Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Terveysjätti Mehiläisen lääkäri kaksoisroolissa: Ostaa keikkalääkäreitä Mehiläisestä vankiloihin – "Ei intressiristiriitaa"

Ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin vastaa THL:ssä keikkalääkäreiden hankinnasta vankiloihin. Hän työskentelee Mehiläisessä, josta keikkalääkäreitä ostetaan.

Mehiläisen sairaala Helsingin Töölössä.
Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen vankiloiden poliklinikoilla työskentelee tällä hetkellä neljä vakituisessa työsuhteessa olevaa virkalääkäriä. He ovat alueylilääkäreitä.

Uudenmaan alueen vankiloiden alueylilääkäriksi palkattiin äskettäin lääkäri, joka työskentelee myös terveysjätti Mehiläisessä.

Vankiterveydenhuollolla on läheiset suhteet Mehiläiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vankiterveydenhuollon yksikössä keikkalääkäreiden hankinnasta vastaa avohoidon ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin. Hemminki-Salin ostaa keikkalääkäreitä vankiloihin Mehiläisestä, jossa hän itse työskentelee lääkärinä.

Vankiloiden poliklinikoilla työskentelevät lääkärit ja sairaanhoitajat sanovat Ylen haastattelussa, että keikkalääkäreiden määrä vankiloissa on lisääntynyt. Tällä hetkellä vankiloissa työskentelee seitsemän keikkalääkäriä. Lue tästä aiemmin tänään julkaistu juttu vankiterveydenhuollosta.

"Toimimme THL:n käytännön mukaisesti"

THL:n Vankiterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin.
THL:n Vankiterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin ostaa keikkalääkäreitä vankiloihin Mehiläisestä, jossa hän itse työskentelee. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle Uutisgrafiikka

Keikkalääkäreiden hankinnasta vankiloihin vastaava avohoidon ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin sanoo Ylelle, ettei hänen tilanteessaan ole intressiristiriitaa.

– Toimin Mehiläisessä yksityisenä ammatinharjoittajana. Olen tehnyt sivutoimilupahakemuksen esimiehelleni. En näe mitään intressiristiriitaa tässä tilanteessa, Hemminki-Salin sanoo Ylelle.

Hemminki-Salinin esimiehen Vankiterveydenhuollon yksikön johtajan (vs.) Jaana Leipälän mukaan vankiterveydenhuollossa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käytäntöä.

– Jos on työajan ulkopuolisia sivutoimia, silloin tehdään sivutoimi-ilmoitus tai sivutoimilupahakemus. Tällöin tietysti arvioidaan mahdollista intressiristiriitaa. Itse en ole ollut hoitamassa tätä asiaa, vaan edeltäjäni on hoitanut tämän kyseisen henkilön sivutoimiluvan, sanoo johtaja Leipälä.

Leipälä katsoo, ettei Hemminki-Salinin toiminta Mehiläisessä aiheuta ongelmaa.

– En näe siinä intressiristiriitaa. Tunnen läheisesti, mitä Hanna tekee täällä. Meillä molemmilla on erittäin vahva tahtotila siihen, että me saisimme vankiterveydenhuoltoon enemmän virkalääkäreitä ja voisimme vähentää ostopalvelulääkäreiden käyttöä, olivatpa ne sitten Mehiläisestä, Attendosta tai ihan muualta, Leipälä toteaa.

"Kalliit ja kokemattomat keikkalääkärit eivät kuulu vankiloihin"

Mehiläisen keikkalääkäreiden lisäksi vankiloissa työskentelee tällä hetkellä Attendon keikkalääkäreitä.

Moni vankiloissa pitkään työskennellyt lääkäri ja sairaanhoitaja on huolissaan siitä, että keikkalääkäreiden määrä vankiloissa on lisääntynyt. Keikkalääkärit eivät kuulu vankiloihin, sanoo arvostettu ja kokenut psykiatri.

– Vankilalääkärin täytyy tuntea maasto. Virkalääkärit, jotka osaavat tulkita vankikulttuuriin liittyviä ilmiöitä, ovat olennaisesti parempi ratkaisu, sanoo Psykiatrisen vankisairaalan johtava ylilääkäri Hannu Lauerma.

Lauerma muistuttaa, että keikkalääkärit ovat veronmaksajille huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin virkalääkärit. Keikkalääkäreiden käyttöä onkin kritisoitu myös siitä syystä.

Keikkalääkäri 7 000 eurolla 7 päiväksi vankilaan

Ylen tiedossa olevan vankilan alueylilääkärin palkka on kuukaudessa 7 000 euroa. Ylen vankiterveydenhuollosta saaman tiedon mukaan Mehiläinen myy noin 7 000 eurolla keikkalääkärin vankilaan 7 päiväksi. Vankiterveydenhuollon budjetti on ylittymässä roimasti tänä vuonna.

Vankiterveydenhuollolla on ollut ongelmia Mehiläisen keikkalääkäreiden kanssa. Yle kertoi kaksi vuotta sitten, että Mehiläinen ylilaskutti vankiterveydenhuoltoa. Kun asiasta huomautettiin, Mehiläinen uhkasi vetää keikkalääkärinsä pois vankiloista.

Lue myös:

Keikkalääkäri määräsi huumevangille opiaatteja – Vankilan sairaanhoitaja: "Tällaista kaaosta en ole koskaan aiemmin nähnyt"

Vaasan vankila jo 2 kuukautta ilman lääkäriä – Lääkärille oudot potkut: "En pääse hakemaan edes työkenkiä"

Terveysjätti Mehiläinen laskutti liikaa – asian paljastuttua se uhkasi vetää lääkärinsä pois vankiloista

Suosittelemme