Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Oliko Töölöntorille suunnitellulla lastentapahtumalla vain tarkoitus estää 612-soihtumarssi? Järjestäjät kiistävät

Tapahtumassa piti olla esillä muun muassa alpakoita ja pupuja.

Soihtukulkue matkalla Hietaniemen hautausmaalle.
612-soihtukulkue matkalla Hietaniemen hautausmaalle vuonna 2016. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanantaina uutisoitiin, että Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutuu siirtymään toiseen paikkaan, koska samalle paikalle oli aiemmin ilmoitettu äärioikeistolaiseksi profiloitunut 612-mielenosoitus.

Lastentapahtumassa "Suomen 100-vee synttärit" piti olla ohjelmassa muun muassa alpakoita, pupuja ja jumppa-disco.

Poliisin mukaan 612-mielenosoitus oli ilmoitettu aiemmin ja on pidetty samalla paikalla useasti. 612:n kokoontumisesta on myös tehty asianmukainen ilmoitus, johon ei tarvita maanomistajan lupaa. Poliisin mukaan lastentapahtuma on yleisötilaisuus, johon tarvitaan maanomistajan eli tässä tapauksessa Helsingin Tukkutorin lupa.

Poliisin käsityksen mukaan järjestäjät eivät huomanneet, että Töölöntorille oli ilmoitettu tapahtuma toisen lakipykälän mukaan.

Lastentapahtumaa suunniteltiin alusta alkaen juuri Töölöntorille, vaikka torilla on samaan aikaan kokoontunut 612-soihtumarssi jo useita vuosia peräkkäin.

Tapahtuman järjestäjiin kuuluu Töölössä asuvia vanhempia.

Yksi tapahtuman järjestäjistä on Aleksi Pahkala. Hän on järjestänyt Helsingissä aiemmin kaksi suurta rasisminvastaista tapahtumaa: Meillä on unelma -konsertin heinäkuussa 2015 ja Peli poikki! -mielenosoituksen syyskuussa 2016. Tapahtumat keräsivät yleisöä paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Oliko tapahtuman tarkoitus olla vastamielenosoitus 612-kulkuetta vastaan, Aleksi Pahkala?

– Ei pidä muuten ollenkaan paikkansa. Ei tässä väitteessä ole mitään perää.

Kävikö järjestäjillä mielessä, että torilla on kokoontunut itsenäisyyspäivänä useana vuonna peräkkäin 612-soihtukulkue?

– Kaupungilta kerrottiin, että Töölöntori on vapaa. Ei käynyt ilmi, että siellä olisi järjestetty samaan aikaan 612-tapahtuma.

Oliko teillä sellainen käsitys, että Töölöntori olisi vapaa itsenäisyyspäivänä siihen aikaan, jolloin suunnittelitte järjestävän oman tapahtuman siellä?

– Kaupunki sanoi, että ehdottomasti voi järjestää.

Katsotteko nyt jotain korvaavaa paikkaa tapahtuman järjestämiselle?

– Minä ja pari muuta vanhempaa mietimme sitä tänä iltana, kun juuri saimme lapset nukkumaan. Syömme sipsejä ja mietimme, että mitä tässä tehdään.

Pahkala kertoo, että tapahtumaa on ollut järjestämässä Töölöstä "kuutisen perheenisää". Jaakko Hilppö, joka on toinen tapahtuman järjestäjistä, kertoo että töölöläisvanhemmat lähtivät järjestämään tapahtumaa, josta piti tulla lasten juhla. Hänkin kiistää, että tapahtuman todellisena motiivina olisi ollut vastamielenosoitus.

Hilppökin kertoo, että järjestäjille oli annettu tieto, että Töölöntori on itsenäisyyspäivänä vapaa ja siellä voi järjestää lastentapahtuman.

– Huomasimme, että Helsingin keskustassa ei ollut mitään tapahtumaa, jonne olisi voinut mennä lasten kanssa. Halusimme järjestää sellaisen itse, Hilppö kertoo.

Hilppön mukaan Töölöntori valikoitui tapahtumapaikaksi siksi, koska se on keskeinen paikka Töölössä.

– Paikka on suhteellisen hyvin valaistu ilta-aikaan. Se on helppo paikka järjestää tapahtuma, jonne tulee ihmisiä.

Entä kävikö teillä töölöläisenä mielessä, että Töölöntorilla kokoontuu samaan aikaan myös 612-soihtukulkue?

– Ainakaan minulla ei käynyt mielessä. En jäänyt asiaa ihmettelemään.

**Tapahtuma oli tarkoitus järjestää kello 16.30–19.30. Miksi vasta niin myöhään? **

– Ajatus oli, että järjestämme lapsille vähän kuin Linnan juhlien etkot. Perheet olisivat voineet tulla tapahtumaan ennen Linnan juhlien alkua ja sen jälkeen mennä kotiin.

Tapahtumaa markkinoi Facebook-sivu, joka on perustettu 27.11 eli vain päiviä ennen tapahtumaa. Miksi vasta silloin?

– Asiat liikkuvat vapaaehtoisten piirissä välillä hitaasti. Idea tapahtumasta syntyi alunperin Halloween-bileissä. Emme ottaneet siitä heti "härkää sarvista", vaan ajatus muhi vähän aikaa.

Mitä mieltä olet itse 612-soihtukulkueesta?

– Minun mielestäni heillä oikeus marssia siinä missä muillakin ihmisillä. Olen hirveän tyytyväinen siitä, että saan elää sellaisessa maassa, jossa ihmisillä on oikeus ilmaista mielipiteitä suuntaan ja toiseen, Hilppö sanoo.

Lue myös:

Lastentapahtuma alpakoineen joutuu siirtymään äärikansallismielisten mielenilmauksen tieltä Helsingissä 

Suosittelemme