Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Joku tarjosi Anulle pilveä keskellä kaupunkia ja kierre oli valmis alkamaan – "Siitä tulee hyvä olo, mutta saman tien kadut sitä"

Nuorisotyötä tekevän yhdistyksen mielestä Iisalmessa ei puhuta nuorten hyvinvoinnista riittävän avoimesti. Haastattelemamme nuori kertoo käytön johtavan totaaliseen helvettiin.

kannabiksen käyttö
Kuva: Eveliina Matikainen / Yle
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Askel kohti huumeiden käyttöä on lyhyt, jos elämä on jo valmiiksi sekaisin. Yläsavolainen nuori "Anu" alkoi käyttää huumeita, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla kannabista julkisella paikalla, keskellä Iisalmen kaupunkia. Tilanteessa Anu ymmärsi ottavansa riskin.

Aineita löytyy helposti, kun tutustuu oikeisiin ihmisiin. Anu ei tiedä, mistä mukana olleet henkilöt saivat aineita, mutta sillä ei ollut mitään merkitystä siinä vaiheessa. Riippuvuus syntyi todella lyhyessä ajassa. Kannabiksen lisäksi mukaan tulivat kovemmat huumeet. Käyttö oli lähes päivittäistä.

Kaikki tunteeni olivat aivan sekaisin enkä pystynyt käsittelemään niitä

Anu

Käytön myötä jo valmiiksi ahdistunut ja masentunut Anu muuttui tunteettomaksi ja kylmäksi lähipiiriään kohtaan. Hän ei välittänyt kenenkään mielipiteistä. Osa ihmisistä jätti Anun rauhaan, loput hän karkotti kovalla käytöksellään.

– Ihmiset eivät ymmärtäneet, miksi käyttäydyin niin, Anu kertoo.

Nuorten huumeiden käyttö nousi puheenaiheeksi Ylä-Savossa sen jälkeen, kun poliisi kertoi tutkivansa juttuvyyhtiä, jossa on mukana monia alaikäisiä huumeiden käyttäjiä. Samalla poliisi ilmaisi huolensa tilanteesta.

Anu on kuullut jälkeenpäin, että hänen tilanteensa aiheutti paljon surua ja huolta läheisille. Tällä hetkellä takana on päihteetön aika. Tärkeät ihmiset ovat palanneet tukiringiksi ympärille. Nyt Anu myös ymmärtää syyn huumeiden käyttöön.

– Masennus ei ole ainoa syy, vaan kaikki tunteeni olivat aivan sekaisin enkä pystynyt käsittelemään niitä, Anu kuvaa olotilaansa.

Aikaisemmin samassa tilanteessa Anu viilteli itseään. Takana on myös itsemurhan yritys. Anu vertaakin huumeesta syntyvää hyvän olon tunnetta viiltelystä syntyvään tunteeseen.

– Se on ihan sama asia. Siitä tulee myös hetkellisesti hyvä olo, mutta samantien kadut sitä, Anu kuvaa.

Nuorison käyttäytymistä tarkkaillaan jatkuvasti

Iisalmen nuorison tuki ry:n toiminnanjohtaja Petri Karhu ei ole yllättynyt siitä, että nuorten huumeiden käyttö nousi otsikoihin Iisalmessa. Yhdistyksen näkökulmasta katsottuna nuoret eivät käytä huumeita sen enempää kuin mitä on vuosien varrella huomattu.

Tilanteen haltuun ottamisen pitäisi olla Iisalmen kokoisessa kaupungissa helpompaa kuin isommassa kaupungissa. Kaupunki on tiivis ja lähes kaikki tuntevat toisensa.

Iisalmen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pekka Partanen kertoo, että nuorisopalveluissa tarkkaillaan jatkuvasti nuorten päihteiden käyttöä. Tässä tilanteessa halutaan kuitenkin kuulla poliisilta päivitetty tieto tilanteesta.

Emme ole ainoa kaupunki Suomessa, missä näitä ongelmia on.

Pekka Partanen

Poliisi onkin paikalla joulukuun puolessa välissä järjestettävässä monialaisen työryhmän kokoontumisessa. Työryhmän jäsenet edustavat eri tahoja, jotka toimivat nuorten kanssa.

Etukäteen jo tiedetään, että nuorten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet. Sen sijaan Iisalmessakin nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ovat vähentyneet.

– Emme ole ainoa kaupunki Suomessa, missä näitä ongelmia on, Pekka Partanen toteaa.

Tilanteen korjaamiseen tarvitaan aikaa

Monialaisessa työryhmässä mukana oleva Iisalmen tuki ry:n Petri Karhu on samaa mieltä Partasen kanssa. Nyt kaikkien nuorten kanssa toimivien tahojen täytyy alkaa tehdä entistä enemmän yhteistyötä. Työhön tarvitaan kuitenkin paljon aikaa.

– Mitä tahansa nuorten kanssa tehdään tarvitaan aikaa. Kertapisto ei tuo tulosta. Nyt tarvitaan aikaa pitkäjänteiseen työhön nuorten kanssa, Petri Karhu kertoo.

Iisalmen nuorison tuki ry järjestää etsivän nuorisotyön kaupungissa.

– Etsivä nuorisotyö tavoittaa myös ne nuoret, joiden huumeiden käyttö on nyt otsikoissa, Karhu kertoo.

Iisalmessa on paljon asioita, jotka ovat kunnossa. Sen sijaan niistä asioista, jotka eivät ole kunnossa, pitäisi Petri Karhun mielestä puhua eikä vaieta. Puhuttavaa riittäisi muun muassa Helsingin Sanomien jutussa esiin tulleesta tiedosta, kuinka Iisalmessa on paljon nuoria syrjäyttäviä tekijöitä.

Jotkut selittävät mielenterveysongelmia geeneillä, mutta olen aika varma siitä, että se ei ole ainoa syy.

Petri Karhu

Myös nuorten mielenterveysongelmat näkyvät piikkinä.

– Jotkut selittävät mielenterveysongelmia geeneillä, mutta olen aika varma siitä, että se ei ole ainoa syy, Petri Karhu pohtii. Hänen mielestään osaa iisalmelaisia nuoria vaivaa jonkinlainen näköalattomuus oman tulevaisuutensa suhteen.

Huumekoukusta irti päässyt Anu haluaa sanoa kaikille nuorille, että tietysti huumeiden käyttö on jokaisen oma asia.

– Mutta v***n idiootteja olette, jos aloitatte. Se on ihan hirveää paskaa, jos siihen lähtee mukaan.

Käyttö johtaa Anun sanojen mukaan helvettiin, joka on pahempaa kuin voi kuvitella.

Lue myös: Lääkettä vai huumetta? Testaa, mikä on asenteesi kannabikseen!

Lue myös: THL avaa uutta uraa huumekeskustelussa: "Hyväksytään se tosiasia, että tuhannet käyttävät kannabista"

8.12.: Artikkeliin lisätty linkkejä Ylen muihin juttuihin huumeista.

Suosittelemme