Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Uusi muumisarja on miljoonaluokan tuotanto, jota piirretään vanhassa ladossa

Ensimmäinen muumeista tehtävä tv-sarja sitten 1990-luvun on tähditetty Hollywood-näyttelijöillä. Muumit seikkailevat nyt 3D:nä, joten tuotantovaiheessa vahditaan muumien jokaista karvaa.

Muumilaakso-animaatiosarja 2018
Gutsyn ja Ylen tuottama Muumilaakso-sarja alkaa Britanniassa ja Suomessa ensi vuoden jouluna. Kuva: Moomin Characters
Satu Nurmio
Avaa Yle-sovelluksessa

Vartin päässä Bristolin keskustasta maisema on peltoja ja lehmiä. Niiden keskellä on vanha lato, joka kätkee sisälleen animaatiostudion. Siellä herätetään eloon Tove Janssonin muumit 3D:nä.

Tehtävä ei ole aivan yksinkertainen. Alkuperäiset muumipiirrokset eivät kerro, miten muumien häntä liikkuu, minkälainen on niiden turkin rakenne tai millaiselta Muumipeikon liikkeet näyttävät. Tuottaja, ohjaajat, kuvittajat ja animaattorit viilaavat hahmojen yksityiskohtia tarkkaan. Jokaisessa mutkassa on mukana myös muumihahmojen oikeuksista ja brändistä huolehtiva Moomin Characters. 

Mies piirtolaudan äärellä.
Bristolilaisella animaatiostudiolla kuvittajat suunnittelevat parhaillaan, miltä muumien ilmeet ja toiminta näyttää tulevassa tv-sarjassa. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Jakso-ohjaaja Avgousta Zourelidi työskentelee kuvittajien kanssa ja selittää, mitä studiolla juuri pohditaan. Seinillä on kuvia muumien ilmeistä. Vihaisen muumin korvat ovat luimussa.

Uudessa sarjassa hahmot ovat kolmiulotteisia ja taustat maalauksellista kaksiuloitteista maisemaa.

– Kaikkea pitää ajatella. Muumimamman essusta Muumipapan hattuun: mitä materiaalia se on, minkä värinen se on.

Idea uudesta sarjasta tuli suomalaiselta tuotantoyhtiöltä

Muumeista ei ole tehty tv-sarjaa sitten 1990-luvun. Elokuvissa ne ovat seikkailleet, kuten vuoden 2014 suomalais-ranskalaisessa Muumit Rivieralla -elokuvassa. Tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörii suomalais-puolalainen Muumien taikatalvi, joka perustuu 1980-luvun animaatioihin. 

Muumilaakso-animaatiosarja 2018
Muumilaakso-sarjassa hahmot seikkailevat 3D:nä kaksiulotteisessa, maalauksellisessa maisemassa. Kuva: Moomin characters

Ylen osatuottaman Muumilaakso-sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations. Sen toimitusjohtaja Marika Makaroff halusi tehdä muumeista uuden tv-sarjan ja sai houkuteltua mukaan Moomin Charactersin. Muumit on valtava sulka tuotantoyhtiön hattuun, varsinkin kun se on saanut mukaan myös nimekkään kansainvälisen tekijäjoukon.

Englanninkielisen version ääniksi on saatu (BBC News) Gone Girl -elokuvan tähti Rosamund Pike (Muumimamma), Hollywood-tähti Kate Winslet (Vilijonkka) ja Kingsman-elokuvasta tuttu Taron Egerton (Muumipeikko).  Suomenkielisen version näyttelijät valitaan ensi keväänä. Sarja kuullaan myös suomenruotsiksi.

Bond-tyttö muuttuu Muumimammaksi

Tv-alan messuilla Cannesissa lokakuussa muumeja juhlitaan Cannesin rantabulevardin baarissa: on roseviiniä ja suomalaista riisipuuroa, kuohuvaa ja savulohicocktailpaloja hiekkarannan äärellä. Paikalla on myös Muumimamma, elokuvatähti Rosamund Pike.

Muumi sormiruokaa
Muumeja juhlittiin Cannesissa Mipcom-messujen yhteydessä. Kuva: Satu Nurmio / Yle

Erittäin pitkä, erittäin solakka ja erittäin brittiläisen hillitty elokuvatähti tuntuu olevan kovin kaukana Muumimammasta – mutta näyttelijä vakuuttaa, että hahmo on hänelle hyvin tuttu.

– Rakastan Muumimammaa hänen omalaatuisuutensa ja myötätuntonsa vuoksi. Hänellä on paljon pelkoja, mutta hän on silti rohkea. Hän on sellainen äiti, jonka minä haluaisin. Hän toivottaa tervetulleeksi kaaoksenkin.

Muumilaakso on miljoonaluokan tuotanto, budjetti on noin 20 miljoonaa (Ilta-Sanomat). Sen levityksestä on sovittu Suomen lisäksi jo Briteissä, jossa muumit ovat olleet suosittuja alusta lähtien. Muumisarjakuvaa julkaistiin suoraan brittilehti Evening Newsissä 1950-luvulta 1970-luvulle.

