Hyppää sisältöön

Itsenäisyyspäivän päänäyttämö on laitettu pyhäkuntoon – Hietaniemen hautausmaalle odotetaan kävijäryntäystä

Ylipuutarhuri Ari Pipatti toivoo, että satavuotiaan Suomen itsenäisyyttä kunnioittava kansa tulisi itsenäisyyspäivänä Hietaniemen hautausmaalle kävellen tai julkisen liikenteen kyydissä. Hautausmaa pitää porttinsa auki koko illan ja yön.

Petteri Sollo laittaa havuja Adolf Ehrnroothin muistokiven viereen
Petteri Sollo laittaa havuja Adolf Ehrnroothin muistokiven viereen Kuva: Olli Koski/Yle
Olli Koski

Hietaniemen hautausmaalla tehdään viime hetken järjestelyjä vajaa viikko ennen satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää. Hautausmaan työntekijät haravoivat, siistivät paikkoja ja laittavat havuja paikoilleen. Esimerkiksi marsalkka Mannerheimin hautamuistomerkki saa ympärilleen parikymmentämetrisen havuseppeleen.

– Siinä on sellainen ongelma, että siihen tulee vähintään 500 kynttilää joka vuosi. Jos seppelettä ei ole, niin kynttilät tungetaan muistomerkin alle ja siinä on vaarana, että muistomerkki vaurioituu. Se on jo kertaalleen vaurioitunut, kun kynttilöistä syttyi allaspalo, kertoo ylipuutarhuri Ari Pipatti.

Ylipuutarhurin harras toive yleisölle on, että tänä itsenäisyyspäivänä ihmiset eivät laittaisi kynttilöitä liian tiheään haudoille ja muistomerkeille.

Virpi Hakola asettelee havuseppelettä Mannerheimin hautamuistomerkille Hietaniemen hautausmaalla
Virpi Hakola asettelee havuseppelettä Mannerheimin hautamuistomerkille Hietaniemen hautausmaalla Kuva: Olli Koski/Yle

Peruskorjauksella näyttävyyttä juhlavuoteen

Hietaniemen hautausmaa on käynyt läpi peruskorjauksen, jonka viimeistelyt on tehty tänä vuonna. Hautakivet on suoristettu, käytävät on laitettu kuntoon ja laatoitukset sekä portaat on uusittu. Tänä syksynä on vielä lisätty viimeisetkin sankarihautakivet.

– Yksi sankarihautakivi piti tehdä kokonaan uusiksi, koska siinä oli väärät tiedot. Olemme tehneet myös kaksi puuttuvaa kiveä vainajille ja kadonneiden muuriin on tehty lisäyksiä, toteaa Ari Pipatti.

Sankariristi Hietaniemen hautausmaalla
Kuva: Olli Koski/Yle

Portit auki koko itsenäisyyspäivän ja yön

Ylipuutarhuri Ari Pipatti ennustaa, että tulevana itsenäisyyspäivänä hautausmaalle on tulossa paljon kävijöitä säästä riippumatta. Kaikkeen on varauduttu, jopa lumitöihin ja hiekoittamiseen.

Hietaniemen hautausmaalla kunniakäynnit alkavat aamupäivällä. Puolustusvoimat laskee seppeleensä yhdeksältä ja tasavallan presidentin vuoro on kello 10.30. Kunniavartiossa on tänä vuonna sata varusmiestä.

Hietaniemen hautausmaa pitää porttinsa auki yleisölle myös ilta- ja yöaikaan.

– Ihmiset voisivat harkita, että kävelisivät pikkuisen pidemmän matkan kuin normaalisti, koska täällä on paljon liikennettä itsenäisyyspäivänä. Ottakaa aikaa ja ottakaa Suomi 100 -kunnioittava asenne, sillä pärjää loistavasti.

Suosittelemme sinulle