Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin aloituspäivän teemana oli vaatimattomasti maailman pelastaminen.
Slushin päälavalla puhui torstaina lähes reaaliaikaisiin satelliittikuviin erikoistuneen Planet Labsin perustaja ja toimitusjohtaja Will Marshall. Yhtiöllä on Maan kiertoradalla pari sataa pientä satelliittia, jotka kuvaavat koko planeetan kerran vuorokaudessa.
Miten satelliittikuvat auttavat pelastamaan maapallon?
Will Marshall: Kuvat auttavat moniin polttaviin ongelmiin. Niiden avulla pystytään seuraamaan esimerkiksi metsäkatoa ja laitonta kalastusta. Näemme missä Amazonilla tehdään laittomia hakkuita, ja Brasilian valtio voi estää toiminnan. Satelliittikuvia voidaan käyttää myös vesivarojen kartoittamiseen, ihmisten ruokkimiseen kehittyvissä maissa ja pelastustöissä luonnonkatastrofien jälkeen.
Millä aloilla kuvia voidaan hyödyntää?
WM: Aineistoamme voidaan käyttää hyväkseen monilla aloilla, mutta tällä hetkellä erityisesti maataloudessa, verkon karttapalveluissa ja valtionhallinnossa. Isot maatalousyhtiöt ostavat tietojamme parantaakseen satojaan. Koska näemme sadon kiertoradalta, voimme kertoa, milloin maanviljelijän tulee lannoittaa tai kastella peltoja ja milloin on oikea hetki korjata sato.
Parannamme myös kuvillamme Googlen karttapalvelun sisällön laatua lisäämällä siihen kerroksia ja päivittämällä sitä.
Teemme yhteistyötä valtionhallinnon kanssa katastrofien pelastustoimissa. Kun hurrikaani iski Texasiin ja Floridaan, autoimme pelastustyöntekijöitä selvittämällä, mitkä tiet olivat vielä ajokunnossa myrskyn jälkeen. Näin he pystyivät viemään lääkkeitä ja ruokaa ihmisille.
Aiotteko kasvattaa satelliittien määrää?
**WM: **Meillä on tällä hetkellä noin 200 satelliittia Maan kiertoradalla. Tällä määrällä pystymme kuvaamaan koko planeetan joka päivä.
Satelliitit lähettävät miljoonia kuvia päivittäin, joten keskitymme niiden määrän lisäämisen sijaan parantamaan analytiikkaa, jotta ihmiset pystyvät ymmärtämään kuvia paremmin. Käyttämällä tekoälyä tämän valtavan kuvamäärän analysoimiseen saamme tarkemmin esille, onko kuvassa esimerkiksi laiva, auto tai tie.
Automatisoimalla kuvien käsittelyn voimme luoda tietokannan Maasta. Vähän samaan tapaan kuin Googlen indeksointi (sisällönkuvailu asiasanoilla) tekee verkkohausta helpompaa. Meidän tavoite on indeksoida kaikki Maasta löytyvä ja tehdä tietokannastamme helppohakuinen.
Olet puhunut vapaasta pääsystä tietokantaanne ja aineistonne demokratisoinnista. Miten yhdistätte tämän tuotteiden myyntiin?
**WM: **Uskon, että vahvan liiketoiminnan ja hyvien asioiden tekemisen voi yhdistää. Lisensoimalla tietokantamme voimme antaa sen ilmaiseksi tai halvemmalla voittoa tavoittelemattomille tahoille, kuten YK:lle. Amnesty esimerkiksi käyttää kuviamme pakolaisleirien seurantaan. Greenpeace taas käyttää tietojamme metsäkadon seuraamiseen. Myös tutkijat voivat hakea pääsyä tietokantamme. Tämä ei pilaa millään tavalla kaupallista liiketoimintamme.
Voivatko valtiot tai muut tahot käyttää kuvianne ihmisten tarkkailuun?
WM: Ihmisiä ei voi nähdä avaruudesta teknologialla, jota käytämme. Satelliittimme ovat 500 kilometrin päässä Maan pinnasta eli ihmiset ovat liian kaukana pienelle teleskoopille. Meille on tärkeää, että emme loukkaa kenenkään yksityisyyttä. Keskitymme suuremman mittakaavan muutoksiin kuten kaupungistumiseen, metsäkatoihin ja satojen parantamiseen.
Planet Labs oli vielä kuusi vuotta sitten Nasan insinöörien perustama pieni startup, joka halusi lähettää satoja neljän kilon painoisia satelliitteja avaruuteen. Millaisen neuvon annat niille sadoille yrityksille, jotka hakevat rahoitusta Slushissa?
**Will Marshall: **Pitää uskoa vankkumattomasti tavoitteeseensa. Sitkeys erottaa menestyvät yrittäjät niistä, jotka eivät menesty. Pitää olla myös loistava bisnesidea, oikea ajoitus ja todella paljon onnea. Mutta tärkeintä on, että pysyt suunnitelmassa vaikka mitä tulisi. Ihmiset, joita kohtaat sanovat usein, ettei tämä ole mahdollista. Monet, mukaan lukien sijoittajat sanovat suoraan ei.
Meidän tapauksessa rahoituksen saamisessa auttoi, että ydintiimimme oli työskennellyt Yhdysvaltain avaruushallinnossa ja sijoittajat tiesivät osaamisemme. He näkivät hyvän bisneksen mahdollisuuden, koska satelliittikuvia voidaan hyödyntää monilla aloilla.
Lue myös: