Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Al Gore: Ilmastonmuutos on valtava bisnesmahdollisuus

Al Gore
Al Gore puhumassa Slushissa 30. marraskuuta 2017. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Yhdysvaltain entinen varapresidentti ja nykyinen ilmastoaktivisti Al Gore saapuu teknologiatapahtuma Slushin lavalle, hän kertoo heti, mitä on luvassa:

– En ole tullut tänne viihdyttämään teitä tai kertomaan asioita, joista suurimman osan jo tiedätte. Tulin rekrytoimaan teidät, koska olette tärkeä osa ilmastokriisin ratkaisua, Gore julisti.

Jos joku mietti etukäteen, miksi entinen poliitikko ja nykyinen ilmastomies kiertää maailman teknologiakonferensseja, vastaus tuli tässä. Yrittäjät ja sijoittajat kykenevät Goren mukaan ratkaisemaan maailman suurimmat ongelmat – ja tekemään siinä sivussa rahaa.

– Ilmastokriisi on ennennäkemätön mahdollisuus, Gore innosti kuulijoita.

Slushissa koolla olevat it-alan yrittäjät keksivät siihen juuri ratkaisuja: uusia energialähteitä, puhtaampia tuotantovälineitä ja nykyistä tehokkaampia koneoppimisen ja keinoälyn kaltaisia digitaalisia työkaluja.

Kolme kysymystä

Ihmiskunnan tulevaisuus tiivstyy Al Goren mukaan kolmeen kysymykseen:

– Onko meidän pakko muuttua, kykenemmekö me muuttumaan ja muutummeko me?

Ensimmäiseen kysymykseen Al Gore löytää vastauksen esimerkiksi Portugalin ja Kalifornian metsäpaloista, tulvista, mutavyöryistä ja nälänhädästä. Maatalous kärsii, ruoan hinta nousee ja trooppiset sairaudet siirtyvät kohti pohjoista.

Kaikki tämä on Goren mukaan seurausta ilmastonmuutoksesta. Tuota ilmastonmuutosta taas seuraa Goren mukaan poliittinen kuohunta, joka ajaa jopa miljardi ihmistä liikkeelle tulevina vuosikymmeninä – ellei muutoksia tehdä riittävän nopeasti.

– Meidän on pakko muuttua. Kyse on ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Trumpin tweetit

Yhdysvaltain poliittisesta tilanteesta Al Gore puhuu lähinnä Pariisin ilmastosopimuksen yhteydessä. Nykyinen presidentti Donald Trump ilmoitti ensitöikseen Yhdysvaltain jättävän tuon sopimuksen.

Al Gore on kuitenkin optimistinen. Yhdysvallat ei hänen mukaansa voi lähteä sopimuksesta ennen nykyisen kauden loppua. Ja seuraava presidentti voi antaa yksinkertaisen ilmoituksen ja liittää Yhdysvallat 30 päivässä takaisin Pariisin sopimukseen.

– Jo nyt Kalifornian osavaltio ja tuhannet liiketoimintajohtajat sanovat, että he ovat mukana – riippumatta siitä mitä presidentti Trump twiittaa.

Goren skootteri

Al Gore muistuttaa Slush-yleisölle, että hän on itsekin ollut mukana liiketoiminnassa jo 15 vuoden ajan. Goren perustama Generation Investment Managemen hallinnoi kymmenien miljardien eurojen rahastoja, jotka sijoittavat kestäviin liiketoimintoihin.

Suuri osa tuosta rahasta on perinteisissä pörssiyhtiöissä, mutta kasvuyhtiöitäkin hänen salkkuunsa on päätynyt.

Hyvä esimerkki on sähköbussien valmistaja Proterra, johon Gore sijoitti viime kesänä. Tänä syksynä kohteena oli sähköskoottereiden valmistaja Gogoro.

Itä-Afrikkalaiseen aurinkosähköyhtiö M-Kopaan Goren perustamat rahastot sijoittivat jo pari vuotta sitten. Mukana oli myös Virginin Richard Branson.

Al Goren mukaan käynnistymässä on kestävän talouden vallankumous, jolla on teollisen vallankumouksen voima ja internetvallankumouksen nopeus.

– Pyydän teitä mukaan tähän vallankumoukseen. Meidän pakko muuttua, voimme muuttua – ja me myös muutumme, jos olemme siihen sitoutuneita, Al Gore sanoo.

– Tiedän, että moni epäilee löytyykö tätä halua. Halu muutokseen on kuitenkin jo sinänsä uusiutuva luonnonvara.

Suosittelemme