Koripallo ja nyrkkeily saivat melkoisen tukipotin Olympiakomitean uudistetussa tehostamistukijärjestelmässä. Nyrkkeilyn saama tehostamistuen kokonaissumma on 120 000 euroa ja koripallon 350 000 euroa.
Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkosken mukaan järjestelmän tavoitteena on yksinkertaisesti nostaa rimaa ja tekemisen tasoa, ja sekä koripallo että naisten nyrkkeily ovat täyttäneet kriteerit täysin.
Kojonkosken mukaan suomalainen koripallo on toteuttanut jo kymmenen vuoden ajan omaa strategista valintaansa, ja tulokset alkavat näkyä. Huippu-urheiluyksikön johtajan mukaan niin koripallo kuin lentopallokin ovat ottaneet hyvin käyttöönsä yhdessä tekemisen taktiikan ja sen, että parhaat harjoittelevat parhaiden kanssa.
Lentopallossa toiminta on aikoinaan keskitetty Kuortaneelle, jossa nuoret pelaajat ovat päässeet valmentautumaan kaksi kertaa päivässä ammattivalmentajan johdolla hyvissä olosuhteissa. Kun tähän yhdistetään vielä oikea ravinto, lepo ja opiskelukin, on pystytty saamaan menestystä maailmalla.
- Koripallo on tehnyt tuon saman pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Helsinki Basketball Academy) kanssa ja Lauri Markkanen on tästä viimeisin ”tuote”, Kojonkoski totesi.
- Koripallomaajoukkue tekee huikeita askeleita kohti kansainvälistä kärkeä, mutta siellä, kuten kasvualustassakin on toimenpiteitä, joita voidaan tehdä vielä paremmin.
Osa koripallon tuesta kohdennetaan maajoukkueiden Open Gym -toimintaan, jossa nuoret maajoukkuepelaajat pääsevät harjoittelemaan kesällä A-maajoukkueen pelaajien kanssa.
- Parhaat parhaiden kanssa, urheilijat keskenään, koko huolto keskenään, valmennus… Nämä ovat niitä toimenpiteitä, mitä pienessä maassa voidaan todellakin tehdä paremmin kuin maailmalla, Kojonkoski totesi.
Uskottava kokonaisuus
Nyrkkeilyn puolella Kojonkoski on ollut tyytyväinen siihen, miten Mira Potkonen ja hänen valmentajansa Maarit Teuronen ovat osoittaneet omassa työnteossaan ja tasossaan olevansa kansainvälistä huippua. Nyt Tampereelle muuttanut Elina Gustafsson on liittynyt ryhmään mukaan, kuten myös nuori tulevaisuuden lupaus Vilma Viitanen.
- Tampereella muodostuu nyt myös nuoremmista uskottava keskittymä, jota johtaa yksi maailman naisten nyrkkeilun johtavista valmentajista. Mielestämme se on uskottava kokonaisuus ja haluamme, että kaikki naiset, jotka oikeasti pyrkivät maailman huipulle, saisivat tuosta toimintaympäristöstä mallia, Kojonkoski perusteli.
- Tässä on jo nyt pystytty tekemään tuloksia, oikeasti sitoutumaan ja saamaan potentiaalisia urheilijoita kasaan.
Suomalainen huippunaisnyrkkeily ja etenkin sen valmennus on tähän mennessä ollut hyvin pitkälti yhden naisen harteilla. Huippu-uheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäen mukaan tehostamistuella pyritäänkin saamaan Maarit Teuroselle muun muassa apuvalmentajia, mutta myös hyvät olosuhteet olympialaisten mitalitoivoille.
Naisnyrkkeilyn toiminta on keskitetty Tampereelle, ja Olympiakomitean nyrkkeilyn lajiryhmävastaava Pasi Sarkkisen mukaan yksi tärkeistä asioista onkin juuri se, että urheilijat pääsevät harjoittelemaan yhdessä. Tämän lisäksi ottelijat tarvitsevat kansainvälistä leiritystä ja turnauksia. Ensi vuosi on suuri lajille, sillä siihen osuvat sekä EM- että MM-kilpailut ja vuotta myöhemmin alkaa jo olympiapaikoista karsiminen.
- Laji menee kovaa vauhtia eteenpäin kansainvälisellä tasolla. Meidän pitää olla maailmalla, jotta näemme mitä muut tekevät ja pystymme vertaamaan tasoamme heihin. Tampereella on hyvää tekemistä, mutta urheilijoiden täytyy päästä myös kansaivälisille leireille parhaisiin olosuhteisiin, Sarkkinen muistutti.
Lue myös: