Harva suomalainen on kuullut rahastosta nimeltään Mint Capital. Silti se on aiheuttanut miljoonatappioita varakkaille suomalaisille sijoittajille ja eläkkeensaajille. Suomalainen työeläkeyhtiö Etera lähti mukaan tuohon suljettuun rahastoon sen alkutaipaleella.
Suomalaisten eläkerahoja kanavoitui myös kyseenalaiseen konsulttisopimukseen, jonka perusteella maksettiin satoja tuhansia euroja venäläisen liikemiehen panamalaiselle yhtiölle.
Eläkerahan ihmeelliset seikkailut paljastuvat kahdesta suuresta tietovuodosta eli Paratiisin ja Panaman papereista.
Vyyhdin keskiössä on Mansaarille rekisteröity rahastoyhtiö Mint Capital, joka on sijoittanut useisiin yrityksiin Venäjällä.
Rahaston sijoituskohteet vaihtelevat velanperinnästä ohjelmistoyhtiöön ja luksusleipomoista logistiikkaan. Vaikka yhtiöt toimivat Venäjällä, niiden omistukset ja rahavirrat kulkevat useiden veroparatiisien kuten Maltan, Kyproksen, Caymansaarten ja Bermudan kautta.
Etera teki rahastoon viiden miljoonan sijoitussitoumuksen. Työeläkeyhtiön mukaan se luopui sijoituksesta tämän vuodessa alussa, koska se ei sopinut Eteran “eettisiin periaatteisiin”.
– Etera on sijoittanut ko. rahastoon vuonna 2006, ja viimeisetkin sijoitukset on myyty pois alkuvuodesta 2017, sillä ne eivät vastanneet Eteran vastuullisen sijoittamisen periaatteita, Eteran viestinnästä kerrotaan.
Etera ei halunnut täsmentää millä tavoin sijoitus oli eettisten periaatteiden vastainen.
Yle alkoi selvittää sijoituksen yksityiskohtia suurten tietovuotoaineistojen sekä muiden tutkimusten avulla.
Työeläkeyhtiön vanavedessä rahastoon sijoitti myös toistakymmentä rikasta suomalaista sukua tai yksityishenkilöä.
Sijoituksesta tuli lopulta katastrofi.
Ehrnroothilta miljoona
Yle kertoi jo tammikuussa, kuinka Suomen rikkaimpien ihmisten ja työeläkeyhtiöiden taloudelliset edut ovat yhteneväiset. Tahot ovat tehneet mittavia sijoituksia samoihin suljettuihin rahastoyhtiöihin Suomessa.
Mint Capitaliin sijoittamisesta innostuivat Eteran vanavedessä myös yksityiset henkilöt, jotka panostivat yhtiöön yli 25 miljoonaa euroa - noin viidenneksen yhtiön kokonaispääomasta.
Mint Capitalin ympärillä pyörii nimekäs joukko ruotsalaisia. Esimerkiksi Ruotsin entinen Venäjän suurlähettiläs Sven Hirdman istuu rahaston neuvonantajakomiteassa.
Rahaston ruotsalaiset perustajat järjestivät sijoittajatilaisuuksia suomalaisten houkuttelemiseksi mukaan. Niitä pidetään edelleen: viimeisin Mint Capitalin sijoittajatapaaminen järjestettiin Tukholmassa marraskuussa 2017.
Tämä siitä huolimatta, että useat sijoittajat eivät enää usko sijoituksen tuottavan muuta kuin tappiota. Osa on jo myynyt omistuksensa tappiolla.
Suomesta rahastoon lähti mukaan eturivin talousvaikuttajia, kuten Alexander Ehrnrooth, sijoittajaveljekset Timo ja Juha Jouhki, Sinituotteen omistaja Ilkka Brotherus, ex-pankkiiri Peter Fagernäs sekä sijoitusyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma.
Esimerkiksi Ehrnroothin sijoitusyhtiö teki rahastoon miljoonan euron sijoitussitoumuksen.
Heistä monilla oli kokemusta työeläkeyhtiöiden kanssa sijoittamisesta jo kotimaassa.
Yksityisille sijoittajille työeläkeyhtiön tekemä sijoitus on vahva tae: mukana on isoilla muskeleilla varustettu jätti, joka kaihtaa liian suuria riskejä.
Suomalaisten Mint Capitaliin tekemät sitoumukset vaihtelevat puolen miljoonan ja kolmen miljoonan euron välillä. Silti Ylen tavoittamista sijoittajista kukaan ei tunnu tietävän tai muistavan rahaston asioista juuri mitään.
Aiheen arkuudesta kertoo sekin, että sijoittajat eivät halunneet kommentoida asiaa omalla nimellään.
Myös Etera on vaitelias eikä se vastannut valtaosaan Ylen kysymyksistä. Etera vetosi siihen, että kyse on “liikesalaisuuksista”.
Leivoskonsultaatiota Panamasta
Yksi Mint Capitalin - ja siten myös suomalaisten - sijoituskohteista on venäläinen suklaa- ja leivonnaisketju.
Sijoittajille yhtiötä kuvailtiin kauniilla sanankäänteillä: “Yhtiö tarjoaa korkeatasoisia kondiittorituotteita asiakkailleen”.
