Hyppää sisältöön

Lastentapahtuma alpakoineen joutuu siirtymään äärikansallismielisten mielenilmauksen tieltä Helsingissä

Helsingin Tukkutori vahvistaa Ylelle, että poliisi on pyytänyt siirtämään itsenäisyyspäiväksi suunnitellun lastentapahtuman muualle.

Töölöntorille kokoontui viime itsenäisyyspäivänä 612-soihtukulkue. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin Tukkutori on saanut poliisilta kehotuksen hoitaa itsenäisyyspäiväksi Töölöntorille suunnitellun lastentapahtuman toisaalle turvallisuussyistä. Torilla on samaan aikaa määrä kokoontua jyrkän kansallismielinen 612-soihtumarssi (siirryt toiseen palveluun), Helsingin Sanomat kertoi.

– Odotettavissa on turvallisuusriski, ja sovimme viime viikon loppupuolella, että haetaan uutta paikkaa lastentapahtumalle, Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen sanoo.

Viime itsenäisyyspäivänä eri puolilla Helsinkiä järjestettiin useita mielenilmauksia, ja ne sujuivat pääosin rauhallisesti. Poliisi otti kiinni ulkopuolisia ihmisiä, jotka olivat häirinneet mielenosoituksia ja soihtukulkuetta.

Helsingin poliisista vahvistettiin Ylelle maanantaina iltapäivällä se, että Suomen 100-vee synttärit -nimiselle lastentapahtumalle etsitään vaihtoehtoista paikkaa. Ylikomisario Seppo Kujala ei kuitenkaan halunnut kertoa asiasta enempää.

Myöhemmin Kujala totesi STT:lle, että 612-soihtumarssi oli ilmoitettu aiemmin ja on pidetty samalla paikalla useita kertoja. 612:n kokoontumisesta on myös tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa.

Kujalan mukaan lastentapahtuma on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Helsingin Tukkutorin lupa.

– He eivät huomanneet, että siellä on tapahtuma toisen lakipykälän mukaan. Se on luonnollista, että eivät he voineetkaan huomata, Kujala sanoi STT:lle.

Jos viime vuoden malliin mennään, torilla kokoontuu parituhatta 612-mielenosoittajaa.

– Käytännössä paikka tulee aivan täyteen, eikä sinne oikein kahta tapahtumaa mahdu, Kujala sanoi.

"Kyse perinteisestä infokatkoksesta"

Uudesta paikasta ei ole Siltasen mukaan tarkkaa tietoa, mutta se ei ole Tukkutorin hallinnoima tori.

– Kollegani alueiden käytön puolelta on keskustellut järjestäjän kanssa muutamasta paikasta. Tukkutori ei ole tarjoamassa näitä paikkoja, mutta uskon, että ne ovat ihan mukavia.

Lastentapahtuman järjestäjä Jaakko Hilppö sanoo, ettei ollut vielä saanut Helsingin kaupungilta tietoa tapahtuman siirtämisestä.

Miten oli mahdollista käydä niin, että samalle torille oli suunnitteilla sekä lastentapahtuma että 612-kulkue?

– On kyse perinteisesti infokatkoksesta. Poliisin päästä ei kerrottu meille, eikä meille ole tullut mieleenkään kysyä, Siltanen sanoo.

Siltasen mukaan poliisi oli tehnyt 612-tapahtuman luvasta päätöksen paljon aiemmin kuin ilmoitus lastentapahtumasta on tullut Tukkutorille. Eikä viesti ole kulkenut.

_Oikaisu 5. joulukuuta kello 10.45: Otsikossa kuvattiin 612-marssia äärioikeistolaiseksi: muutettu kuvaus äärikansallismieliseksi. _

Suosittelemme sinulle