Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Lapset ja alpakat siirtyvät juhlimaan Suomea Töölön jalkapalloareenalle

Helsingissä Töölöntorilla kokoontuu itsenäisyyspäivänä äärikansallismieliseksi profiloitunut 612-mielenosoitus.

HJK stadion
Aunperin Töölöntorille suunniteltu lasten itsenäisyyspäivän juhla siirtyy Telia 5G-Areenalle muutaman korttelin päähän. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Töölön Lapselliset -ryhmittymän itsenäisyyspäivätapahtuma siirtyy Töölöntorilta jalkapalloseura HJK:n stadionille Töölöön. Juhlat järjestetään alun perin aiottuna ajankohtana 6.12. kello 16.30–19.

– Tarkoituksena on siirtää tapahtuma uuteen paikkaan sellaisenaan kuin sen alun perin suunnittelimme, isä Jaakko Hilppö Töölön Lapsellisista sanoo.

Suomen 100-vee synttärit -nimellä kulkevassa kaikille avoimessa tapahtumassa on alpakoita, pupuja ja jumppadisko.

Töölön Lapsellisten mukaan Telia 5G -areena valikoitui uudeksi juhlapaikaksi läheisen sijaintinsa takia ja siksi, että paikka on taatusti turvallinen ja juhla on mahdollista toteuttaa lasten ehdoilla.

Jalkapalloseura HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tarjosi Telia 5G -areenaa tapahtuman käyttöön. Hän kirjoitti myöhään maanantai-iltana Twitterissä, että HJK tarjoaa mielelllään stadionin tapahtuman käyttöön ja että heillä on aina lapsille tilaa.

Myös muun muassa kulttuurikeskus Korjaamo tarjosi tilojaan tapahtumalle, kertoi Töölön Lapsellisten aktiivi Aleksi Pahkala julkisessa .

Jaakko Hilppö kertoo, että HJK ja Korjaamo eivät olleet ainoita tahoja, jotka halusivat auttaa lastentapahtumaa:

– Mieltä lämmittää se, että niin moni tahtoo hyvää lapsille. Ajattelen isänä, että tässähän juhlitaan myös näitä Suomen tulevia sukupolvia.

Poliisi kehotti eilen Helsingin Tukkutoria siirtämään Töölöntorille suunnitellun lastentapahtuman muualle turvallisuussyistä. Töölöntorilla kokoontuu huomenna itsenäisyyspäivänä 612-mielenosoitus.

Jyrkän kansallismieliseksi profiloitunut 612-mielenosoitus on järjestetty samalla paikalla useina vuosina aiemminkin. Poliisin mukaan 612:n kokoontumisesta oli ilmoitettu asianmukaisesti ja aiemmin kuin lastentapahtumasta.

Töölön Lapselliset vaatii kaupungilta oikaisua

Tukkutorin päällikkö Elina Siltanen kommentoi eilen Yle Uutisille, että koska odotettavissa on turvallisuusriski, lastentapahtumalle haetaan uutta paikkaa.

Lastentapahtuman järjestäjät aikovat tehdä oikaisupyynnön kaupungille. Töölön Lapsellisten mukaan ei ole kohtuullista, että lasten tapahtuma peruttiin turvallisuussyistä. Kaupungin on oltava turvallinen kaikille, he kirjoittavat tiedotteessaan.

Hilppö kertoi eilen illalla pojilleen, että alpakoita ei mennäkään katsomaan itsenäisyyspäivänä Töölöntorille, koska siellä ei ole välttämättä turvallista. Tähän poika olisi vastannut kysymällä, onko heidän turvallista mennä ulos itsenäisyyspäivänä.

– Vastasin, että kyllä me voimme mennä silloin ulos. Silti mietin, kenelle kaupunkitila oikein kuuluu ja kelle ei.

Töölön Lapselliset keskittyy nyt Hilpön mukaan järjestämään huomisia juhlia, jotka saivatkin aiottua suuremmat puitteet.

– Emmeköhän me saa tapahtuman kasaan noin parinkymmenen vapaaehtoisen ponnistuksen voimin ja lisäapujakin on varmasti tarjolla. Toivottavasti kaikki halukkaat pääsevät huomenna taputtamaan alpakoita.

Vapaavuori: Tiedonkulkua parannetaan – "Tällaista ei saa tapahtua uudelleen"

Tänään tiistaina myös Helsingin kaupungin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori on kommentoinut tapausta kotisivuillaan.

Hän kertoo keskustelleensa asiasta poliisin kanssa. Kirjoituksessaan Vapaavuori lupaa, että tiedonkulkua viranomaisten ja kaupungin välillä parannetaan. "On selvä, että Töölöntorin tuplabuukkaus johtuu huonosta tiedonkulusta eikä tällaista saa tapahtua uudelleen", hän toteaa.

Vapaavuori sanoo, ettei 612-kulkue edusta sellaisia arvoja, jotka hän itse jakaisi. Hän kuitenkin huomauttaa, että kaikenlaisia tapahtumia tulee kohdella juridisesti ja hallinnollisesti tasavertaisesti riippumatta siitä, onko niiden agendasta tai mieltä osoittavien mielipiteestä samaa tai eri mieltä.

"Kaikenlaisia mielenilmauksia tulee suvaita riippumatta siitä, edustavatko ne omaa arvomaailmaa vai eivät – kunhan ne toteutetaan rauhanomaisesti ja poliisia informoiden", Vapaavuori sanoo.

Juttua muokattu 5.12.2017: Lisätty Jaakko Hilpön kommentit ja muokattu ilmaisu "äärioikeistolaiseksi profiloitunut" jyrkän kansallismieliseksi kello 12:40. Kello 14:10 lisätty Jan Vapaavuoren kommentit.

Lue lisää:

Oliko Töölöntorille suunnitellulla lastentapahtumalla vain tarkoitus estää 612-soihtumarssi? Järjestäjät kiistävät (4.12.2017)

Lastentapahtuma alpakoineen joutuu siirtymään äärikansallismielisten mielenilmauksen tieltä Helsingissä (4.12.2017)

Suosittelemme