Hyppää sisältöön

Ylen presidenttikysely: Niinistö yhä ylivoimaisempi, nyt ykkösvaihtoehto myös vihreille

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on entisestään vankistunut. Nyt hän saisi 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia. Niinistö on nyt suosituin myös vihreiden keskuudessa.

Pirjo Auvinen

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros käydään tasan kahden kuukauden kuluttua eli 28. tammikuuta.

Nykyisen presidentin kannatuksen on oletettu edellisvaalien tapaan lähtevän näihin aikoihin laskuun, mutta Ylen marraskuun mittauksessa Sauli Niinistön kansansuosio on päinvastoin vankistunut. Kantansa kertoneista neljä viidestä eli peräti 80 prosenttia äänestäisi nyt Sauli Niinistöä. Luku on noussut 4 prosenttiyksikköä lokakuusta.

Toiseksi suosituin on vihreiden Pekka Haavisto, jonka kannatus on kuitenkin pudonnut lokakuun 14 prosentista marraskuun 10 prosenttiin. Muiden ehdokkaiden kannatus vaihtelee 1-4 prosentin välillä.

Kyselyn kannatusprosentit on laskettu kantansa kertoneiden vastauksista. Mieluisinta presidenttiehdokasta ei osannut tai halunnut kertoa 15 prosenttia koko kyselyn vastaajista. Lokakuussa ei osaa sanoa -vastauksia oli 11 prosenttia. Taloustutkimuksen mukaan määrä on pieni verrattuna vuoden 2011 vastaavaan aikaan tehtyyn kyselyyn, jolloin kantaansa kertomattomien määrä oli 29 prosenttia.

Niinistön kansansuosio on nyt niin vankka, että kaikkien muiden ehdokkaiden, myös Haaviston, luvut jäävät kauaksi alle oman puoluekannatuksen. Esimerkiksi SDP:n Tuula Haataisen ja keskustan Matti Vanhasen suosio on nyt 2 prosenttia, vaikka esimerkiksi Yle lokakuun puoluekannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli 19 ja keskustan 17,4 prosenttia.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta pitää marraskuun lukuja täysin historiallisina.

– On kyllä poikkeuksellinen tilanne. Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa, Vuorelma pohtii.

Vain perussuomalaisten enemmistö oman nimen tukena

Haaviston kampanjalle karvainta marraskuun mittauksessa on varmasti se, että nyt ensi kertaa Niinistö on Haavistoa suositumpi myös vihreiden keskuudessa. Vihreistä vastaajista 54 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 40 Haavistoa. Vielä lokakuussa Haavisto oli omiensa suosikki 51 prosentilla ja Niinistön olisi valinnut 46 prosenttia vihreistä.

Tähänastisten tenttien perusteella Vuorelma ei kuitenkaan ylläty Haaviston kannatuksen laskusta.

–Molemmat ovat tulleet lähemmäksi toisiaan. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä on se mikä tarkalleen ottaen erottaa heidät. Siinä mielessä Haaviston kannattajien on helppo siirtyä Niinistön taakse, Vuorelma perustelee.

Perussuomalaiset ovat puolueista ainoa, jonka kannattajat pitävät omaa ehdokastaan Laura Huhtasaarta Niinistöä parempana vaihtoehtona. Perussuomalaisista 56 prosenttia äänestäsi Huhtasaarta ja 33 prosenttia Niinistöä.

Esimerkiksi SDP:n kannattajista vain 9 prosenttia äänestäisi Tuula Haataista, yhtä moni vihreiden Haavistoa ja 80 prosenttia Niinistöä.

Keskustan Vanhanen saa puoluetovereiltaan 13 prosentin tuen, mutta 83 prosentille keskustalaisista Niinistö on mieluisampi vaihtoehto.

Vasemmistoliiton kannattajien mielet ovat olleet marraskuussa myllerryksessä. Niinistö on yli tuplannut suosionsa ja pompannut ykköseksi, Haavisto pudonnut ykköspaikalta hopealle ja puolueen oma ehdokas Merja Kyllönen on nyt vasta kolmantena. Nato-jäsenyyttä avoimesti kannattavan RKP:n Nils Torvaldsin kannatus on sulanut kokonaan pois.

Vuorelman mukaan nyt näyttää siltä, että vain Paavo Väyrysen ehdokkuus voisi tuoda vaaliväittelyihin sellaista särmää, joka saattaisi saada liikettä lukuihin.

– Ei niin, että hän voisi todellisuudessa haastaa Niinistön, mutta hän toisi varmasti keskusteluun vähän räväkämpää sävyä, Vuorelma arvelee.

On yhä epävarmaa, saako Paavo Väyrynen kerättyä ehdokkuuteen tarvittavat 20 000 kannattajakorttia.

Toinen kierros alkaa näyttää teoreettiselta

Presidentinvaalissa järjestetään toinen kierros, jos kukaan ehdokkasita ei ole saanut yli 50 prosenttia ensimmäisellä kierroksella annetuista äänistä. Kaikissa tähänastisissa vaaleissa on tarvittu toinen kierros. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Niinistö ja Haavisto pääsivät toiselle kierrokselle, jonka Niinistö voitti prosentein 63-37.

Marraskuisilla Niinistön kannatusluvuilla toisen kierroksen tarve alkaa näyttää yhä teoreettisemmalta.

Jos toinen kierros tulee, se järjestetään 11. helmikuuta.

Marraskuun mielipiteiden mukaan Niinistö päihittäisi Haaviston prosenttiluvuin 86-14. Jos vastassa olisi vasemmistoliiton Merja Kyllönen tai perussuomalaisten Laura Huhtasaari, Niinistön voittoprosentit olisivat 93-7. Muiden ehdokkaiden antama vastus olisi vielä heikompi.

Niinistö kelpaa kaikille

Kyselyn tausta-aineistosta selviää, että Niinistö kelpaa kaikille. Hän on hieman suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa. Ikäryhmistä suosio on suurin seniorien eli yli 65-vuotiaden keskuudessa. Kannatus ylittää 80 prosenttia olipa sitten kyse työttömistä, eläkeläisistä tai työntekijöistä. Suurituloiset ovat innokkaimpia Niinistön tukijoita, mutta alle 30 000 euroa vuodessa ansaitsevistakin 76 prosenttia äänestäisi häntä ensimmäisellä kierroksella. Maantieteellisesti kannatusluvut ovat alle 80 prosentin vain yli 50 000 asukkaan kaupungeissa ja Helsinki/Uudellamaalla.

Pekka Haavisto on selvästi suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa. Hänen kannattajiaan on enemmän yli 50 000 asukkaan kaupungeissa ja Helsingiissä ja Uudellamaalla kuin mualla Suomessa. Haaviston kannattajia on eniten työelämän muut-ammattiryhmässä, osapäivätöissä ja alimmassa tuloluokassa.

Laura Huhtasaaren kannattajat ovat miehiä. Naisten kohdalla on puhdas nolla.

Matti Vanhasta puolestaan äänestetään eniten maaseudulla ja Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Lue myös:

Analyysi: Niinistö, Niinistö, Niinistö......

Matti Vanhanen vaatimattomista kannatusluvuista: "Prosentit tiukassa, asetelmat muuttuvat vielä"

Suosittelemme sinulle