Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Totta kai se ihmetyttää, kun yksityinen ihminen rupeaa kyselemään sairaalasänkyjä" – Käytettyjä hammaslääkärituoleja, sänkyjä ja rollaattoreita viedään Suomesta myös sotaa käyviin maihin

Suomalaiset sairaalat lahjoittavat kierrätykseen käytettyä tavaraa, joka kootaan kontteihin Hämeenlinnan Hauholla. Kysyntä kovaa etenkin maailman kriisipisteissä.

Dalbir Ram / Yle
Suomalaisissa sairaaloista saatuja sairaalalaitteita ja -tarvikkeita on viety jo 50 maahan.
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Hauholla on aloitettu sairaalatarvikkeiden kierrätys avustuskohteisiin ympäri maailmaa.

Toimintaa pyörittävä Hämeen Mokia ry saa tarvikkeet lahjoituksina sairaaloilta ja hoitolaitoksilta. Osa tulee suoraan sairaalatukuilta. Tukuista tuleva tavara on paljolti käyttämätöntä.

Kun astuu sisään isoon hauholaiseen teollisuushalliin, näkökentän täyttävät päällekkäin pinotut sairaalasängyt, rivissä seisoivat pyörätuolit ja lukematon määrä pahvilaatikoita, joissa uusia lakanoita, käsineitä tai tippapusseja. Kontteihin pakataan myös hammaslääkärien tuoleja, rollaattorit ja lukuisat nostolaitteet.

Mies puhuu katse maahan kiinnitettynä takana rullakoita
Hämeen Mokian toiminnanjohtaja Jouni Heinonen tietää, että Hauholta lähtevää apua odotetaan maailmalla. Kuva: Dalbir Ram / Yle

Tuhannen neliön varastohallista näkee, että suomalaisista laitoksista poistuu vuosittain suuri määrä käyttökelpoisia laitteita. Tällaista kierrätyskeskusta ei ole Suomessa toista.

Jos tavaralle ei olisi kierrätysmahdollisuutta, monet laitteet päättyisivät romutettavaksi ja osa polttolaitoksiin.

Tarvikkeita Syyriaan ja Somaliaan

Hauholla tavara kunnostetaan tarvittaessa, pakataan ja lähetetään eteenpäin apua tarvitseville ympäri maailman. Hämeen Mokia ry:n toiminnanjohtajan Jouni Heinosen mukaan avun tarve maailmalla on suuri. Listojen mukaan tarvikekontteja on viety jo noin 50 maahan.

Konttikuljetuksen perille maksaa yleensä tilaaja. Niitä ovat avustusmaissa toimivat sairaalat ja erilaiset yhdistykset. Yhden konttilastin arvo pyörii 50 000-100 000 euron välillä.

Dalbir Ram / Yle
Hauholla on käytössä tuhannen neliön varastohalli.

– Suomi-Syyria-seura kävi juuri kertomassa, että he haluaisivat tammikuussa kontin.

Tällä hetkellä tarvikkeiden kysyntä on kiivainta juuri Lähi-idän sotaa käyvissä maissa, mutta avunpyyntöjä on tullut myös Somaliasta.

– Sinne on lähtenyt paljon lääkäreitä Suomesta, somalialaisia. He haluavat auttaa omaa maataan, mutta he tarvitsevat tarvikkeita, Heinonen kertoo.

Toisissa sairaaloissa ei ole kuin rakennus, muutama lääkäri ja muutama kippo.

Jouni Heinonen

Käytettyjen sairaalasänkyjen, pyörätuolien ja muiden tarvikkeiden tarpeen ymmärtää, kun Jouni Heinonen kuvailee, millaista sairaaloissa voi pahimmillaan olla esimerkiksi Afrikassa.

– Ne on aika onnettomia paikkoja. Toisissa sairaaloissa ei ole kuin sairaalarakennus, muutama lääkäri ja muutama kippo.

Länsimaalaiset avustussairaalat ovat sitten luku erikseen.

Alussa sairaalat suhtautuivat lahjoituspyyntöihin epäillen

Aivan tyhjästä Hauholla ei ole tarvinnut aloittaa, sillä Mokia jatkaa Akaassa toimineen Hyöty&Työ ry:n toimintaa.

Dalbir Ram / Yle
Esa Tasasella on vapaaehtoisena työntekijänä pitkä kokemus avustustyössä.

Esa Tasanen oli aloittamassa Akaassa sairaalatarvikkeiden kierrätystä avustuskohteisiin jo 15 vuotta sitten. Hän kertoo saaneensa kipinän toimintaan vierailtuaan tuolloin virolaisessa sairaalassa ja nähtyään sen surkean tilan. Tasanen alkoi soitella sairaaloihin tarvikkeiden saamiseksi.

Aluksi suhtautuminen kyselyihin oli nihkeää.

Totta kai se ihmetyttää, kun yksityinen ihminen rupeaa kyselemään sairaalasänkyjä.

Esa Tasanen

– Totta kai se ihmetyttää, kun yksityinen ihminen rupeaa kyselemään sairaalasänkyjä. Mutta niin vain sain sinne ensimmäisen kuorman vietyä.

Nyt sairaalatarvikkeita lahjoittavia sairaaloita ja hoitolaitoksia on listoilla noin sata ja yrityksiä nelisenkymmentä.

Käyttökelpoista tavaraa voi tulla kerralla paljonkin

Kanta-Hämeen keskussairaalan tekninen johtaja Ville Vuorijärvi pitää sairaalatarvikkeiden kierrätysideaa erittäin hyvänä.

Dalbir Ram / Yle
Avustusrekkoja puretaan ja kasataan Hämeen Mokian hallissa koko ajan.

Samalla Vuorijärvi kertoo, että ainakin Kanta-Hämeen keskussairaalassa on loppujen lopuksi aika vähän tavaraa, jota voidaan luovuttaa kierrätykseen.

Sairaala pidentää esimerkiksi sänkyjen käyttöikää huoltamalla ja korjaamalla niitä itse. Tavara käytetään siis käytännössä täysin loppuun. Osa käytetystä tavarasta menee myös sairaalan varmuusvarastoon.

Toisaalta Vuorijärvi uskoo, että kierrätyskelpoista tavaraa voi sairaaloista tulla kerralla paljonkin, kun sairaalat uudistavat kokonaisia toimintaprosesseja laitteistoineen.

Ainakin Hauholle käyttökelpoista tavaraa näyttää riittävän. Parissa viikossa halliin on kertynyt jo parikymmentä autolastia tavaraa lähetettäväksi eteenpäin.

Varastohalli tarvitsee myös lisää käsiä ja osaajia. Tarkoitus on palkata lähitulevaisuudessa noin 15 työntekijää.

Sairaalatarvikkeiden kierrätyksestä Hauholla kertoi ensin Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset.

Suosittelemme