Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ryöpytti EU:ta kampanja-avauksessaan: "EU muistuttaa Neuvostoliittoa"

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari veti yhteiskuvan ottajia jonoksi asti vaalikampanjansa "etkoilla" Hakaniemen torilla.

Laura Huhtasaari avasi presidentivaalikampanjansa sunnuntaina Helsingissä.
Laura Huhtasaari avasi presidentivaalikampanjansa sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentinvaalien ehdokaskuopus, perussuomalaisten Laura Huhtasaari hurmasi äänestäjäkuntaa urakalla kampanja-avauksensa "etkoilla" sunnuntaina Hakaniementorilla Helsingissä. Tehtävä oli sikäli helppo, että yhteiskuvan ottajia riitti jonoksi asti.

– Kiva, jo toinen käsisuudelma, Huhtasaari kommentoi herrasmiehen elettä.

Monet naiset otattivat poski poskea vasten kuvia, miehet tyytyivät varovaisempaan potrettiin.

– Ei me miehet uskalleta, kuului yleisöstä.

– Parhaan näköinen presidenttiehdokas ikinä, arvioitiin kuitenkin.

Huhtasaaren mukaan ihmiset halusivat keskustella hänen kanssaan etenkin maahanmuutosta, EU:sta, sotesta ja työllisyydestä.

Taakanjako uusiksi

Varsinaisen kampanjansa Huhtasaari avasi reilua tuntia myöhemmin Pitkänsillan toisella puolella Kirjantalolla Kruununhaassa. Puheessaan hän ryöpytti etenkin Euroopan Unionia, mutta tunnettua soinismia "missä EU, siellä ongelma" hän ei maininnut. Huhtasaaren vaalilause on "Suomi takaisin". Huhtasaari on huolissaan sanan- ja mielipiteenvapauden nykykehityksestä.

– EU on alkanut pahasti muistuttaa Neuvostoliittoa. Neuvostoliitossa oli ideologia, dogmi, jossa ei ollut mitään väärää. Eli, suu kiinni epäkohdista ja ”sosialismi” toimii. Vaihtakaa sosialismi sanan tilalle monikulttuurisuus. EU trollaa EU-kriittisiä kohtaan ja vielä meidän yhteisillä verovaroillamme. Ettei kukaan äänestäisi väärin, EU ei pidä kansanäänestyksistä, Huhtasaari muistutti kampanjan avauspuheessaan.

Huhtasaari syyttää EU:ta myös ilmaston päästötavoitteen nakittamisesta Suomelle. Pariisin ilmastosopimuksen EU-sovellutus on Huhtasaaren mielestä Suomelle katastrofaalinen. Hän perää reilua ilmastopolitiikkaa.

– Päästöjen taakanjaossa ei huomioitu lainkaan, että suomalaiset energia- ja teollisuuslaitokset ovat jo minimoineet päästönsä. Jos otamme liian suurta päästövähennystaakkaa Suomen harteille, Suomesta lähtee teollisuus. Jos haluamme tehdä järkevää ilmastopolitiikkaa, teollisuus tulee siirtää Suomeen muista maista, Huhtasaari linjasi.

– Presidenttinä tulen vaatimaan EU:n ilmastopolitiikassa taakanjakoa uusiksi ja oikeudenmukaiseksi. Esimerkiksi Puola ja Kiina pääsevät kuin "koira veräjästä". Saastuttajien on siivottava itse jälkensä.

Myös puolustuspolitiikassa EU on Huhtasaaren mielestä menossa vikasuuntaan.

– Olemme menossa EU-armeijaan päin. Sitä en hyväksy. Meidän tulee säilyttää vahva kansallinen puolustus.

– Jos nykykehitys jatkuu, Suomesta tulee EU:n maakunta ilman mahdollisuutta oikeasti vaikuttaa kohtaloomme. Meiltä viedään valtaa pikkuhiljaa pois salamitaktiikalla. Jos sitten vasta silloin heräämme ja haluamme jälleen itsenäisyytemme takaisin, on se liian myöhäistä. Siksi meidän on nyt vaihdettava päättäjät.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari oli tavattavissa Hakaniementorilla sunnuntaina 3. joulukuuta.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari oli tavattavissa Hakaniementorilla sunnuntaina 3. joulukuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidentille lisää valtaa

Yksi vaihtoon joutavista on Huhtasaren mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Huhtasaari lupaa presidenttinä toimia toisin kuin Niinistö. Huhtasaaren mukaan presidentillä on oikeus ja velvollisuus toimia suunnannäyttäjänä. Presidentille tulee Huhtasaaren mielestä myös palauttaa valtaoikeuksia, esimerkiksi presidentille Huhtasaari palauttaisi oikeuden hajottaa eduskunta.

– Presidentillä tulee olla oikeus käyttää isännän... tai pikemmin emännän ääntä! Presidenttinä tarvittaessa puuttuisin päivänpolitiikkaan. Presidenttinä käyttäisin sananvapautta eri tavalla kuin nykyinen presidenttimme. En tulisi puuttumaan puolueiden sisäisiin asioihin. En ainakaan rohkaisisi poliitikkoja tekemään lehmänkauppoja, en edes rehellisiä lehmänkauppoja.

Uskoo kakkoskierrokseen

Hakaniemen toriväen innostuksesta huolimatta Huhtasaarella on kova työ haastaa istuva presidentti. Gallupit enteilevät Sauli Niinistön valintaa presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella ja muille on luvassa vain jämäprosentteja. Huhtasaari kuitenkin uskoo kakkoskierrokseen.

– Toinen ehdokkaista on tietenkin minä!

Helsinkiläinen Pirjo Partanen otatti hänkin yhteispotretin itsestään presidenttiehdokkaan kanssa.

– Laura edustaa mahtavaa naisenergiaa, inhimillisyyttä ja valovoimaisuutta, Partanen hehkuttaa.

– Ääneni annan kuitenkin Saulille. Tuntuma on, että Niinistö valitaan jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Lauran aika on kuuden vuoden päästä.

Suosittelemme