BUDAPEST Suuret George Sorosin kuvalla varustetut julisteet ovat reunustaneet Budapestin ulosmenoteitä pitkin syksyä. Miljardööri-sijoittaja Soros ei ole pyrkimässä Unkarin parlamenttiin ensi kevään vaaleissa.
Sen sijaan maata hallitseva Fidesz-puolue halajaa vaalivoittoa mitä kiihkeimmin.
Soros-julisteet ovat osa hallituksen kampanjaa. Hallitus pyytää kansalaisia vastaamaan kyselyyn, joka koskee väitettyä Sorosin maahanmuutto-ohjelmaa.
Kyselyssä Viktor Orbánin hallitus esittää kansalle seitsemän väitettä, joissa kaikissa Soros esitetään epäilyttävässä valossa. Käytännössä Soros mustamaalataan tuulesta temmatuilla väitteillä.
Kansan on vastattava, ollako samaa mieltä vaiko ei. Johdatteleviin väitteisiin on helppo vastata hallitusta myötäillen.
Väitteiden mukaan Soros panee EU:n ottamaan yli miljoona pakolaista Afrikasta ja Lähi-idästä sekä pakottaa Unkarin maksamaan jokaiselle maahanmuuttajalle lähes 30 tuhatta euroa.
Väitteen viisi mukaan Soros tahtoo, että siirtolaiset saavat pienempiä tuomioita tekemistään rikoksista.
Hallitus antoi viime viikolla kyselylle jatkoajan. Niin kansa vastaa kuin sille huudetaan vielä tähän perjantaihin saakka.
Matkalla oikeusvaltiosta itsevaltiuteen
Helsinki Komitea -ihmisoikeusjärjestön lakimies Balázs Tóth sanoo, että toki hallitus saa kysyä sananvapauden nimissä mitä haluaa, mutta on asioilla oikeudellisetkin rajat.
– Olemme nostaneet oikeusjutun koskien väitettä viisi. Se on valheellinen, syrjivä ja halventava, sanoo Balázs Tóth.
EU, oikeusoppineet ja ihmisoikeusaktivistit ovat Orbánin kampanjasta kauhistuneita. Se on taas yksi osoitus siitä, että Unkari luisuu yhä kauemmas EU:n yhteisistä arvoista ja vähät välittää oikeusvaltioperiaatteesta.
– Olemme puolessa välissä matkalla oikeusvaltiosta itsevaltiuteen, arvioi Balázs Tóth.
Balázs Tóthin mukaan hallituksen suhteen juuri mitkään vallan tasapainottamiskäytännöt eivät pidä. Valtiolliset tahot perustuslakituomioistuimesta aina paikallistasolle saakka ovat hallituksen vallan alla.
– Vielä ei kaikki valta ole Orbánilla ja Fideszillä. Tästä ovat osoituksena ne muutamat oikeuslaitoksen päätökset, jotka ovat hallitukselle epäedullisia.
Pelko tukkii suita
Eszter on tauolla yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan edustalla. Oikeustieteelliset opintokokonaisuudet ovat ajatuksissa vasta hahmottumassa.
– Kyllä hallituksella on oikeus kysyä kansalta millaisia kysymyksiä vaan, arvelee Eszter.
Eszterin hapuileva hyväksyntä Orbánin kampanjalle on hyvä esimerkki siitä, missä tilassa Unkari on.
Valtion laitosten, yliopistojen ja muiden hallitusvallasta riippuvaisten tahojen väki ei julkisesti nouse arvostelemaan hallituksen toimia. Pelkona on oman aseman heikkeneminen tai työpaikan menetys.
Venäjän tie on Unkarin tie
Balázs Tóth sanoo Unkarin olevan menossa kohti Venäjän kaltaista poliittista järjestelmää. Hallitus on myöntänyt sen auliisti.
– Orbán on sanonut, että hänen ihannevaltionsa ovat Kiina, Venäjä ja Turkki.
Tóth luettelee, että Sorosin leimaaminen valtion ykkösviholliseksi, häntä vastaan käytävä kampanja sekä kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoitukset ovat juuri niitä asioita, joita Putin tekee Venäjällä.
– Euroopassa ei ole myöskään toista valtiojohtajaa, joka tapaisi yhtä jatkuvasti Putinia kuin Viktor Orbán.
Momentum tarttuu hetkeen
Budapestin hämärtyvässä illassa kaksi nuorta miestä kerää nimiä adressiin.
