Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Professori Juho Saari suomalaisista: Emme enää koe, että olemme samassa veneessä

Tutkimusten mukaan eriarvoisuus johtaa konflikteihin ja hyvinvoinnin ja terveyden heikkenemiseen.

Professori Juho Saari.
Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Mika Kriikku
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta on huolissaan. Suomalaiset kokevat poikkeuksellisen vahvasti, että enää ei olla samassa veneessä. Toisin sanoen ihmiset eivät koe aiemmassa määrin yhteenkuuluvuuden tunnetta. Näin on, vaikka tilastojen valossa Suomi on Euroopan kolmanneksi oikeudenmukaisin maa.

Ilmiö liittyy tulotasoon ja poliittiseen kantaan.

– Ehkä lyhyesti sanottuna vähän keskiluokkaisempi väki kokee olevansa enemmän samassa veneessä. Mitä heikommassa asemassa ollaan, sitä vähemmän yhteenkuuluvuutta koetaan. Ja mitä enemmän ollaan oikealla, sitä useampi näin kokee, ja mitä enemmän vasemmalla, sitä vähemmän tätä käsitystä jaetaan.

Seuraukset voivat olla vakavia. Köyhyyttä ja eriarvoistumista pitkään tutkinut Saari viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan eriarvoisuus aiheuttaa yhteiskunnassa konflikteja. Muitakin seurauksia on:

– Tiedämme vertailevista tutkimuksista, että mitä eriarvoisemmaksi ihmiset yhteiskuntansa kokevat, sitä enemmän sillä on hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Eli tasa-arvoisissa yhteiskunnissa ihmiset voivat paremmin.

Kolmasosa pitää hyvinvointivaltiota laiskistavana

Myös näkemys hyvinvointivaltiosta jakaa suomalaisia. Tutkimuksesta riippuen kolmas- tai neljäsosa kansasta pitää hyvinvointivaltiota laiskistavana. Toisaalta on paljon väestöryhmiä, joiden mielestä hyvinvointivaltio on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen välttämätön edellytys ja hyvinvointivaltio suomalaisen identiteetin osa.

– Yhteiskuntaa uudistettaessa joudumme pohtimaan, voimmeko uudistaa yhteiskuntaa tavalla, jossa nämä kaksi näkökulmaa voidaan järkevällä tavalla yhdistää toisiinsa. Eli että uudistaminen tapahtuu myönteiseen suuntaan.

Saari on uudistustyössä paljon vartijana, sillä hän johtaa eriarvoistumisen pysäyttämiseen tähtäävää työryhmää. Juha Sipilä nimitti työryhmän tammikuussa ja valmista on määrä tulla maaliskuussa 2018. Sen jälkeen poliitikot ottavat kantaa ryhmän esityksiin.

Suomen yhtenäisyyden ratkaisevat Saaren mielestä kaksi asiaa:

– Ensimmäinen asia on ilman muuta luottamus. Sekä luottamus julkiseen valtaan että luottamus toisiin ihmisiin. Se tuo sitä joustavuutta yhteiskuntaan, jota vaikeina aikoina tarvitaan. Toinen on pärjäämisen kokemus ja pärjääminen ylipäätään. Menojen pitää olla pienemmät kuin tulot pysyvästi, että ihmiset pystyvät itse tekemään elämässään valintoja. Se tuo sitä innovatiivisuutta ja joustavuutta, mitä suomalainen yhteiskunta tarvitsee.

Lisää aiheesta:

Sipilä perustaa työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi, puheenjohtajaksi professori Juho Saari

Me-säätiö torjuu syrjäytymistä pelifirman miljoonilla – Täsmälääkettä iltapäiväkerhoista

Suosittelemme sinulle