Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Toimistokoira voi luoda työpaikalle rennon ilmapiirin – "Ennemmin positiivinen ongelma kuin työajan syöppö"

Töihin mukaan otettu koira saa usein edustaa yritystä esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Toimistokoirat myös tiivistävät työporukan yhteishenkeä.

Whippetit Maisa ja Pami ovat poseeraamisen ammattilaisia.
Whippetit Maisa ja Pami ovat poseeraamisen ammattilaisia. Kuva: Siiri Rehula / Yle
Siiri Rehula
Avaa Yle-sovelluksessa

Ovelle vastaan saapuu pitkäkuonoinen hännänheiluttaja. Whippetit Maisa ja Pami vierailevat Nosturin vieressä olevissa vuorovaikutustoimisto Siliän toimitiloissa viikoittain. Siliän operatiivinen johtaja Tiia Hamro-Drotz on tyytyväinen saadessaan ottaa koiransa töihin mukaan. Maisa ja Pami eivät joudu olemaan yksin kotona pitkää päivää ja työnteon lomassa pääsee itsekin happihyppelylle koiria ulkoiluttaessa.

Punavuoressa sijaitsevan vaatesuunnitteluputiikki Ritva Fallan takahuoneessa vaaterekkien välittömässä läheisyydessä pötköttää pedillään Fred, bostoninterrieri. Fred on kulkenut myyjä Jaana Bomanin mukana lähes päivittäin töissä jo parin vuoden ajan. Päivinä jolloin Fred jää kotiin, ihmetellään missä yksi työyhteisön jäsen oikein on.

Molemmissa työpaikoissa on huomattu koiran olevan loistava jäänrikkoja ihmisiä kohdatessa. Koirista riittää juteltavaa kaikkien toimistolle saapuvien kanssa ainakin lauseen tai parin verran – tunnelma rentoutuu epävirallisuuksista höpötellessä.

Fred tietää, että vaatteisiin ei saa koskea. Turha siis pelätä kuolaa mekonliepeissä!
Fred tietää, että vaatteisiin ei saa koskea. Turha siis pelätä kuolaa mekonliepeissä! Kuva: Siiri Rehula / Yle

Koira luo välittömyyttä

Toimistoilla vierailevat lemmikit ovat Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Sirpa Laakson mukaan myönteinen asia. Hänellä on kokemusta kaverikoiratoiminnasta oman pitkäkarvaisen colliensa kanssa.

– Koirat tuovat ilmapiiriin välittömyyttä, pohtii Laakso.

Laakso pohtii, että suomalaiseen työkulttuuriin kuuluu vahva rationalisuus ja jämäkkyys. Työpaikalla vieraileva suloinen lemmikki rikkoo perinteisesti vakavaksi koettua työmaailmaa. Ennen kuviteltiin, että töissä tehdään töitä eikä nautita. Nyt työkulttuuri on muuttumassa avoimemmaksi ja hyväksyvämmäksi.

– Voisi sanoa, että työpaikoilla, joilla on toimistokoiria, ihmiset otetaan kokonaisvaltaisemmin huomioon, Laakso sanoo.

Vaikka koiran kanssa leikkimiseen ja paijailemiseen menee aikaa, ei Sirpa Laakso koe sitä huonona asiana. Tärkeämpää ovat tehdyt suoritteet. Rennossa ilmapiirissä luovuus pääsee kukkimaan ja tuottavuus nousee.

– Meillä koiran kanssa touhuaminen on ennemmin positiivinen ongelma kuin työajan syöppö, sanoo Hamro-Drotz.

Maisan tärkeä tehtävä on edustaa Siliää sosiaalisen median kanavissa.
Maisan tärkeä tehtävä on edustaa Siliää sosiaalisen median kanavissa. Kuva: Siiri Rehula / Yle

Petipaikka toimistossa ansaitaan työllä

Whippetit Maisa ja Pami sekä bostoninterrieri Fred joutuvat työpaikoilla oikeisiin töihin, eikä herkkutikkuja ansaita täysin ilmaiseksi. Tiia Hamro-Drotz kertoo Maisan ja Pamin yleisimmäksi työtehtäväksi poseeraamisen. Koirat esiintyvät usein heidän Instagram-tilillään ja asiakkaatkin napsivat kuvauksellisista vinttikoirista usein kuvia.

– Yleisestä viihtyvyydestä huolehtiminen on koirien tärkein työtehtävä, kun joku kaipaa läheisyyttä niin sen luo pitää hakeutua.

Bostoninterrieri Fred viihtyy töissä.
Bostoninterrieri Fred viihtyy töissä. Kuva: Siiri Rehula / Yle

Jaana Boman kertoo Fredin työnkuvan olevan varsin laaja. Fred vahtii, ettei epäilyttävät huoltomiehet tai paketintuojat ilmesty huomaamatta, esipuhdistaa lounaslautaset, lievittää stressiä ja tauottaa leikkihetkillä niin paketintuojat kuin työporukankin. Toisinaan Fred saa myös avattavakseen paketteja.

Aimo määrä hyvin tärkeitä työtehtäviä siis!

Suosittelemme