Meneillään on Momentum-liikkeen tempaus saada kasaan 200 tuhatta nimeä vetoomukseen kansanäänestyksestä, jolla halutaan kumota kiistelty kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittava laki.
Momentum-liikkeellä on nimien keruusta kokemusta. Viime talvena liikkeen nuoret saivat lähes 300 tuhannen unkarilaisen nimet adressiin, jossa vaadittiin Budapestin vetäytyvän hankkeesta haalia olympialaiset kaupunkiin.
Unkari vetäytyi hankkeesta ja Momentum-liike sai onnistumisestaan lisää puhtia.
Ihmisiä käy rekisteröitymässä tasaisena virtana. Yhteinen huoli on kansalaisyhteiskunta Orbanin hallituksen puristuksessa.
– Allekirjoitin, koska kansalaisoikeudet ovat olennainen osa demokratiaa ja kansalaisjärjestöt tekevät asioita, joita hallituksen pitäisi tehdä, sanoo Mike.
Liberaaleja Eurooppa-idealisteja
Momentum-liike ei ole enää pelkkä nimienkerääjä. Liike on järjestäytynyt puolueeksi ja osallistuu koko maan kattavasti kevään parlamenttivaaleihin. Gallup-kannatus on viiden prosentin äänikynnyksen korvilla.
Momentumin johtajistoon kuuluva Anna Orosz sanoo, että puolue tahtoo siivota politiikasta nykyhallituksen käyttämän myrkyllisen retoriikan.
– Orbánin Fidesz-hallitus talloo demokraattisia arvoja ja instituutioita. Esimerkiksi puoluerahoituksen ja median suhteen opposition elämä on hyvin ahtaassa raossa, sanoo alta 30-vuotias Anna Orosz.
Momentum on liberaali ja Eurooppa-myönteinen puolue. Oroszin mukaan oikeisto–vasemmisto-jako ei enää kuvaa nykymaailmaa.
– Jakolinjat ovat enemmänkin avoimuuden ja sulkeutuneisuuden tai lännen ja idän välillä.
Myös Anna Orosz näkee Orbánin Unkarin lipuvan kohti Putinia ja itää.
Momentumin Orosz sanoo kulkevan esimerkiksi Ranskan ja Espanjan uusien poliittisten liikkeiden jalanjäljissä.
Poliitikko kuuluu paaria-luokkaan
– Nykyiset oppositiopuolueet ovat menettäneet täysin uskottavuutensa. Nyt tarvitaan uutta sukupolvea, sanoo Anna Orosz.
Myös Helsinki Komitean lakimies Balázs Tóth sanoo nykyopposition menettäneen kansan luottamuksen. Juuri tämä on nostanut Orbanin lähes absoluuttiseen valta-asemaan.
– Ihmisten silmissä poliitikoksi ryhtyminen katsotaan vastenmieliseksi asiaksi. Harva kouluttautunut ja pätevä ihminen tahtoo poliittiselle uralle, sanoo Balázs Tóth.
Koska hallituksella on lopulta kansan enemmistön tuki, niin kukaan ei halua turhaan pilata omaa elämäänsä.
– Fidesziä on mahdoton haastaa, koska sillä on media hallinnassaan ja käytössään muihin verrattuna lähes rajattomat varat.
Taipuuko Orbán EU:n edessä?
Balázs Tóth pitää ensi kevään vaalien tulosta jo nyt lähes selviönä.
– 99,9 prosentin varmuudella Fidesz voittaa. Saako se kahdenkolmasosan enemmistön parlamenttiin, se on epävarmaa. Luulen, että se saa, arvelee Balázs Tóth.
Momentumin johtajistoon kuuluva Anna Orosz on luottavainen nuoren puolueensa tulevaisuuteen. Ehkei valtaan nousta vielä ensi kevään vaaleissa.
– Ei Fidesz pysy vallassa seuraavaa nelivuotiskautta loppuun saakka. Taistelu EU:n kanssa tulee lopulta kaatamaan Orbánin, uskoo Anna Orosz.
Lisää aiheesta:
Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma: Unkarin demokratian luisu 25.11.2107
Komission puheenjohtaja: Ei vielä talouspakotteita Puolalle ja Unkarille 2.10.2017
EPP: Unkarin Orban lupasi myöntyä EU-vaatimuksiin akateemisesta vapaudesta 29.4.2017
Orbán puolustautui Brysselissä: "Unkari ei ole autoritaarinen maa" 26.4.2017
Unkarissa suuria mielenosoituksia – Hallitus aikoo lopettaa huippuyliopiston 10.4.2017