Tulevaisuuden mullistavat teknologiset keksinnöt tulevat Euroopasta.
Näin uskoo Atomico-pääomasijoitusyhtiön tutkimuksesta vastaava johtaja Tom Wehmeier. Atomico julkisti juuri Slush-teknologiatapahtuman avajaisaamuna torstaina raporttinsa Euroopan teknologisen kehityksen tilasta.
Raportin mukaan eurooppalaiset teknologiayritykset saavat tänä vuonna ennätykselliset 19 miljardin dollarin pääomasijoitukset. Se on yli neljänneksen enemmän kuin viime vuonna.
Euroopan etu on monimuotoisuudessa
Eurooppalaisen teknologia-alan ei kannata yrittää matkia esimerkiksi Yhdysvaltojen Piilaakson toimintatapoja.
Vaikka eurooppalaiset eivät toistaiseksi komeile maailman kymmenen arvokkaimman teknologiayrityksen listalla Googlen tai Facebookin rinnalla, menestystarinoita nähdään tulevina vuosina.
– Euroopan etu on maantieteellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus, Tom Wehmeier sanoo.
Vanha ja uusi lyövät kättä
– Ainutlaatuista on myös se, että perinteinen teollisuus tekee täällä yhteistyötä kasvuyritysten kanssa, ja luo sitä kautta omanlaista teknologista ekosysteemiä, Wehmeier arvioi.
Viidessä vuodessa "vanhojen" yritysten sijoitukset eurooppalaisiin teknologia-alan startupeihin ovat kasvaneet Atomicon raportin mukaan kuusinkertaisiksi, ja nyt jo viidesosa kaikista pääomasijoituksista tulee vanhoilta yrityksiltä.
Kilpailu osaajista on kovaa tulevina vuosina. Alan työpaikkojen lukumäärä kasvaa kolme kertaa nopeammin kuin muiden työpaikkojen määrä Euroopassa keskimäärin.
Teknisen alan tohtorikoulutettavien määrä on Atomicin mukaan kaksinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna. Teknistä kehitystyötä ja koodaamista tekevien määrä taas kasvaa tänä vuonna 17 prosenttia viime vuodesta.
Suomi kiilaa kärkeen tänä vuonna
Pohjoismaista Suomi johtaa niin kutsutun syväteknologian eli mullistavan ja uutta luovan teknologian rahoituksen hankkimisessa tänä vuonna.
Atomicon syväteknologisiksi luokittelemat startupit saavat jo sata miljoonaa dollaria kasvurahaa vuoden aikana. Viiden aiemman vuoden pääomasijoitukset suomalaisiin syväteknologiayrityksiin olivat yhteensä vain 166 miljoonaa dollaria.
Kun kuluneet kuusi vuotta lasketaan yhteen, eniten kasvurahaa syväteknolgiaan on kuitenkin houkutellut Ruotsi, yhteensä yli 400 miljoonaa dollaria.
Ruotsalaiset teknologiayritykset kuuluvat Euroopan tehokkaimpiin rahoituksen hankkijoihin: vuodesta 2012 ne ovat saaneet neljänneksi eniten pääomia Britannian, Saksan ja Ranskan jälkeen.