Hyppää sisältöön

Mitä paperittomien laajemmat terveyspalvelut tarkoittavat? Helsingin apulaispormestari vastaa

Paperittomat saavat jatkossa Helsingissä muun muassa rokotuksia ja mielenterveyspalveluja.

Kuva: Matti Myller / Yle
Outi Pukkila,
Varpu Helpinen

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime yönä aloitteen niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta. Kiistelty päätös syntyi tuntien keskustelun jälkeen. Paperittomia ovat esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, jotka ovat jääneet Suomeen laittomasti.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr)?

– Jatkossa tarjoamme välttämättömät sosiaali- ja terveyshuollon palvelut myös kaikille paperittomille. Heillä on mahdollisuus hakea perusterveydenhuollossa hoitoa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi pitkäaikaissairauksiin kuten diabetekseen eikä odottaa, kunnes joutuu päivystykseen, vastaa valtuustossa asiaa kannattanut Vesikansa.

– Tämä ei tarkoita niin laajoja palveluita kuin helsinkiläisille ja täällä pysyvästi asuville, vaan vastaavia palveluita kuin turvapaikanhakijoille.

Terveyspalveluja on jo tarjottu paperittomille raskaana oleville naisille sekä lapsille. Laajeneeko terveydenhoito nyt myös miehiin?

– Jokainen Helsingissä oleva paperiton voi tarvittaessa hakeutua perusterveydenhuoltoon. Arvion hoidon tarpeesta tekevät terveydenhuollon ammattilaiset, eivät poliitikot. Lääkärit ovat asiaa aikaisemminkin kannattaneet, että he eivät joutuisi rajaamaan hoitoa vain ensiapuun.

Tehdäänkö paperittomille ohitusleikkaus tai leikataanko tekoniveliä?

– Välttämätön terveydenhuolto on käsitteenä vaikea, mutta arvion hoidosta tekee aina terveydenhuollon ammattilainen.

– Paperittomien terveydenhuoltoa on hyvin paljon selvitetty esimerkiksi aikaisempaa lakimuutoshanketta varten jo muutama vuosi sitten. Silloin rajattiin, että puhutaan lyhytkestoisesta oleskelusta, ei pysyvästä oleskelusta Suomessa, joten hoitoon eivät kuulu kaikki palvelut. Mutta lääkäri katsoo, mikä on sen sairauden hoitoon välttämätöntä ja silloin puhutaan hyvin yksinkertaisista asioista esimerkiksi antibiootteja ei käytetä vain sairaalan sisällä, vaan lääkkeitä voidaan antaa myös mukaan.

Paperittomat saavat nyt siis rokotuksia ja mielenterveyspalveluita?

– THL on suositellut, että pitäisi huolehtia kaikkien Suomessa oleskelevien rokotuksista. Tämä on meidän kaikkien etu, että rokotuskattavuus pysyy hyvänä; se suojaa  meidän turvallisuuttamme.

– Näköalattomuus - tieto siitä, ettei tiedä, mihin seuraavaksi joutuu, asunnottomuus ja yhteiskunnan ulkopuolella oleminen altistavat mielenterveysongelmille. Me kaikki ymmärrämme, että mielenterveysongelmia on paljon edullisempi hoitaa ennalta kuin vasta siinä vaiheessa, kun on hyvin vakava ahdistus tai psykoosi. Tämä on myös yksi turvallisuusasia, mistä pitää puhua. Ajoissa tuleva hoito on aina edullisempaa ja tietenkin myös inhimillisempää.

Onko tämä nyt pois helsinkiläisten hoidosta?

– Puhumme pienestä ihmisryhmästä ja puhumme kustannuksista, jotka ovat promilleja sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisbudjetista. Paperittomien terveydenhuollon kustannusten on arvioitu olevan tämän muutoksen jälkeen 200 000 euron ja 400 000 euron välissä. Helsingin sosiaali- ja terveyshuollon budjetti on yli 2 miljardia euroa.

– Minä ainakin itse ajattelen, että me emme joudu karsimaan kenenkään palveluista tämän päätöksen takia, mutta samalla huolehdimme omasta terveydestämme muun muassa tämän rokotuskattavuuden takia.

Menevätkö paperittomat kielitaidottomina tavalliseen terveyskeskukseen?

– Monessa Euroopan maassa on sekä kiireellinen hoito että välttämättömät terveyspalvelut paperittomille, ja on huomattu, että paperittomat käyttävät näitä palveluja hyvin vähän. He haluavat pysyä marginaalissa tietenkin vaikean asemansa takia. Sama on huomattu kyllä Helsingissäkin, jossa neuvolapalveluja käytti viime vuonna 26 paperitonta äitiä ja 20 lasta. Emme tietenkään tiedä, kuinka paljon täällä on paperittomia, mutta hyvin vähän niitä palveluita on käytetty.

Helsingin kaupunginvaltuuston päätöstiedotteen liittestä näet, kuinka paljon paperittomat käyttivät viime vuonna äitiys- ja lastenneuvolaa (siirryt toiseen palveluun) 

Täältä voit lukea, mitä mieltä valtuutetut ovat: Helsingin valtuutetut väittelivät paperittomien terveydenhuollosta – Yle seurasi hetki hetkeltä (29.11.-30.11.2017)

Täältä voit lukea päätöksen taustoja laajemmin: Analyysi: Kun maahanmuuttokeskustelu sotki lääkärien työt – Helsinki päättää tänään, millaista hoitoa paperittomat jatkossa saavat (29.11.2017) ja Analyysi: Paperittomat käyttävät Suomessa harvoin julkisia terveyspalveluja – kielteisten turvapaikkapäätösten kasvu ei tuonut piikkiä tilastoihin (29.11.2017)

Lisätty linkkejä kello 8.49. ja kello 9.12.

Suosittelemme sinulle