Rosamund Pike
Rosamund Pike on ollut muumifani lapsesta saakka: "Piirsin muumin jokaiseen äidin syntymäpäiväkorttiin". Kuva: Satu Nurmio / Yle

Myös tuleva Muumimamma luki kaikki muumikirjat lapsena ja palasi niihin teininä.

– Silloin ajattelin, että ahaa, niissä onkin aivan toinen ulottuvuus, syvällisempi juonne. Muistan kirkkaasti, kuinka luin Muumipappa ja meri -kirjaa 15-vuotiaana. Näin kirjassa hienoa viisautta ihmisluonnosta, epävarmuuksistamme ja yrityksistämme etsiä jotain muuta elämäämme. Tai niistä pienistä palasista elämää, jotka valuvat sormiemme läpi.

Muumi ja näkymätön lapsi
Näkymätön lapsi -tarina kertoo Rosamund Piken mukaan hienosti Muumimamman luonteesta. "Muumimamma rakastaa tuon lapsen näkyväksi vain antamalla hänen olla oma itsensä". Tarina nähdään myös uudessa muumisarjassa. Kuva: Moomin Characters

Muumien maailma, kirjat, sarjakuvat ja tv-ohjelmat ovat kasvattaneet monta lasta. Myös Pike oli todellinen muumifani.

– Piirtelinkin muumihahmoja lapsena. Siitä lähtien kun olin kahdeksanvuotias, piirsin varmaan joka vuosi äitini syntymäpäiväkortteihin muumin. Niissä oli aina muumihahmo ja suunnitelma, mitä teemme hänen syntymäpäivänään.

Äänirooli on Rosamund Pikelle mieleen. Bond-tyttöäkin esittäneen näyttelijän ulkonäkö on rooleissa yleensä aina esillä.

– Siinä tulee ihana vapaus mukana, kun ei olekaan enää ne kasvot. Kun leikkii omassa huoneessaan eri hahmoja, on täysin vapaa. Sen vapauden menettää, kun ihmiset alkavat välittämään, miltä näytät.

Juhlat rannalla
Kuva: Satu Nurmio / Yle

Sitä paitsi Muumimammasta saa mukavaa lohtua elämäänsä. Kuten vaikka siitä, kuinka hän suhtautuu Kate Winsletin esittämän Vilijonkan säntillisyyteen ja siivousintoiluun.

– Joskus kannustan itseäni Muumimamman ajatuksella, että siisteillä ihmisillä ei ole koskaan hauskaa!

Sarjassa outous ja erilaisuus sallitaan

Muumilaakso-sarjan brittitiimiin kuuluvat huippumenestyneestä Wallace & Gromit -sarjasta tuttu Oscar-palkittu ohjaaja Steve Box ja tuottaja Late Lammasta tehnyt animaatioguru John Woolley.

Tuottaja John Woolley on edustamassa tuotantoa myös Cannesin muumijuhlissa. Hän ei tunne oloaan kotoisaksi Cannesin tähtien keskellä, mutta naureskelee, että joutui ostamaan uudet kengät vain siksi, että cocktailjuhlilla on mukana Rosamund Pike.

– En minä omista kuin tyyliin yhdet kengät! Tämän puvunkin ostin tätä varten.

John Woolley
Tuottaja John Woolley on varsinainen animaatioguru. Hänet tunnetaan muun muassa Late Lammas -sarjasta. Kuva: Satu Nurmio / Yle

Mutta osaa tuottaja myös vakavoitua, kun tulee kysymys siitä, miten sarjan tarinat rakennetaan. Tarkoitus on kattaa kaikki muumikirjat ja yhdistellä niihin myös alkuperäisten sarjakuvien tarinoita.

– Olemme hyvin uskollisia kirjoille ja sarjakuville. Ja vielä tärkeämpää, olemme uskollisia tarinoiden hengelle ja arvoille: erilaisuuden hyväksymiselle, perheen arvostamiselle, ympäristön kunnioittamiselle. 

Tuotannossa on mukana Suomen Gutsyn lisäksi suomalainen Anima Vitae (Markkinointi ja Mainonta) sekä 25 ihmisen tiimi Briteissä.

– Animaatiotuotannossa ei ole koskaan tarpeeksi ihmisiä, eikä koskaan tarpeeksi aikaa, huokaa Woolley.

Mies piirtolaudan äärellä.
Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Lopulta animaation vie loppuun yli 70 ihmisen tiimi Aasiassa. Varsinainen animointi tehdään Kuala Lumpurissa.

Sitä ennen bristolilaisessa ladossa ratkaistaan kuitenkin vielä suurta probleemaa.

– Meidän suurin haasteemme on itse Muumipeikko. Koska jos hän toimii, kaikki hänen ympärilläänkin toimii. Hän on hyvin pyöreä hahmo ja pyöreys voi olla ongelma 3D:nä. Hänessä on sitten liikaa syvyyttä ja hahmo vie liikaa tilaa, hymyilee jakso-ohjaaja Avgousta Zourelidi.

Ensi vuoden jouluna nähdään Ylellä ja Briteissä Sky One -kanavalla, kuinka Muumipeikko on juuri sopivan pehmoinen ja pullea, muttei liian pullea.

Lue myös:

Uusi Muumi-sarja alkaa Ylellä ja Briteissä jo ensi vuoden jouluna

Suosittelemme