Hyppää sisältöön

Ei, Facebook ei ole löytötavaratoimisto – lue tämä, jos luulet, että kadulta löytyneen ajokortin kuva kannattaa julkaista somessa

Kadulta löytyneen ajokortin paikka on poliisin löytötavaratoimistossa. Sieltä kortin omistajaan otetaan yhteyttä.

Katkennut ajokortti.
Kuva: Risto Koskinen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen

Facebookin uutisvirrassa tulee vastaan kuva jonkun ajokortista. Sen julkaissut pyytää ajokortin omistajaa ottamaan yhteyttä saman päivän aikana. Sen jälkeen kortti lähtee kuulemma löytötavaratoimistoon.

Viimeksi tällainen tapaus herätti keskustelua tiistaina, kun Facebookin paikallisryhmässä Kuopiossa julkaistiin ajokortin kuva niin, että henkilötunnus näkyi. Julkaisija tarkoitti todennäköisesti hyvää, mutta toiminnalla voi olla ikävät seuraukset.

Kadulta löytyneen ajokortin paikka on poliisin löytötavaratoimistossa. Sieltä kortin omistajalle soitetaan tai hänelle lähetetään kirje, jos häntä ei tavoiteta puhelimella. Korttia tai lompakkoa ei haudata löytötavaratoimiston hyllylle odottamaan, että omistaja älyää itse kysellä niiden perään.

Tämän vuoksi ei ole mitään erityistä syytä yrittää tavoittaa kortin omistajaa varsinkaan julkisen Facebook-postauksen kautta.

– Puskaradio on hyvä systeemi, kun on löytänyt polkupyörän tai jotain muuta. Tässä tapauksessa se on kuitenkin väärä kanava, vanhempi konstaapeli Kari Peltomaa Itä-Suomen poliisista teroittaa.

Kenenkään henkilökortista ei missään tapauksessa kannata julkaista kuvaa netissä. Varsinkin henkilötunnuksen joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa isoja ongelmia. Jos et usko, lue tämä juttu siitä, mitä tapahtui kun 16 000 suomalaisen henkilötunnukset vuodettiin kuusi vuotta sitten.

Väärillä henkilötiedoilla voi tilata tavaraa netistä. Joskus niiden avulla väärennetään jopa henkilöpapereita. Monesti uhrilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hankkia itselleen omaehtoinen luottokielto, joka on maksullinen palvelu. Ääritapauksissa myös henkilötunnuksia on jouduttu vaihtamaan.

Jos pudotat ajokorttisi kadulle, on epätodennäköistä, että sen poimisi ylös identiteettivaras. Mutta jos joku julkaisee ajokorttisi tiedot sosiaalisessa mediassa, ne voivat näkyä kymmenien tuhansien ihmisten uutisvirrassa. Samalla kasvaa riski, että joku tiedot nähneistä käyttää niitä väärin.

Suosittelemme sinulle