Vapaaehtoisten alueella tunnelma on rento ja pirskahteleva. Ihmisiä lepäilee säkkituoleissa, osa kisailee pelikonsoleilla, hedelmäkoreista valitaan sopivaa evästä. Ympärillä kuuluu innostunut puheensorina. Hierova tuoli kerkeää vain hetken levähtää ennen uutta rentoutujaa. Vapaaehtoisista pidetään Slushissa huolta. Huolenpito ei rajoitu kaksipäiväiseen tapahtumaan – ryhmäydytty on jo viikkoja aikaisemmin ja tapahtuman jälkeen on odotetut vapaaehtoisten kiitosbileet.
Hannes Kallioinen ja Eve Andersson ovat Slushin vapaaehtoiskoordinaattoreita, tai kuten tapahtumassa kutsutaan, People people. Alaisuudessa ahkeroi 2400 vapaaehtoista. Tekijät on jaettu lähes neljäänkymmeneen erilaiseen tiimiin, joihin mahtuu kaikkea kierrätyksestä infoon ja tapaamisalueen hoitamisesta puhujien avustajiin. Eteen saattaa Slushin vapaaehtoisena tulla mitä erikoisempia pyyntöjä ja työtehtäviä, Kallioinen kertoo.
– Event Help -ryhmä sai eilen pyynnön kyyditä itse Mika Häkkinen tapahtumaan. Saattoi siinä kuskitiimiin kuuluvaa ajajaa vähän jännittää!
Innolla vuodesta toiseen
Slushin vapaaehtoiset ovat varsin omistautunutta porukkaa. Yli kahdestatuhannesta vapaaehtoisesta useat hakeutuvat järjestämään tapahtumaa vuosi toisensa jälkeen.
– Tällaista kokemusta ei voi muualta saada, kertoo Andersson.
Monille on jopa auennut työpaikkoja Slushin vapaaehtoistyön kautta, runsaista kontakteista puhumattakaan. Slushin järjestäjät haluavat, että kaikilla työntekijöillä on kivaa. Mitä parempi ja tiiviimpi yhteishenki, sitä parempi tulos.
Palkkana kokemus
Slushia on järjestetty alusta alkaen vapaaehtoispohjalta. Lämmin ruoka, välipala ja t-paidat ovat konkreettisin palkkio tehdyistä tunneista.
– Kun asiat menevät huonosti, niin me palkalliset koordinaattorit olemme niitä, jotka valvovat yöt pähkäillen ja ongelmaa korjaten. Sellaisista asioista vapaaehtoiset eivät saa kärsiä, painottaa Kallioinen.
75 kansalaisuutta yhdessä
Kallioinen ja Andersson kehuvat kilpaa Slushin vapaaehtoisten innokkuutta ja motivaatiota tapahtuman mahdollistamiseen. Jos työaika uhkaa venyä, on poikkeuksetta hymyssä suin suostuttu tekemään ylimääräistä.
– Täällä vapaaehtoiset aidosti haluavat tehdä ja olla osa Slushia, koordinaattorit pohtivat.
– Voisi sanoa, että Slushin vapaaehtoistyöt on sellaisia, joihon kuka tahansa pystyy pienellä perehdytyksellä. Asenne on se, mikä ratkaisee, toteaa Hannes Kallioinen.
Työkieli on englanti ja sen ajoittainen unohtaminen onkin ainoa asia, josta on tullut palautetta. Tiimit ovat pääsääntöisesti kansainvälisiä ja jos joukkoon mahtuu yksikin ei-suomenkielinen, on kaikkien puhuttava englanniksi. Tämä on koordinaattoreiden mielestä tärkeä osa yhteisöllisyyttä ja tiimihenkeä, jota luodaan jo viikkoja ennen varsinaista tapahtumaa.
Paras palkka on nähdä tapahtuman toimivan
Iina Lappalainen on Slushissa toista vuotta vapaaehtoistyössä. Tänä vuonna työtä löytyi infotiimissä, viime vuonna hän oli pyörittämässä Meeting Areaa, jossa yrittäjät ja sijoittajat saavat keskustella ja Slushin henkeen kuuluvasti pöhistä rauhassa. Lappalaisella on kokemusta muutenkin vapaaehtoistyöstä opiskelijatoiminnassa.
– Täällä on myös ammatillisesti kiinnostavaa, sillä opiskelen rahoitusta, Lappalainen kertoo.
Hän kiittelee Slushin järjestäjiä siitä, että työstä saa kiitosta. Kiitollisuus ja arvostus huokuu järjestäjistä – vastaan ei koko tapahtumassa tule yhtäkään nyrpeää vapaaehtoista. Siinä on Lappalaisen mukaan isoin ero opiskelijatoimintaan, jossa kiitos saattaa helposti unohtua. Täällä sitä korostetaan voimakkaasti.
– Näen vapaaehtoisuuden sellaisena, että en ehkä tarvitse itselleni mitään konkreettista palkintoa tai titteliä. Haluan tehdä työtä, joka kantaa hedelmää jollekin muulle, tässä tapauksessa uusille yrityksille ja start upeille päästä esittelemään ideoitaan ja vaihtamaan ajatuksiaan.
– Se, että pääsee ylipäätänsä tänne tapahtumaan, on palkinto. Liput ovat opiskelijalle täysin saavuttamattoman hintaisia. Vapaaehtoisuus tarjoaa myös sen, että saan kokea olevani osa Slushia.
Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään tiistaina 5.12.