Yhtiön omistukset kulkevat venäläisten suosiman veroparatiisisaaren eli Kyproksen kautta. Saarivaltiossa ei ole varsinaista liiketoimintaa, vaan ainoastaan omaisuudenhoitoyhtiö nimeltä Montebianco.
Vuonna 2009 Montebianco teki konsulttisopimuksen panamalaisen yhtiön kanssa. Sopimuksen mukaan kyproslainen yhtiö maksaa panamalaiselle yhtiölle 225 000 euroa konsulttipalkkioita. Rahat maksettiin sveitsiläisen pankin tilille.
Tekaistut konsulttipalkkiot ovat yleinen tapa siirtää varallisuutta veroparatiiseihin. Onko myös tässä tapauksessa kyse vastaavasta järjestelystä?
Sopimus on vähintään erikoinen. Ylen selvityksen mukaan panamalaisen yhtiön takaa löytyy venäläinen energia-alan liikemies Pavel Sinjavski. Hän on johtajana monissa muissakin veroparatiisiyhtiössä.
Usein Sinjavskin yhtiökumppanina veroparatiisiyhtiöissä oli nyt jo edesmennyt venäläinen liikemies Vladimir Kondrachuck. Kaksikko on toiminut johtotehtävissä venäläisessä energia-alan yrityksessä nimeltä Trans Nafta.
Trans Naftan suurosakas Kondrachuck löydettiin kuolleena Moskovan toimistostaan vuonna 2010. Kuolinsyy oli ampumahaava päässä. Tutkinnassa päädyttiin siihen, että kyse oli itsemurhasta.
Etera ja muut suomalaiset sijoittajat kertoivat Ylelle, etteivät he tienneet mitään erikoisesta konsulttisopimuksesta.
– Tällaiset sopimukset eivät lähtökohtaisesti vastaa Eteran vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Asiassa saadun tiedon perusteella ei ole mahdollista arvioida tehdyn sopimuksen lainmukaisuutta, Eterasta vastataan.
Mint Capitalin ruotsalainen johtaja Ulf Persson avaa mystisen konsulttisopimuksen taustoja Ylelle.
– Montebiancon venäläiset omistajat ovat mainitsemasi yhtiön - Trans Naftan - osakkeenomistajia ja johtajia, Persson kirjoittaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa.
Perssonin mukaan Montebiancon – eli yhtiön johon suomalaisetkin ovat sijoittaneet – venäläiset omistajat ovat siis ostaneet konsulttipalveluita itse omistamaltaan yhtiöltä.
Myöhemmin Persson palaa vielä sähköpostilla asiaan. Perssonin mukaan palkkiot olivat “hyvitys” venäläiselle osakkaalle, joka oli hankkinut rahoitusta venäläisen yhtiön pyörittämiseen.
– Vuonna 2009 yhtiöllä oli kassakriisi. Yksi yhtiön venäläisistä suuromistajista lupasi hankkia rahoitusta yhtiölle. Löytämänne konsulttisopimus oli mekanismi, jolla muut osakkeenomistajat hyvittivät (venäläistä) osakkeenomistajaa, Persson kirjoittaa.
Perssonin vastaukset eivät kerro, miksi venäläisen osakkaan palkkioita kierrätettiin Panaman ja Sveitsin kautta.
“En aio enää sijoittaa Venäjälle.”
Suomalaisten sijoituksille kävi lopulta huonosti.
Sijoittajat eivät puhu tarkoista tappioidensa määrästä, mutta viesti on selvä.
– Surkeastihan se meni. En aio enää sijoittaa Venäjälle, sanoo siivoustuotteistaan tunnetun Sinituotteen omistaja Ilkka Brotherus.
Brotherus teki rahastoyhtiöön kolmen miljoonan euron sijoitussitoumuksen.
Etera kertoo myyneensä sijoituksensa alkuvuodesta 2017. Hintaa tai ostajaa Etera ei suostu kertomaan.
Alexander Ehrnrooth ja sijoitusyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma eivät halunneet puhua sijoituksistaan rahastossa. Rahastoa hoitanut ruotsalainen Ulf Persson ei hänkään halua kertoa rahaston tappioiden suuruutta.
– Kaikki rahaston sijoittajat ovat tietoisia sijoituksensa nykyisestä arvosta, Persson kirjoitti Ylelle lähettämässään sähköpostissa.
Suomalaisten tehdessä sijoituksensa yli kymmenen vuotta sitten siihen liittyvät riskit ovat olleet tiedossa. Sijoitussopimukseen on listattu avoimesti Venäjälle tyypillisiä poliittisia, taloudellisia ja juridisia riskejä.
– Vahva presidenttiys ja heikko lainsäädäntövalta leimaavat Venäjän nykyistä poliittista ilmapiiriä. Korruptio on laajalle levinnyttä. Demokraattisen monipuoluejärjestelmän puuttumisen takia päätöksenteko sekä päätösten toimeenpano on hyvin riippuvainen presidentistä, todetaan Mint Capitalin sijoitussopimuksessa.
Läntisten sijoittajien sijaan teksti voisi olla peräisin venäläisen toisinajattelijan kynästä.