Oikeudenkäynti uusnatsistisen järjestön lakkauttamisesta alkoi – liikkeen johtohahmo Ylelle: "Väkivalta on ollut reaktiivista"

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kohtaloa puidaan Tampereella – Poliisihallitus vaatii järjestön lakkauttamista

Suosittelemme