Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminta voi jatkua kunnes Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio saa lainvoiman.
Vastarintaliike on kertonut valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.
Käräjäoikeus olisi voinut asettaa yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon, mutta ei tehnyt sitä.
Mikäli käräjäoikeuden tuomio jää voimaan, yhdistyksen toiminnasta tulisi laitonta.
Yhdistyslain asiantuntija, ministeri Lauri Tarasti kertoo, että tällöin yhdistyksen nimissä ei saisi enää kokoontua. Vastarintaliike ei myöskään saisi enää ottaa uusia jäseniä, järjestää tilaisuuksia tai lähettää kokouskutsuja.
Lisäksi Vastarintaliikkeen tarrojen liimaamisesta lyhtypylväisiin ja verkkosivujen ylläpitämisestä tulisi kiellettyä.
Selkeä kannanotto tuomioistuinlaitokselta
Oikeus määräsi torstaina antamallaan ratkaisulla Vastarintaliikkeen lakkautettavaksi. Oikeus katsoi, että yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.
Käräjäoikeuden mukaan yhdistys levittää vihapuhetta ja käyttää väkivaltaa. Tarastin mukaan käräjäoikeuden lakkautuspäätös ei voi kieltää yhdistyksen jäsenkunnan vapaamuotoista kokoontumista.
Ihmiset voivat tietenkin aina kokoontua.
Lauri Tarasti
– Ihmiset voivat tietenkin aina kokoontua, mutta sen pitää tapahtua ilman, että tulee esiin tämän yhdistyksen nimi, sanoo Tarasti.
Tarastin mielestä Vastarintaliikkeen lakkauttaminen on tuomioistuinlaitokselta selkeä kannanotto siihen, millainen yhdistystoiminta on sallittua ja mikä ei.
– Nyt kaikki tahot tietävät, että kohtalona voi olla lakkauttaminen, jos toimitaan niin kuin tässä tapauksessa on toimittu, Tarasti kertoo.
Tarastin mukaan lakkautetun yhdistyksen jatkaminen on poliisiasia. Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta voidaan tuomita sakkoa.
Viranomaisilla velvollisuus puuttua
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtohahmo Antti Niemi pitää käräjäoikeuden päätöstä perustuslain vastaisena.
Helsingin yliopiston julkis- ja valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mielestä ratkaisu on täysin perustuslain mukainen. Hän on antanut asiassa oikeudellisen asiantuntijalausunnon.
Poliisihallitus on ryhtynyt tekemään työtä käskettyä.
Tuomas Ojanen
Ojasen mukaan kysymys on siitä, että julkisella vallalla on velvollisuus puuttua tämäntyyppiseen toimintaan Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten perusteella.
– Voidaan sanoa, että Poliisihallitus on ryhtynyt tekemään työtä käskettyä sopimusten näkökulmasta, sanoo Ojanen.
Ojanen on myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan jäsen.
Hän kertoo, että lautakunnassa on parhaillaan selvitettävänä tapaus, jossa punnitaan hakaristilipun ripustamista ikkunaan. Lue Ilta-Sanomissa julkaistu STT:n juttu aiheesta.
Lue aiemmat jutut:
Tutkija arvioi oikeudessa: Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä 80–85 jäsentä
Vastarintaliikkeen lakkauttaminen tekisi uusnatsien propagandasta laitonta
7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista