Hyppää sisältöön

S-pankki nostaa ennustettaan Suomen talouden kasvusta – ei usko korkojen nousevan vielä ensi vuonna

Vienti kasvaa pankin ennusteen mukaan ensi vuonna 6,5 prosenttia ja bruttokansantuote 2,8 prosenttia.

Korkojen nousua S-pankki ennakoi vasta vuodelle 2019. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

S-pankki nostaa talousennusteitaan aiemmasta. Kuluvana vuonna se ennustaa talouskasvuksi 3,2 prosenttia, kun aiemmin luku oli 3,0 prosenttia. Ensi vuoden ennuste bruttokansantuotteen kasvusta nousi nyt julkaistussa talousennusteessa 2,8 prosenttiin, kun aiempi luku oli 2,3 prosenttia.

– Talouskasvun jatkuminen tärkeillä vientimarkkinoillamme ja kotimaisten yritysten vahva tilauskanta pitävät yllä viennin virettä. Vienti kasvaa ensi vuonna 6,5 prosenttia, S-pankki arvioi.

– Maltillinen inflaatio, palkankorotukset ja työllisyyden lisäys vahvistavat kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusta. Yksityinen kulutus kasvaa 2,1 prosenttia vuonna 2018.

S-pankin ennuste on optimistisempi kuin maanantaina suhdannekatsauksen julkaisseella Säästöpankkiryhmällä. Se arvioi yksityisen kulutuksen kasvuksi 1,6 prosenttia ja oli huolestunut kotitalouksien velkaantumisesta.

S-pankki ennustaa työllisyyden kasvun nopeutuvan ja asuntojen hintojen nousevan maltilliseen tahtiin ensi vuonna.

Korkojen nousua vasta 2019

Korkojen nousua euroalueelle S-pankki ei ensi vuodelle ennakoi.

– Arvioimme EKP:n nostavan ohjauskorkoa vuonna 2019. Keskuspankin talletuskorkoa voidaan hyvin nostaa ennen ohjauskoron nostoa. Euribor-korot pysyvät alhaalla vuonna 2018, mutta alkavat nousta sen jälkeen maltilliseen tahtiin, ennusteessa arvioidaan.

Myös maailmantalouden näkymät ovat pankin suhdanne-ennusteen mukaan valoisat, ja Suomen viennin kannalta tärkeä euroalueen talous kasvaa vahvasti ensi vuonna.

Intian, Brasilian ja Venäjän kasvu kiihtyy

Hyvä talouskasvu Yhdysvalloissa ja euroalueella pitää yllä kehittyneiden maiden kasvua. Kiinassa talouskasvu hidastuu hieman ensi vuonna, mutta nopeutuu sen sijaan Intiassa, Brasiliassa ja Venäjällä.

Kehittyneissä talouksissa kasvu asettunee 2,1 prosenttiin ja kehittyvissä maissa S-pankki uskoo talouskasvun nopeutuvan 4,8 prosenttiin.

– Venäjän talouskasvu on kohentunut tänä vuonna. Raakaöljyn hinnan vakautuminen tukee Venäjän taloutta ja vientiä. Myös kotimainen kysyntä kasvaa. Inflaation tuntuva hidastuminen vahvistaa venäläisten ostovoimaa ja kulutusta. Venäjän talous kasvaa 1,8 prosenttia vuosina 2018–2019, S-pankki arvioi.

Politiikka riskitekijä

Suurimmat riskit maailmantalouden näkymissä liittyvät pankin mukaan pitkälti poliittiseen päätöksentekoon.

– Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin sekava politiikka muodostaa suurimman epävarmuustekijän. Alkuvuonna 2018 Italian parlamenttivaalien tulos ja maan pankkisektorin heikko tila voivat kärjistyessään aiheuttaa sekasortoa markkinoilla ja taloudessa, pääekonomisti Timo Hirvonen kirjoittaa ennusteessa.

Myös Britannian EU-erosta käytävät Brexit-neuvottelut tuovat pankin mukaan epävarmuutta saarivaltion talousnäkymiin keskipitkällä aikavälillä.

Lue myös

Orpo: Osinkojen verotusta ei kiristetä, neljä riskiä vaanii jo talouden kasvun taustalla

Ekonomistit: Tänä ja ensi vuonna menee lujaa – OP: Kilpailukyky paranee vaikka palkkoja nostetaan

EU ennustaa Suomelle ripeää talouskasvua – velkasuhde kääntynyt laskuun

Katso myös Ylen maanantainen Kova talous -video, jossa kerrotaan kuinka yrityskaupat usein kertovat talouden noususuhdanteesta.

Monopolin pelilauta, henkilö lyö rahaa pöydälle.
Kova talous -videosarjassa Yle Uutisten taloustoimitus avaa talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.

Suosittelemme sinulle