Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ylen puoluekannatusmittaus: SDP kirii kiinni kokoomusta – perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton

Taloustutkimuksen Ylelle tekemissä puoluekannatusmittauksissa tämän syksyn vahvin nousija on ollut suurin oppositiopuolue SDP.

Grafiikka puoluekannatuksesta.
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n kannatus on noussut loppukesän alle 16 prosentista lähes 20 prosenttiin. Samalla sen ero suosituimpana jatkavaan kokoomukseen on kutistunut alle kolmeen prosenttiyksikköön.

Kokoomus nousi Ylen mittauksissa suosituimmaksi puolueeksi kuntavaalitaistelun aikana maaliskuussa. Syksyn aikana kokoomuksen kärkipaikka on vain vahvistunut.

Marraskuussa kokoomuksen nousu näytti jo tasaantumisen merkkejä. Kannatus kääntyi puolen prosenttiyksikön laskuun, mutta kokoomus on edelleen selvästi suosituin puolue.

Petteri Orpo johtaa pääministerikisaa

Kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on näillä luvuilla seuraavan pääministerikisan ennakkosuosikki.

Ylen mittauksessa keskustan kannatus on pysynyt marraskuussa ennallaan. Alkusyksyn alle 16 prosentin lukemat olivat kauhistus puoluejohtaja-pääministeri Juha Sipilälle. Nyt on vähän helpottanut, mutta vielä on kirittävää. Viime eduskuntavaalien tulokseen on matkaa vielä lähes neljä prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen suosio syö keskustaa

Keskustan johtoa pohdituttaa, miksi kokoomus korjaa suosion hallituspolitiikasta. Vajaan vuoden aikana kokoomus on karannut noin viiden prosenttiyksikön etumatkalle. Matkan varrella kokoomus nappasi jo kuntavaalien ykkössijan.

Hallituspolitiikan tulosten arvioinnilla on merkitystä, kun seuraavat eduskuntavaalit ovat päivä päivältä lähempänä.

Vihreät vakiinnuttaa kannatustaan

Opposition kärkipaikasta SDP:n kanssa kesällä kisannut vihreät on ollut syksyn aikana laskusuunnassa, mutta marraskuussa alamäki tasaantui 14 prosentin lukemiin.

Eduskunnassa SDP on ottanut oppositiopolitiikan johdon tukevasti omiin käsiinsä. SDP:n kärkipoliitikot haastavat jatkuvasti hallitusta, kun taas vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto on jäänyt eduskuntakeskustelussa hieman sivurooliin.

Vihreille nykyiset kannatusluvut ennakoivat menestystä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kevään 2015 vaaleissa vihreiden äänisaalis oli 8,5 prosenttia ja viime kevään kuntavaalit toivat jo lupaavan 12,5 prosentin tuloksen.

Perussuomalaiset ohitti kuopan

Kesäkuun puoluekokouksen jälkeen eri teille lähteneiden perussuomalaisten ja sinisten kannattajat ovat olleet kesän ja syksyn aikana hämmennyksissä.

Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kannatus sukelsi lokakuussa alle seitsemän prosentin, ja puolueen kannatuksen tulevaa suuntaa aprikoitiin. Marraskuun yli kahdeksan prosentin lukemat toivat perussuomalaisten johdolle ainakin hetken helpotuksen.

Sininen tulevaisuus pääsi marraskuussa puoluerekisteriin, ja puoluekokous järjestetään joulukuun puolivälissä Tampereella. Sampo Terhon ja kumppaneiden puolueella ei vielä näyttäisi olevan varsinaista joukkokannatusta.

Vasemmistoliitto ei nouse lentoon

Vasemmistoliiton lähes kolmenkymmenen vuoden toiminta ei ole tainnut karistaa puolueen yltä kommunismin aaveita.

Alkuaikoina vasemmistoliiton monilla näkyvillä edustajilla oli taustansa kommunistien ja kansandemokraattien toiminnassa. Sukupolven vaihdos ei näytä muuttavan vasemmistoliiton kuvaa eikä kannatusta.

Eduskunnassa vasemmistoliitto tekee vahvaa oppositiopolitiikkaa uuden puheenjohtajan Li Anderssonin ja entisen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen johdolla, mutta kannatus ei vaan lähde lentoon.

Vasemmistoliiton tilaa kaventaa sekin, että Antti Rinne on selvästi reivannut SDP:n linjaa ja politiikkaa askeleen vasemmalle. Myös vihreät vievät entistä laajemman joukon punavihreistä äänestäjistä.

Pienistä oppositiopuolueista RKP palasi lokakuun huippuluvuista takaisin maan pinnalle, ja kristillisdemokraatit kerää tasaisesti runsaan kolmen prosentin suosiolukemia.

Lue myös:

Analyysi: Ilo irti oppositiosta – SDP raivaa tietä hallitukseen

Ylen Puoluekannatusmittari: Katso täältä, miten SDP on kirinyt kiinni kokoomusta

Suosittelemme