**WASHINGTON **Michael Flynnin tunnustus valehtelusta FBI:n Venäjä-tutkinnassa on Valkoiselle talolle kiperä paikka. Flynn ei ollut kuka tahansa ”vapaaehtoinen” ja rooliltaan ”mitätön”.
Flynn oli Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, Valkoisen talon yksi keskeisimmistä henkilöistä.
Tähän mennessä Valkoinen talo on etäännyttänyt itsensä Venäjä-tutkinnassa syytteet saaneista Trumpin entisestä kampanjapäälliköstä Paul Manafortista sekä hänen liikekumppanistaan Rick Gatesistä.
Heidän saamansa syytteet koskivat aikaa ennen Trumpin vaalikampanjaa ja lähinnä talousrikoksia.
Flynn ei ole ensimmäinen, joka tunnustaa valehdelleensa FBI:lle Venäjä-tutkinnassa. Palturia on tunnustanut puhuneensa myös Trumpin kampanjan ulkopoliittisena neuvonantajana toiminut George Papadopoulos. Hän oli kampanjan aikana yhteyksissä venäläistahoihin ”Hillary Clintonia tahraavasta” aineistosta.
Valkoisen talon mukaan Papadopoulos oli kuitenkin kampanjassa vapaaehtoinen ja roolinsa vähäpätoinen.
Flynnistä etäännyttäminen on Valkoiselle talolle hyvin vaikeaa. Turvallisuuspoliittinen neuvonantaja briiffaa presidentin jokainen aamu. Hänestä ei saa mitätöntä millään.
Trumpin on tämän jälkeen myös hankalaa kutsua kampanjansa Venäjä-yhteyksien tutkintaa noitavainoksi ja ”fake newsiksi”, kun yksi entinen hallinnon jäsen on jo tunnustanut valehdelleensa Venäjä-tutkinnassa yhteyksistään ja keskusteluistaan.
FBI:lle valehtelu on rikos, josta voi saada viisi vuotta vankeutta. Oikeusoppineet ovat muistuttaneet, että tämänkaltainen tunnustus pitää yleensä sisällään ”diilin” yhteistyöstä. Molemmat osapuolet, syyttäjä- ja syytetty, saavat jotain, ja mitä isompi kala, sitä parempi ”diili”.
Diilistä kielii joidenkin yhdysvaltalaisten oikeusoppineiden arvioiden mukaan se, että Flynniä ei syytetty mistään muusta. Aineksia lisäsyytteisiin olisi ollut talousrikosepäilyjen, ja jopa Yhdysvalloissa maanpaossa elävän turkkilaisen uskonoppineen sieppaussuunnitelmaepäilyistä.
Flynn myönsi valehdelleensa FBI:lle Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa käymistään keskusteluista. Flynn ja Kisljak olivat puhuneet muun muassa Venäjä-pakotteista viime joulukuussa, vaalien ja virkaanastujaisten välisenä siirtymäaikana. Venäjän ilmeinen toive oli pakotteiden lieventyminen uuden hallinnon myötä.
Seuraava kysymys Venäjä-tutkinnassa kuuluu: saiko Flynn ohjeita Venäjä-keskusteluihinsa, ja jos sai, niin keneltä vai toimiko hän yksin?
Trump erotti Flynnin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävästä alle kuukauden virassaolon jälkeen, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut varapresidentti Mike Pencelle juuri Venäjä-yhteyksistä.
Trump erotti myöhemmin myös FBI:n johtaja James Comeyn, jonka johdolla Venäjä-tutkinta aloitettiin. Comeyllä näyttää olevan oma tulkintansa tilanteesta. Hän twiittasi Flynnin tunnustuksen jälkeen Raamatun jakeen Vanhan testamentin Aamoksen kirjasta: ”Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro”.
Lue lisää:"Yes, sir" – Trumpin entinen neuvonantaja myönsi oikeudessa valehtelusyytteet oikeiksi
"Saat potkut!" – Donald Trumpin hallinnossa väki vaihtuu tiuhaan